[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
Anonymous - 04-01-2009, 19:36
Radassss napisał/a: | hehe no moze i tak byc
tylko jakbym zmienil slowo najlepszym na najprostrzym
ale sie zgadzam , chociaz musze powiedziec ze zawsze jezdze ze swoim olejem na serwis obojetnie ktorym samochode, wiadomo mam duzo taniej, i nigdy jeszcze nie wpisywali w ksiazke ze inny olej, tylko ze wymiana przy danym przebiegu |
Tak, tylko przykładowo zaciera się Tobie panewka. Idzie ekspertyza i spada wina na olej. Żądają faktury zakupu oleju, bądź sprawdzają czy olej był zakupiony w aso. Jeżeli nie, to gwarancja jest nieuznana. Idziesz z tymi wszystkim pismami do człowieka który sprzedał Ci olej. On w grzeczny sposób mówi odp...... się i wysyła Ciebie do swojego hurtownika. Tamten dalej i tak dalej. W gruncie rzeczy nic nie wywalczysz. Gdybyś miał w takim przypadku zakupiony olej w ASO, to cała ta sprawa nie ma miejsca.
To tylko taka możliwie realna sytuacja życiowa
Radassss - 04-01-2009, 19:42
powiem szczerze ze nie slyszalem o takiej sytuacji nigdy...
chyba ze ktos mial zalane czyms niezgodnym z instrukcja...
zreszta nie mozliwe jest zalanie czyms gorszym niz Mitsu zaleca,
poprostu nie ma u nas takich olejow (generalnie bo cudaki tez sie zdarzaja) chyba ze ktos sie na seletol rzuci
ja na 100% nie wydam 70 za olej
i pojade ze swoim, reszta oczywiscie niech robi jak uwaza
Anonymous - 04-01-2009, 20:13
apikus napisał/a: | No i stało się. Dzisiaj Lancer nie odpalił. Rozrusznik kręci, błędów nie pokazuje a odpalić nie chce. Za pierwszym razem tak jakby już załapał i zgasł. Później już nie chciał zapalić. Obiaw jakby nie dostawał paliwa. Wie ktoś gdzie jest filtr paliwa?
A może pompa padła?
Pozdrwaiam
Andrzej |
Proponuję przeczytac ten temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24268
Już słyszałem od innego użytkownika nowego Lancera 1.5 o problemie z odpaleniem. Coś chyba MMC skaszaniło w tym autku. Spotkałem się z opinią, że może to byc problem ze zmiennymi fazami rozrządu. Daj znac na Forum co stwierdzili w serwisie.
Anonymous - 04-01-2009, 21:49
Forensic napisał/a: | Spotkałem się z opinią, że może to byc problem ze zmiennymi fazami rozrządu. |
Na wstępie witaj!
Możesz mi coś bliżej napisać z problemem rozruchu i związanymi z nim fazami rozrządu? Gdzie tą opinię widziałeś itp..
apikus - 04-01-2009, 23:06
adamos napisał/a: | Odkręć wlew paliwa , poczekaj chwile i zobacz czy zapali
może zapowietrzył się układ paliwowy |
Zrobiłem tak od razu, zasyczało ale nic to nie dało.
Radassss napisał/a: | w katalogu MANN filter jest napisane ze filtr paliwa jest niewymienny... |
Ja w serwisówce na schemacie zauważyłem tylko filtr przy wlewie paliwa, ani przed pompą ani za nic nie znalazłem. W opisie podstawowych usterek też nic nie znalazłem. Tyko serwisówka jest ze Stanów dla silnika 2.0, ale myślę, że rozwiązanie zasilania paliwem jest takie samo.
Już dzwoniłem na assistance, umówiłem się na jutro. Jak odpalą to dobrze jak nie to na lawetę i do serwisu.
Dzieki za rady.
Pozdrawiam
Andrzej
tomekrvf - 04-01-2009, 23:52
Forensic napisał/a: | Spotkałem się z opinią, że może to byc problem ze zmiennymi fazami rozrządu. |
MIVEC przy rozuchu jest w położeniu spoczynkowym(maksymalnie opóźniony) więc nie ma wpływu na odpalanie.
1.5 ma prosty MIVEC czyli przestawia tylko wałek rozrządu zaworów ssących. W 1.8 fazy rozrządu mogą być zmieniane na obu wałkach, niezaleznie od siebie.
piomic - 05-01-2009, 13:11
No i ja też się doczekałem pierwszego problemu.
