Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
SHARK1979 - 14-11-2011, 21:38
Cytat: | dziekuje wszystkim za pomoc. |
Nie dziękuj tylko daj po sztuce pomógł
gooni googoo - 15-11-2011, 13:56
SHARK1979,
[ Dodano: 15-11-2011, 13:57 ]
jeśli tak sie to robi to będzie więcej
[ Dodano: 15-11-2011, 14:02 ]
jeśli tak sie to robi to będzie więcej
Paul119 - 15-11-2011, 16:40
Lepiej nie lej na fulla, tylko żeby było na środku między min, a max. Jak ubędzie, to dolewka, ale nie na max, bo może się coś uszkodzić, z powodu zbyt dużego poziomu.
SHARK1979 - 15-11-2011, 20:39
gooni googoo napisał/a: | jeśli tak sie to robi to będzie więcej |
U każdego koło profil jest pomógł to wciskasz na dole okienka użytkownika
[ Dodano: 15-11-2011, 20:41 ]
Paul119 napisał/a: | z powodu zbyt dużego poziomu |
To musi gdzieś ten olej uciec i lepiej do tego nie doprowadź bo gdzieś go wysadzi i masz problem
mlun - 15-11-2011, 22:04
No a producent skale min i max zakończył w połowie czy na max?
Większej bzdury nie słyszalem:)
xluki - 15-11-2011, 23:20
Lej na maxa i nie sluchaj. Jakoś nic złego się u mnie nie dzieje, no chyba, że silniki VW są jakieś inne.
PS. Dokładnie tak jak przedmówca... gorszej głupoty nie słyszałem.
Paul119 - 16-11-2011, 00:57
Przytoczę może cytat:
"Zbyt duży stan
Zbyt duży stan oleju może w skrajnych sytuacjach prowadzić do rozszczelnienia silnika. W trakcie jazdy przy większych prędkościach mogą wysuwać się simmeringi uszczelniające wał korbowy i wałki rozrządu. Tego typu problemy przytrafiają się zwykle w samochodach, w których przy wymianie oleju stary olej usuwa się za pomocą wysysarki. Wystarczy, ze jej końcówka jest wprowadzona zbyt płytko, co sprawia, że w układzie zostaje np. litr lub nawet dwa litry starego oleju. Dolanie oleju świeżego w ilości katalogowej powoduje oczywiście przepełnienie układu. Zdarza się, że mechanik w obecności klienta unika pomiaru oleju lub bagatelizuje niepokojące objawy w obawie przed reklamacją usługi. Nikt w końcu nie płaci za dolanie nowego oleju do starego, tylko za jego wymianę na nowy. Jedynym wyjściem z sytuacji jest upuszczenie nadmiaru oleju lub spuszczenie całości i ponowne wlanie czystego oleju. Trzeba podkreślić, że problem nie zawsze wynika z winy mechanika. Po prostu w niektórych modelach samochodów użycie wysysarki oleju jest niezwykle trudne lub - niemożliwe."
Hugo - 16-11-2011, 08:50
Paul119 stan oleju w normie oznacza dla Ciebie za wysoki stan? Dobre. To np. jak auto spala paliwa w normie dla danego silnika to pali za dużo itp?
mlun - 16-11-2011, 10:32
Paul119 ale ja nadal nie wiem do czego zmierzasz. Jak Ci naleją ponad stan to chyba wiadomo, że może to zaszkodzić ale nie jak poziom oleju jest na max. Chyba źle interpretujesz ten cytat.
Morfi - 16-11-2011, 11:43
SHARK1979, pomógł może dawać tylko załozyciel tematu.
David1983 - 16-11-2011, 12:25
Uważam dokładnie tak samo jak mlun. Poziom oleju w zakresie skali nie zaszkodzi silnikowi. Zawsze leje ok. 2mm pod max i nigdy nie miałem problemu a często krece motor wysoko. Bałbym się bardziej stanu zbliżonego do minimum.
xluki - 16-11-2011, 14:16
Paul119 napisał/a: | Tego typu problemy przytrafiają się zwykle w samochodach, w których przy wymianie oleju stary olej usuwa się za pomocą wysysarki. Wystarczy, ze jej końcówka jest wprowadzona zbyt płytko, co sprawia, że w układzie zostaje np. litr lub nawet dwa litry starego oleju. Dolanie oleju świeżego w ilości katalogowej powoduje oczywiście przepełnienie układu. |
Ten cytat mówi o tym, aby po zlaniu starego oleju NIGDY nie wlewać ilości podanej w katalogu (pojemność układu smarującego), co może skutkować zbyt wysokim stanem oleju (ponad górną kreskę).
Błędne interpretowanie tekstu doprowadza do powstawania kolejnej bzdurnej teorii.
Paul119 - 16-11-2011, 15:11
Sorry nie doczytałem dokładnie wyżej, że kolega wlewa do maximum. Widocznie źle zrozumiałem. Ponad max nie wolno wlewać, a takich co tak robią można znaleźć wpisując w google "załałem ponad max oleju, co robić? "
SHARK1979 - 16-11-2011, 20:17
Paul119 napisał/a: | Sorry nie doczytałem dokładnie wyżej, |
Z tego co widzę nie tylko tu nie doczytujesz
bartek_fc - 28-11-2011, 10:06
Heja
.
Za mna 40k , 5 banka wlana, podziele sie wiec doswiadczeniem, tak jak lalem w kolejnosci:
- Shell - zalany byl przy kupnie jak dotad najlepiej wspominam ale tez przebieg wtedy <40k mniejszy
- Castrol Magnatec - 1W40 - stukanie na wolnych obrotach
- Castrol Edge 5W30 (na zime) - stukanie na wolnych, srednie i wysokie ladna praca
- Castrol GTX 10w40 - stukanie na wolnych, srednie i wysokie - przyjemna praca, chociaz wrazenie lekko zamulonego silnika
Z zadnego nie bylem zadowolony w 100%.
Teraz zalalem
Shell HX7 10w40 - stukanie ucichlo ale jest delikatne na wolnych i srednich.
Troche pojezdze jak tak bedzie dalej sprobuje z STP.
Jesli nie da, nastepny olej Motorex GDI.
Pozdro Mitsumaniaki
|
|
|