[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
deejay - 23-02-2018, 00:23
telefaks napisał/a: | Japan Line za 180 zł |
Tutaj tez może byc miła niespodzianka w postaci łożyska dobrej jakości
przemek1602 - 23-02-2018, 06:59
Nie mam zaufania do chinoli, to jest jednak łożysko i niech koło się kreci jak powinno
Krzyzak - 23-02-2018, 08:15
grzesiopaka napisał/a: | palnik,prasa nacisk 40 ton i zapomnij | kolega w Hiszpanii użył prasy 1000 ton i też nic... zgniótł dziurkę na zawleczkę a przegub się nie ruszył...
Łukasss - 23-02-2018, 10:31
ja z piastą kupowałem budżet za 130 zł. i dział ponad rok a samo łożysko w 2 kole to chyba 45zl nie pamiętam jaka firma ale tylko takie były pod ręką to już 2 lata
Hugo - 23-02-2018, 13:18
Jeżdżę na łożysku Starline i kołach 18-calowych od 3 lat, czyli ok. 35 000 km i wszystko jest OK. Zero luzów i cisza.
Kratos - 23-02-2018, 15:19
Ja też miałem niezłą jazdę przy wymianie łożyska koła przedniego. A mianowicie po odkręceniu nakrętki z przegubu zaczęła się operacja wysunięcia przegubu z piasty. Okazało się że zapieczony przegub więc palnik, ściągacz hydrauliczny i nic . Demontaż zwrotnicy prasa 25T i nic . Rezultaty wymiana pogiętej zwrotnicy , łożyska , piasty, przegubu. Na domiar złego nie mogłem zbić przegubu z półośki więc cięcie szlifierką przegubu i wyprasowanie półośki na prasie. W sumie wyrobiłem się w pięciu stówach z używaną zwrotnicą , piastą nowym przegubem za 150pln i łożyskiem za około 100pln ale pracuje i na razie jest ok. Także różnie to bywa przy tych wymianach ale potrafi się zdarzyć i taki rodzynek.
Hugo - 23-02-2018, 15:59
Kratos, to nie taki znowu rodzynek w tym aucie.
mike88 - 30-04-2018, 16:12
u mnie huczało przy skręcie w prawo i jeździe na wprost. Koleją rzeczy była wymiana lewej piasty z łożyskiem.
Standardowo przegub nie chciał wyjść. Poddał się po 3 godzinach. Młotki, ściągacze, palniki... Łożysko z piastą ze zwrotnicy zeszło po godzinie "prasowania".
Zakupiłem komplet piasta/łożysko firmy JPN. Dodatkowo poszła wymiana tarcz i klocków Blueprnt.
Efekt po przejechaniu około 50 km mogę już podać:
- klocki piszczą
- zapaliła się kontrolka abs,u
- huczy dalej
kasa wtopiona...poprawy żadnej...ręce mi już opadają
Anonymous - 30-04-2018, 18:38
Sprawdz pierscien abs. Ja przy zbijaniu przegubu go uszkodzilem. Teraz wymienione na nowe i działa. Do tego lozysko wsadzilem najtansze nyt- narazie cisza(300km).
Jak wytrzyma z 20 tys będzie git.
mike88 - 30-04-2018, 20:42
łożysko było z piastą i pierścieniem.
Dziś zdjąłem koło...a mogłem do jutra spać spokojnie...czy to możliwe żeby "mechanik" wygiął półoś? Rozebrałem prawą stronę gdzie były wymieniane tylko tarcza + klocki i wygląda ok, z lewej gdzie była robiona piasta z łożyskiem - na śrubie półosi już widać "bicie" co może być powodem szumu i załączania w losowych sytuacjach czujnika abs.
Możliwe żeby wygiąć półoś? Jadąc do niego w środę muszę mu coś powiedzieć poza aleś pan to s[edit]
ps - szukać ewentualnie do CZT typowo czy taka np jak na aukcji "do rocznika" http://allegro.pl/mitsubi...94.html#thumb/1
jacek11 - 30-04-2018, 23:44
mike88 napisał/a: | huczy dalej |
Wyząbkowana opona ? Zwróć uwagę,czy huczenie zmienia się jak wjedziesz na inną nawierzchnię.
mike88 - 01-05-2018, 07:28
na wstępie - przepraszam że wbiłem się tu Coltem w temat....ale wiecie ...szukam pomocy wszędzie
Nie wiem czy jestem bardziej wkurzony czy zrezygnowany.... Ludziska jeżdżą pancerwagenami aż sie rozsypią a tu człowiek chce zrobić na czas, dokładnie ...i porażka.
Jeśli chodzi o felgi, opony, nawierzchnie itd to felgi proste, opony nowe, dobrze wyważone. nawierzchnia ma znikome znaczenie. Szum (huczenie) jest przy skręcie w prawo i jeździe na wprost. Znika momentalnie przy skręcie w lewo. W związku z tym diagnoza jaką postawiono na początku było lewe łożysko. Wszystko dzieje sięna prędkościach od 50 w górę)
Zostało wymienione z piastą. Huczenie bez zmian.
Dodatkowo teraz pojawiły się wibracje (lekkie) - jak by to porównać...na kierownicy czuję jak bym jechał po szutrze. Na pedałach czuć że coś jest nie tak bo też przenosi wibracje.
Na podniesionym samochodzie po zdjęciu koła, dokręceniu nakrętek i śrub na piaście (żeby trzymały tarczę) po przyłożeniu śrubokręta do osi i wrzuceniu 2ki wyraźnie widać bicie na około 1mm. Tyle umiałem zdiagnozować sam... Dokręcić śruby na półosi już bardziej sie nie da.
Nie wiem co począć...
Warsztat okazał się totalną porażką, nie wiem czy jeśli coś teraz będą jeszcze przy tym majstrować to bardziej nie rozwalą (jeśli się w ogóle da...)
jacek11 - 01-05-2018, 09:17
Półoś może mieć bicie. Raczej już tylko wymiana.
Jeśli huczenie jest takie samo jak wcześniej,to możliwe,że wymieniłeś nie to łożysko.
przemek1602 - 01-05-2018, 10:15
Podnieś auto daj rękę na sprężynę, ściśnij mocno i kręć kołem, jeśli łożysko ok to nic nie czuć jeśli nie ok to czuć pod ręką.
mike88 - 01-05-2018, 12:09
jacek11 napisał/a: | Półoś może mieć bicie. Raczej już tylko wymiana.
Jeśli huczenie jest takie samo jak wcześniej,to możliwe,że wymieniłeś nie to łożysko. |
pytanie - do wymiany półoś czy przegub...teoretycznie da się wymienić sam przegub, jak jest w praktyce nie wiem.
odnośnie huczenia - jaką diagnozę postawicie / byście postawili - szum na wprost i skręt w prawo. Po skręcie w lewo cisza. Dla mnie było to na 99% łożysko po drugiej stronie czyli lewe. Dlatego zdecydowałem o jego wymianie. Tył już też lekko nie domaga ale czy przy skręcie by przestawał szumieć? Gdyby to były graty za 100 za sztukę to bym się nie zastanawiał ale jeśli ceny są jakie są...to już na chybił trafił będzie słabo budżetowo.
ps udało się zgrać filmik
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
|
|
|