Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
sebkin - 11-04-2012, 14:32
wichura1 napisał/a: | Kupujesz samochód z jednym z najbardziej zaawansowanych silników benzynowych, a oszczędzasz na oleju? Producent podaje tylko klasę API SG a klasy lepkości nie podaje. W tej klasie możesz wlać nawet 15W40, twoja sprawa. Silnik GDI jest poddany takim obciążeniom, że olej po 1000 km jest już czarny. Jeżeli dbasz o silnik GDI używasz minimum 5W40, jeżeli nie możesz lać cokolwiek. | zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%
xluki - 11-04-2012, 15:47
wichura1 napisał/a: | stosuje się najlepsze pełne syntetyki czołowych firm, a nie półsyntetyki do "Fiatów UNO". | , które nie spełniają swojego zadania w silniku z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
wichura1 napisał/a: | Jeżeli dbasz o silnik GDI używasz minimum 5W40, jeżeli nie możesz lać cokolwiek. | Czyli wymieniając olej co 6-7tyś. km nie dbam o niego?
wichura1 napisał/a: | Kupujesz samochód z jednym z najbardziej zaawansowanych silników benzynowych, a oszczędzasz na oleju? | Nie oszczędzam na oleju, za cenę obecnie stosowanego kupiłbym syntetyk. Po co mam ryzykować? Autko kupiłem za zachodnią granicą, nie wiem co było lane wcześniej (jedyna informacja sprzed 4lat - 5W30), nie wiem co było wlane. Silnik nie posiada wycieków, nie dymi na niebiesko... WIĘC?
Saqu - 11-04-2012, 18:19
xluki napisał/a: | Silnik nie posiada wycieków, nie dymi na niebiesko... WIĘC? |
więc czemu by nie zmienić na lepszy olej...
xluki - 11-04-2012, 19:54
Saqu, przy następnej wymianie zaryzykuję.
Marilyn - 28-04-2012, 12:10
Panowie moze odswieze temat, ale: moja Cari obecnie jest po kapitalnym remoncie. I teraz pytanie brzmi - czym ja zalac? Wczesniej katala na 10W40 Valvoline Maxlife, ostatnia wymiana to tez 10W40 tylko Liqui Moly. Rozmawialem z kilkoma mechanikami to mowia ze na 100% syntetyk tylko jaki ? Pierwszy i tak bedzie musial byc spuszczony po 2-3 tys zeby te wszystkie opilki usunac z silnika. Myslalem nad Lotos 5W30. Da rade?
przemekx303 - 28-04-2012, 21:04
Ja dziś zalałem GM 5w30 , zmiana z Castrola 10w40 . Wlałęm przed wymianą płukankę STP i weszło 3,5l oleju , gdzie wcześniej 3,2l było max bez płukanki. Co do popychaczy pojeździmy zobaczymy
turek61 - 29-04-2012, 08:37
Marilyn napisał/a: | Panowie moze odswieze temat, ale: moja Cari obecnie jest po kapitalnym remoncie. I teraz pytanie brzmi - czym ja zalac? Wczesniej katala na 10W40 Valvoline Maxlife, ostatnia wymiana to tez 10W40 tylko Liqui Moly. Rozmawialem z kilkoma mechanikami to mowia ze na 100% syntetyk tylko jaki ? Pierwszy i tak bedzie musial byc spuszczony po 2-3 tys zeby te wszystkie opilki usunac z silnika. Myslalem nad Lotos 5W30. Da rade? |
Dziwią minie te Wasze dywagacje....
Macie olej produkowany specjalnie tylko do GDI a szukacie, kombinujecie aby utrudnić sobie życie.Popychaczy olejem nie wyciszycie.
MOTOREX Profile GDI 10W30
RafalGDI - 13-05-2012, 20:04
Witam. W związku z tym, że nie znalazłem tutaj satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie jaki olej do 1.8gdi więc chciałbym zapytać.
Mam Carisme 1.8dgi z 2003 roku, 86 tysięcy przebiegu, przez 9 lat co roku serwisowany w Niemczech, przebieg na 99% oryginalny, żadnych stuków ,klekotania nie słychać. Jak się go odpali praktycznie go nie słychać. Chodzi bardzo cichutko i równo. Silnik bez wycieków, fakt olej troszkę jakby zasmolony ale bardzo słabo. Gościu od którego kupowałem (handlarz, który kupił auto w Niemczech) powiedział mi, że jest zalany olejem 10w40. Nie wiem czy to prawda, bo z karteczki na, której jest napisane jaki i przy jakim przebiegu był wymieniany ostatnio olej ciężko cokolwiek przeczytać.
Chciałbym się dowiedzieć (uwzględniając stosunkowo mały przebieg) jakim olejem najlepiej zalać moją Cari aby nie ucierpiała i dalej tak super chodziła. Syntetyk, półsyntetyk? Z góry dzięki.
