Nasze Miśki - Black DEVIL...
Owczar - 16-10-2011, 11:07
japan_jacek, jestem w szoku, że Ci się chciało Dzięki
Jak już jestem w temacie to mogę napisać, że mrozy już niestraszne Webasto i uruchamianie gsm już działa. Była mała męczarnia, po robiłem bez kanału i podnośnika, a głowa mi pod zderzak się nie mieściła Zlutowanie 4 cienkich i strasznie sztywnych kabelków jedną ręką to niezłe wyzwanie. Potem podłączanie przewodów wodnych. Przy reduktorach ciasno jak nie wiem.
Dodatkowo zestaw dostał filtr paliwa z malucha W poprzednim zestawie tego zabrakło i musiałem reanimować pompkę, a łatwe to to nie było bo ona jest chyba membranowa czy coś takiego. Mam w UKP podłączony czujnik temp reduktora i aż miło patrzeć jak temperatura idzie do góry
japan_jacek - 16-10-2011, 17:03
patrzę z zazdrością (taką pozytywną ) na Twoją furkę i nie daje mi spokoju takie pytanie - ile łącznie wydałeś na ten swap(chodzi mi o poniesione koszty, nie o bilans bo pewnie odkułeś się albo odkujesz na sprzedarzy paru gratów)? (oczywiście jeśli to nie tajemnica )
Owczar - 16-10-2011, 18:03
Trochę to wyszło. Z nowym rozrzadem i innymi pierdołami niecałe 7k plus Lpg. Część się zwróciła, ale nie wszystko.
japan_jacek - 16-10-2011, 18:29
Hmm faktycznie sporo. 7tys. to kwota, która nakłania mnie(jako posiadacza silnika 4G63) do refleksji czy nie lepiej byłoby(mając taką kwotę) pójść drogą soft turbo, na używanych częściach koszty byłyby podobne. Jednak to byłoby "przecieranie szlaków" a 6A13 jest stestowane i znane od podszewki. No nic, dziękuję za wciągającą lekturę i materiał do przemyśleń. pozdrawiam
Owczar - 16-10-2011, 18:45
Tak, ale jakieś 6k się zwróciło a została mi jeszcze cała karoseria i inne pierdoły. Do tego zrobiłem swap innych gratów.
japan_jacek - 16-10-2011, 22:43
Skoro jest tak jak mówisz, to pod względem finansowym opcja ze swapem miażdży opcję z soft turbo. Tak z ciekawości, o ile wzrosła Ci składka za ubezpieczenie?
Owczar - 16-10-2011, 22:51
Na 3 miesiące dopłaciłem chyba 40zł. Po nowym wyliczeniu składki jak skończyła się poprzednia umowa i doszło 10% zniżki, z dodatkową opcją asisstance zapłaciłem tyle co rok wcześniej W moim przypadku swap miał nie tylko ekonomiczne uzasadnienie. TD nie był bazą do modów. Ale generalnie gdyby to było 2.0PB to i tak byłoby taniej, a pracy jeszcze mniej. Gdybym kupił auto z tego samego rocznika co mój, to swap by był tańszy o jakieś 3,5k, bo angola z 98 roku można wyrwać za 1,5k. Tyle, że chciałem coś młodszego i z mniejszym przebiegiem żeby to wszystko miało sens.
Jeśli kupisz gala z tego samego liftu to swap będzie banalny. Tylko wiązka silnika, którą można wyjąć bez wyjmowania deski i sam silnik ze skrzynią. Poduchy PnP. U mnie jeszcze było zabawy przez ten drugi lift i AT. SWAP na 2,5 i do tego soft turbo, to już lepszy fun Jeszcze niedawno PabloGal miał wszystkie graty do swapa na 2,5.
Owczar - 17-10-2011, 00:27
A tak wygląda Webasto w nowym miejscu:
Łeb mi pękał i zrobiłem otwór na wydech w nadkolu, bez głębszego zastanowienia. Okazało się, że temp spalin jest tak wysoka, że mogłaby przypalić oponę. Dziura została :/ Powyżej jest jeszcze jedna, która powstała od przetarcia oponą. Muszę je czymś zakleić
Otwór obok halogena, który służył do wentylacji IC został zatkany i pomalowany, bo zimne powietrze by chłodziło webasto podczas jazdy.
Muszę w najbliższym czasie zabezpieczyć miske olejową skrzyni oraz podłużnicę z tyłu.
japan_jacek - 17-10-2011, 00:27
Cytat: | SWAP na 2,5 i do tego soft turbo, to już lepszy fun |
czyżbyś właśnie zdradził plany na przyszłość ?
Owczar - 17-10-2011, 00:40
Oj chyba mi się nie chce teraz bawić. Już prędzej kompresor, ale póki co muszę jeszcze podjechać na analizę spalin, bo wydaje mi się, że ma za bogatą mieszankę. Pali jednak trochę za dużo, nawet jak na mój styl jazdy. Co prawda kręci ładne czasy do setki i jeździ jak wściekły, ale chyba sondy łapią za dużo powietrza przez co rejestrują ubogą mieszankę podczas gdy nie jest ona uboga. Taki może być wynik nie fabrycznych sond i modzenia przy usuwaniu katów z oryginalnymi kolektorami.
Zmodziłbym jedynie trochę inny dolot. Skoro ma już trochę więcej PB, to niech ma trochę więcej powietrza Ale jak już pisałem, nie chce mi się póki co Przez zimę ma jeździć bezawaryjnie, a na wiosnę może się coś pomyśli jak będzie czas.
Jak byś się zdecydował na swap, to wal. Jak tylko będę mógł to coś podpowiem
japan_jacek - 17-10-2011, 01:14
Cytat: | Przez zimę ma jeździć bezawaryjnie, a na wiosnę może się coś pomyśli jak będzie czas. |
W takim razie z uwagą będę śledził temat
Cytat: | Jak byś się zdecydował na swap, to wal. Jak tylko będę mógł to coś podpowiem |
Na razie to kwestia przyszłości, ale jak się zdecyduję nie omieszkam Cię pomęczyć w kwestiach merytorycznych
no i życzę udanego, długiego i spokojnego życia po transfuzji
SPIDER-ek - 17-10-2011, 13:41
Owczar napisał/a: | (...) nie chce mi się póki co Przez zimę ma jeździć bezawaryjnie, a na wiosnę może się coś pomyśli jak będzie czas. |
to tak jak mi się nie chce:)
m6riano - 17-10-2011, 15:46
Owczar napisał/a: |
HC to biały ciepły wbrew pozorom Taki bardziej na pograniczu, ale bliżej ciepłego niż zimnego. |
Według mnie założyłbyś wszędzie biały zimny i nikt by sie nie skapnął że HC to ciepły...;-)
Owczar - 19-10-2011, 22:57
Dobra, jest zimny, bo innego nie było
Uprzedzając pytania, to panel jest chlapnięty jakąś farbą. Tak mi załatwili podczas wymiany szyby.
Torp12 - 19-10-2011, 23:03
Ładnie wyszlo, ładnie:) Moze sie do Ciebie zglosze;)
|
|
|