W ciągu miesiąca dwa razy Policja mnie zatrzymała.
Jakby jeszcze za coś, to nie dziwota. Ale oni mnie na rutynową kontrolę trzymają!
W życiu nigdy mi się to nie zdarzyło, a tu 2x/miesiąc.
Jak tak dalej pójdzie będę musiał wcześniej wyjeżdżać z domu, coby się do roboty nie spóźniać.
Radassss - 05-01-2009, 13:12
witam
jaceksu25 pytal po ile SLX wiem ze mowilem ze rano zobacze ale nie mialem za bardzo czasu
tak wiec pisz teraz:
SLX 0W/30 juz nie ma tak jak mowilem a byl po 63,72 brutto w 1 L opakowaniach (nie wiem jaka jest aktualna na beczke pewnie gdzies kolo 40 za litr, patrzac na to jak ksztaltuje sie cena SLXa 5W/30)
sa 2 ostanie butelki SLX 5W/30 za 57,95 brutto (w beczce 208L cena wynosi 36)
swoja droga troche castrol sobie liczy za konfekcjonowanie hehe
a dzwonilem dzis do ASO w sprawie zimowek (swoja droga strasznie ciezko teraz cos w tym rozmiarze dostac, mimo ze mam do ogumienia tez dostep - niejako beranza pokrewna ), ale zapytalem tez o wymiane oleju, mowili ze nie ma zadnego problemu zebym ze swoim olejem przyjechal, byle tylko spelnial norme...
[ Dodano: 05-01-2009, 13:20 ]
hehe
miski widac nie maja co robic
ale chyba nie ci sami??
apikus - 05-01-2009, 13:25
piomic napisał/a: | W ciągu miesiąca dwa razy Policja mnie zatrzymała. |
Podoba im się coś (lub ktoś) jak auto to pół biedy
piomic - 05-01-2009, 13:33
Radassss napisał/a: | ale chyba nie ci sami?? | Nie, tamci byli w piątkę Transporterem na wsi wieczorkiem (zbierali na coś przed świętami chyba - po wsiach mnóstwo złomu jeździ, dowód rejestracyjny kosztuje), dziś na 7-ce niby z suszarką, ale nawet nie strzelał tylko mnie wyłowił z kolumny.
Radassss - 05-01-2009, 13:41
ale w glosnikach chyba nie lecialo "kto dogoni psa"?? )
hehe no to spokojnie mozna podciagnac pod klopoty z Lancerem
Anonymous - 05-01-2009, 13:56
Radassss napisał/a: | witam
jaceksu25 pytal po ile SLX wiem ze mowilem ze rano zobacze ale nie mialem za bardzo czasu
tak wiec pisz teraz:
SLX 0W/30 juz nie ma tak jak mowilem a byl po 63,72 brutto w 1 L opakowaniach |
to chyba Was nie okłamałem....
jaceksu25 napisał/a: | ASO => SLX coś w granicach 60 - 70zł/ litr
w "hurtowni" do której telefonowałem, kupując 12 lirów po 70 zł/litr |
To, że ASO ma w beczkach to jest ich zysk. Chyba nic w tym złego nie ma? A jeżeli ktoś uważa inaczej to niech kupi se beczkę.
Radassss - 05-01-2009, 14:03
no wiadomo zadne ASO nie kupi w 1 L bo po co no chyba zeby komus opchnac ewentualnie na jakas dolewke
no oni sprzedaja po te 60-70 bo taniej litrowek sie nie kupi
jakby litrowki byly po 50 to oni tez po 50 by sprzedawali
ta cena co ja podalem to jest detal od tego sa oczywiscie upusty
i to dosyc spore , no ale nie moge pisac jakie dla kazdego indywidualnie negocjowane, ale jakie to juz tajemnica handlowa
a co tam wiadomo ze ostani zawsze musi wyzywic wszyskich pokolei w lancuszku
Anonymous - 05-01-2009, 14:15
Radassss, możesz mi dać na priva namiary swojej firmy?
Pozdrawiam
piomic - 05-01-2009, 14:49
Radassss napisał/a: | ale w glosnikach chyba nie lecialo "kto dogoni psa"?? | "Black Ice" zakupiłem i szło dość głośno...
|
|
|