To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Leszka R.

mlun - 28-01-2010, 09:04

Czemu chcesz w ogóle pokrowce zakładać?
turek61 - 22-07-2010, 01:05

Witam po dłuższej przerwie...
Pewnie niektórzy pomyśleli, że zmieniłem samochód skoro tak długo nic nie bazgrałem ale nie...
Po prostu nie było co pisać bo Cari sprawowała się bez zarzutu.Nawiązując do wcześniejszych postów nie malowałem samochodu i nie kupowałem pokrowców.
Były inne [potrzebniejsze wydatki.
Niedawno ze wzgl. na zużycie końcówek drążków kierowniczych musiałem zrobić zbieżność i okazało się, że nie można bo śruby regulacyjne były zapieczone w tulejach więc trzeba było dać zarobić Markowi M.(dwa krótkie drążki reakcyjne + dwie tuleje na na wahacze poprzeczne + trzy śruby regulacyjne +gumy i poduszki drążka stabilizatora) 320 zł.
Robocizna z wyjmowaniem na zewnątrz kolumn Macphersona 200 zł. no i zbieżność 200 zł.
Przy okazji wymiana filtrów i oleju:

Myślałem, że teraz będę się już cieszył bezstresową jazdą ale d..a :(
Kilka dni temu musiałem sie przekonać jak "boli" tankowanie benzyny mimo że zbiornik gazu pełny.
Siadła prawdopodobnie pompa gazu w mojej LPI więc umówiłem sie na przegląd instalacji w Koninie w przyszły wtorek co może skutkować wydatkiem max. 1 tys. :cry:
Ale nie rozpaczam bo wyliczyłem że przy dzisiejszej cenie wachy zwróci mi się ten wydatek po 4 kkm.
Oby tylko przywrócić instalke do stanu sprzed padaki.

turek61 - 22-07-2010, 01:10

turek61 napisał/a:
Witam po dłuższej przerwie...
Pewnie niektórzy pomyśleli, że zmieniłem samochód skoro tak długo nic nie bazgrałem ale nie...
Po prostu nie było co pisać bo Cari sprawowała się bez zarzutu.Nawiązując do wcześniejszych postów nie malowałem samochodu i nie kupowałem pokrowców.
Były inne [potrzebniejsze wydatki.
Niedawno ze wzgl. na zużycie końcówek drążków kierowniczych musiałem zrobić zbieżność i okazało się, że nie można bo śruby regulacyjne były zapieczone w tulejach więc trzeba było dać zarobić Markowi M.(dwa krótkie drążki reakcyjne + dwie tuleje na na wahacze poprzeczne + trzy śruby regulacyjne +gumy i poduszki drążka stabilizatora) 320 zł.
Robocizna z wyjmowaniem na zewnątrz kolumn Macphersona 200 zł. no i zbieżność 200 zł.
Przy okazji wymiana filtrów i oleju:
Obrazek
Zakonserwowałem również własnoręcznie tylne podwozie.
Myślałem, że teraz będę się już cieszył bezstresową jazdą ale d..a :(
Kilka dni temu musiałem sie przekonać jak "boli" tankowanie benzyny mimo że zbiornik gazu pełny.
Siadła prawdopodobnie pompa gazu w mojej LPI więc umówiłem sie na przegląd instalacji w Koninie w przyszły wtorek co może skutkować wydatkiem max. 1 tys. :cry:
Ale nie rozpaczam bo wyliczyłem że przy dzisiejszej cenie wachy zwróci mi się ten wydatek po 4 kkm.
Oby tylko przywrócić instalke do stanu sprzed padaki.

jacek11 - 22-07-2010, 17:16

turek61 napisał/a:
no i zbieżność 200 zł.

:shock: u nas robią zbieżność za 70 zeta,i nie jest to warsztat w stodole.Dają wydruk potwierdzający ustawienie kół,więc profesjonalka :)

stary alfer - 22-07-2010, 17:32

jacek11 napisał/a:
u nas robią zbieżność za 70 zeta

U nas też :)

Lasery, te sprawy. Rok temu zapłaciłem 80 zł.

turek61 - 22-07-2010, 18:40

stary alfer, a czy nie robiłeś tylko samej zbieżności bez regulacji ?
Ja tez wcześniej też robiłem za 80 zł.
Po wymianie wahaczy i tulei należy zrobić pełną geometrię.W Cari (bo nie wiem jak w Galancie) są to z tyłu cztery punkty: 2 pochylenie kół i 2 zbieżności tylnych kół.
Gdzie nie dzwoniłem to cena była porównywalna np. w AUTO ABC.
Ja robiłem to w Auto Arsie bo choć 20 zł drożej niż u innych to wiedziałem, że Cari nie raz ustawiali.Ale mimo wszystko nie jestem zadowolony bo w wydruku nie pasuje mi kilka rzeczy.
W warsztacie w Policach - "Frankowscy" nie chcieli się nawet podjąć bo mieli już kilka Carism i nie dali rady.
W ASO Mitsu chcieli 250 a w ASO Volvo 280 zł.
stary alfer, a ty gdzie ustawiałeś swojego Galanta ?

stary alfer - 22-07-2010, 19:21

turek61 napisał/a:
stary alfer, a czy nie robiłeś tylko samej zbieżności bez regulacji ?

Pewnie tak. Musiałem wyprostować kierownicę po wymianie amortyzatorów.

turek61 napisał/a:
Gdzie nie dzwoniłem to cena była porównywalna np. w AUTO ABC.

