Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
mateusz8230 - 15-05-2012, 07:51
a czy ja mówie o maluchu?
Hugo - 15-05-2012, 08:14
przemekx303 napisał/a: | Przy 150tyś. km to mój maluch był już po remoncie | Zależy na jakiego trafisz. Mój mial 100 000 km przebiegu i silnik igła. mateusz8230 napisał/a: | a czy ja mówie o maluchu? | Mozliwe, ze nie, ale tylko do niego pasowało mi to co napisałeś o oleju silnikowym.
plecho1 - 15-05-2012, 08:33
Jeśli do malucha od początku zalewało by się syntetyk, to pewnie bez remonty dało by się i ponad 150 tys zrobić. Jeśli przy naszych mrozach z takiego minerała czy półsyntetyka robi się gęsty glut a w lato woda, to nie dziwmy się tak szybkiemu zużyciu silnika.
Kiedyś w starej Astrze w zimie na Castrolu 10w40 przy porannym odpaleniu kontrolka oleju świeciła mi się ponad pół minuty. Od tej pory, z jedną małą wpadką, nie używam produktów tej firmy.
eskel102 - 15-05-2012, 15:29
Witam
Przeczytałem wszystkie posty na temat oleju do GDI i przyznaję że mam w głowie niezłą sieczkę. Muszę zmienić olej w mojej Cari z 2001 r. (120 000 km.). Nie zdecyduję się na olej motorexa 10w30 bo nie jest on ogólnodostępny, bo w Niemczech mój samochód jeździł na 5w30, bo motorex nie będzie tego oleju wiecznie sprzedawać a później może być problem z zalaniem 5w30, czy mam rację?
Moje pytanie jest proste. Czy ktoś zalewał kiedykolwiek Carismę gdi olejem elf 5w30?
link:
http://allegro.pl/elf-evo...2345669941.html
Nadaje się to? Proszę ewentualnie o link do aukcji z innym olejem
Pozdrawiam
P.s.
myślę że najprościej byłoby zrobić sondę, bo to temat rzeka
plecho1 - 15-05-2012, 16:21
A czy zalewając auto jakimś olejem podpisujesz z kimś jakąś umowę lojalnościową, że innego nie wlejesz do silnika, albo po wlaniu innego silnik Ci się może rozpuści itd? Jedyny problem mógłby być jeśli oleje nie były by między sobą mieszalne ale tak nie jest. Najlepiej zalewać według specyfikacji producenta auta i odpowiedni do panującego klimatu.
remi - 15-05-2012, 17:05
najlepiej zobacz jaki jest dedykowany. Jeśli jest 10W30 to nic sie nie stanie jak zalejesz 5W30. Zmieni się tylko to, że w zimie będzie lepiej smarowany na zimnym silniku, natomiast lepkość letnia się nie zmieni. Jednak nie zmieniaj oleju z inną lepkością letnią bo wtedy jak dasz mniejszą to jak będzie gorąco to może być za rzadki a jak dasz większą to może być zbyt gęsty.
rysiul - 15-05-2012, 20:21
Dedykowany olej do GDI to właśnie olej 5W30.
przemekx303 - 15-05-2012, 21:19
ja niedawno wlałem 5w30 tylko że GM , zrobiłem na nim jakieś 500km . Na duży plus to na pewno cisza po odpaleniu na zimnym silniku mówię tu oczywiście o hydro popychaczach , na ciepłym raczej bez zmian (u mnie akurat stukały sporadycznie także nie drażniły ucha) i cena też niska jak na syntetyk. Minusów jak na razie brak. Przebieg licznikowy to 175tyś km. i wcześniej był zalany pólsyntetykiem , teraz to tylko żałuje że wcześniej nie zmieniłem oleju
Budrys - 15-05-2012, 21:22
Ja również przerabiam teraz elfa 5W30, Zmieniam co dwa lata na rzadszy z 5W50 na 5W40, teraz 5W30. Popychacze klepią mocno na każdym z tych olejów, Niestety mam taki pechowy głośny silnik.
RafalGDI - 15-05-2012, 22:32
Podpisuje się pod słowami esklea102.
Tak nawiasem, w sklepie z częściami samochodowymi powiedzieli mi, że do gdi jest dedykowany normalny olej 10w40. auto posiadam od dwóch tygodni i nie jestem pewny jaki olej jest wlany obecnie. Chciałbym się dowiedzieć po czym poznać czy olej jest syntetyczny czy półsyntetyczny? Co w ogóle te numery znaczy (5w,10w; 30,40,50) ?
I powiedzcie mi co to znaczy, żeby zalewać auto "lepszym olejem"? np. jakim? shell? Dodam, że silnik w mojej cari pracuje idealnie bez klekotu, bardzo cicho. Czy zalanie takim lepszym olejem np. 5w40 shell nie spowoduje głosniejszej jego pracy? (przebieg 86tys.)
plecho1 - 16-05-2012, 06:41
Tu masz temat o pełnych syntetykach:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71549
Warto też przejrzeć temat o olejach w dziale o Galantach:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29825
Hugo - 16-05-2012, 20:25
RafalGDI napisał/a: | shell? | Tak się składa, ze niewiele jest gorszych olei silnikowych od tego. RafalGDI napisał/a: | Czy zalanie takim lepszym olejem np. 5w40 shell nie spowoduje głosniejszej jego pracy? | Ogólnie to trochę loteria, bo nigdy nie wiadomo jaki ma faktycznie przebieg Twoje auto. Co do Shella to j/w.
xluki - 16-05-2012, 21:14
przemekx303, długo jeździłeś na półsyntetyku?
RafalGDI - 16-05-2012, 22:42
Hugo napisał/a: | RafalGDI napisał/a: | shell? | Tak się składa, ze niewiele jest gorszych olei silnikowych od tego. RafalGDI napisał/a: | Czy zalanie takim lepszym olejem np. 5w40 shell nie spowoduje głosniejszej jego pracy? | Ogólnie to trochę loteria, bo nigdy nie wiadomo jaki ma faktycznie przebieg Twoje auto. Co do Shella to j/w. |
Wiem, że większość posiadaczy samochodów robi mniej więcej od 20 tysięcy kilometrów rocznie w góre, ale też jest dużo osób co sporadycznie jezdzi autem i jestem niemalże pewny że będzie miała rzeczywsity przebieg (bo nigdy nie ma tych 100%). Ogladałem pare GDi i żaden nie chodził tak cicho. Poza tym auto jest bardzo zadbane w srodku i na zewnatrz, silnik nie myty, zakurzony, bez wycieków. Więc wydaje mi się że ma te 86 tysiecy przebiegu. Dzisiaj znalazłem karteczke z olejem i udało mi się odczytac, że był wymieniany przy 82tys. w lipcu zeszłego roku. Patrzyłem w ksiażce obsługi auta, że jest masa olejów do niego (w zależności do temperatur otoczenia. Najbardziej odpowiadał by mi chyba 5w30 bo ma największy zakres (chyba do -40). A co do marki oleju to jaki Hugo polecasz? Castrol, Mobil,Valvoline...?
Hugo - 17-05-2012, 08:08
RafalGDI napisał/a: | A co do marki oleju to jaki Hugo polecasz? | Valvoline, Motul, Liqui Moly.
|
|
|