Hugo - 14-05-2012, 17:20
RafalGDI napisał/a: | W związku z tym, że nie znalazłem tutaj satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie jaki olej do 1.8gdi więc chciałbym zapytać. | Ciekawe, post nad Twoim masz zdjęcia oleju, którym należy zalać silnik GDi.
RafalGDI - 14-05-2012, 20:47
Hugo napisał/a: | RafalGDI napisał/a: | W związku z tym, że nie znalazłem tutaj satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie jaki olej do 1.8gdi więc chciałbym zapytać. | Ciekawe, post nad Twoim masz zdjęcia oleju, którym należy zalać silnik GDi. |
Wiem. Widze. Ale przykładowo jaki jest koszt takiego oleju? chyba duży? A moje pytanie brzmi czy jak zaleje np. takim schellem, castrolem itp (10w40, 5w40 czy tam innym) to czy gdi to zniesie. A zwracam też uwage na to, że nie chciałbym aby coś zaczelo klekotać bo jak narazie samochód chodzi bardzo cicho. Pozatym ma dosyć mały przebieg 86tysiecy. Ponoć był zalany 10w40 (suntetyk,czy półsyntetyk to nie wiem). Ale wiem od znajomych mechaników, że syntetyku nie leje się po syntetyku (albo na odwrót?). Nie wiem nie znam się i dlatego was pytam, bo np. ponoć od przebiegu też zależy czym zalać?
plecho1 - 14-05-2012, 21:01
Cały ten temat jest poświęcony takim pytaniom i odpowiedziom na nie. Wiele osób już dziesiątki razy odpowiadało na podobne pytania więc wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
Te silniki są czułe na jakość oleju więc lepiej zalewać je dobrymi olejami, najlepiej w pełni syntetycznymi. Ja osobiście nie zalał bym do tego silnika pół syntetyku a dodatkowo kupionego w Polsce którym najczęściej jest Castrol 10w40. Kiedyś wlałem taki olej do GDI i zaczęły cykać zawory.
A to, że silnik był zalany półsyntetykiem, nie wyklucza możliwości zalania syntetyku. Nie wiem, dlaczego ludzie powielają ten stereotyp rodem z PRL-u, bo po zalaniu lepszego oleju nic negatywnego nie może się stać.
mateusz8230 - 14-05-2012, 21:20
stereotypy? to czemu nie moge wlać oleju mineralnego który jest gesty jak smola.. a zarazem w porównaniu do ceny syntetyka o 70%tanszy.Po kupnie auta (nowego auta) powinno sie zacząć od:
1.syntetyk-olej rzadki z uszlachetniaczami itp
2.przy znacznym przebiegu np 150tys mozna a raczej wypada stosowac polsyntetyk,ja osobiscie do gdi leje mobil 2000 półsyntetyk i jest super.Ale może i dlatego że silnik jest w miarę dobrym stanie.
3.mineralne oleje można lać ale...to chyba tylko do starych mercedesów i VW <lol>
mineralny jest gesty i tani bo ma za zadanie uszczelnić silnik.
Przejście z półsyntetyka na syntetyk ok,ale po kapitalnym remoncie...
Rozmawiałem z osobą która studiowała w tym kierunku i tak właśnie mi powiedział....
Zresztą w nie jednej książce jest to dokładnie opisane...
Hugo - 14-05-2012, 23:04
mateusz8230 mateusz8230 napisał/a: | to czemu nie moge wlać oleju mineralnego który jest gesty jak smola.. a zarazem w porównaniu do ceny syntetyka o 70%tanszy | Możesz, nikt Ci nie zabroni. mateusz8230 napisał/a: | przy znacznym przebiegu np 150tys | To jest znaczny przebieg, ale np. w maluchu. Japoński silnik przy takim przebiegu i "normalnym traktowaniu" nie wykazuje żadnych oznak zużycia, więc po co zalewać go gorszym olejem? mateusz8230 napisał/a: | mineralny jest gesty i tani bo ma za zadanie uszczelnić silnik | Wow, olej ma za zadanie uszczelniać silnik, a ja myślałem, że od tego są uszczelki. mateusz8230 napisał/a: | Przejście z półsyntetyka na syntetyk ok,ale po kapitalnym remoncie... | Kompletny nonsens. mateusz8230 napisał/a: | Rozmawiałem z osobą która studiowała w tym kierunku i tak właśnie mi powiedział.... | Kiedy studiował i (tylko bez urazy) czy skończył te studia?
JacekeR - 14-05-2012, 23:12
turek61 napisał/a: | MOTOREX Profile GDI 10W30 |
1 l = 45zł
przemekx303 - 14-05-2012, 23:26
Przy 150tyś. km to mój maluch był już po remoncie
|
|
|