Robiłem w AUTO ABC na Madalińskiego.

turek61 napisał/a:
stary alfer, a ty gdzie ustawiałeś swojego Galanta ?

Byłem jeszcze lancerem ;)

Sorki za zamieszanie ;)

Anonymous - 22-07-2010, 21:48

auto abc w szczecinie najnowszy sprzęt ma, a za ustawienie samego przodu 80 zł za przód z tyłem 180 do tego wydruk i możliwość obserwacji całego zajścia :D myślę że cena rozsądna :)
turek61 - 22-07-2010, 21:54

turek61 napisał/a:
Ja robiłem to w Auto Arsie bo choć 20 zł drożej niż u innych to wiedziałem, że Cari nie raz ustawiali.Ale mimo wszystko nie jestem zadowolony bo w wydruku nie pasuje mi kilka rzeczy.

Jeżeli ktoś z Was kuma bardziej niż ja wydruki zbieżności to proszę o komentarz.
Najbardziej niepokoi mnie poprawka długopisem ale z tego co wiem pochylenie przednich kół nie jest regulowane:

jacek11 - 22-07-2010, 23:28

turek61 napisał/a:
z tego co wiem pochylenie przednich kół nie jest regulowane:

właśnie dlatego zdziwiła mnie ta cena :roll:

sebo199 - 23-07-2010, 09:02

Turek61 ten olej do GDI jak się sprawuje? Nie wiedziałem że taki istnieje. Zdradź gdzie i za ile kupujesz?
turek61 - 23-07-2010, 12:16

sebo199,
W tym temacie rok temu juz pisałem o tym oleju:
http://forum.mitsumaniaki...p=726269#726269
a kupuje go u tego sprzedawcy:
http://moto.allegro.pl/it...mitsubishi.html
Pełen profesjonalizm !
Powiem więcej....
Zamierzam u niego kupić olej do skrzyni bo już pora na wymianę:

http://www.motorexoilpola...k3=25&prodID=67

turek61 - 09-08-2010, 20:24

Urlop, urlop i po urlopie....
Dwa tygodnie spędzone z żoną nad Binowską wodą z kijem w ręku.W ciszy i spokoju z odrobiną adrenaliny podczas kolejnego holu rekordowego leszcza czy lina.Pomyśleć, że rok temu uczyłem ja wędkować a teraz to ona daje mi szkołę.
Uczeń przerósł mistrza :lol:

Ale do rzeczy bo zrobiłem off topa :wink:

W trakcie urlopu wypad do Konina za łączna kwotę 1500 zł. i znowu smigam na LPG.
Wiecej w temacie:
http://forum.mitsumaniaki...p=733067#733067

Dodatkowo na urlopie w wolnej chwili miedzy kolejnymi zasiadkami wymieniłem filterek p.pyłkowy, zdezynfekowałem klimę, oczyściłem rudą pod klapka wlewu PB i zakonserwowałem tył podwozia bo na przeglądzie mi to zalecali.
Przyznam, że trochę w tym roku kasy włożyłem w Cari ale cóż zrobić to 11-sto letni samochód.Jednak na razie nie zamierzam zmieniać :lol:
Prawda jest taka, że nie wolno się przyzwyczajać do auta ale co zrobić jak ktoś się w nim a raczej w niej zakocha :?:

turek61 - 23-10-2010, 21:46

Witam kolegów po przerwie...
Chciałbym sie z Wami podzielić wiedzą dotyczącą pompki spryskiwacza.
Otóż siadła mi ta od przedniej szyby.W Intercarsie i innych znanych sklepach w necie oraz lokalnych nie można dostać oryginału.Na Alledrogo była za 30 zł. ale jaka gwarancja ,że za chwile znowu nie padnie ? Wolałem nową.Zamiennika też nie mogłem znaleźć choć na forum wyczytałem że pasuje od jakiegoś Dewoo prawdopodobnie Tico (tak pisano na forum).
Przed wyjęciem popsutej pompki kupiłem więc w IC tę od Tico.Niestety po demontażu okazało sie że nie pasuje.
Na drugi dzień z ciekawości zadzwoniłem do ASO w Szczecinie.Okazało sie ze nie ma problemu.Jak zapłacę 427 zł. to będę miał nowiutką pompkę :shock:
Podziękowałem grzecznie polecając im nadmuchać sobie tą pompą a nie robić ze mnie balona.
Wziąłem popsutą i pojechałem do pierwszego napotkanego sklepu.Poprosiłem sprzedawce aby znalazł podobną.Trwało to 5 min. a koszt pompki to 20 zł.

FOTORELACJA:

Cytat:

№ ориг. № фирм. Наименование Производитель На модель Цена Место Наличие Корзина
431955651 103630755 Моторчик омывателя Audi 80, 100
Topran
Audi 80, 100 45 m254
есть

431955651 103630755 Моторчик омывателя Golf 2, Passat B-2, Passat B-3, LT, Transporter T-2
Topran
Golf 2, Passat B-2, Passat B-3 45 m254
есть

431955651 103630755 Моторчик омывателя Sprinter, Vito
Topran
Sprinter, Vito 45 m254
есть

Stara pompka i jej styki:

Styki nowej:

Wtyczkę po prostu uciąłem i zarobiłem kabelki:

Oto finał:

Szybę mam czystą za 20 zł. :wink:

Hugo - 24-10-2010, 15:00

Hans Preis Topran największy szmelc do niemieckich aut, tak jak JC do japończyków, ale pompka to chyba nic skomplikowanego. Powinna działać. Tuleje wahacza Topran w Audi 80 wytrzymują ok. 10-15 000 km :D