[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Kamil_Ziomek - 02-08-2011, 20:05
Źle to napisałem. Do wyśrodkowania tarczy używałem chyba wałka startera od wski bo ładnie pasował. A chodziło o ułożenie skrzyni tak aby trafiła w tą tarcze, czyli pod tym samym kontem co silnika itp.
Krzyzak - 03-08-2011, 07:24
naprawdę nie wiem, gdzie natrafiłeś na problem - skrzyni nawkładałem się już wiele i nigdy nie było komplikacji po dobrze wycentrowanym sprzęgle
dodatkowo na obudowie silnika są tuleje, które skrzynię "prowadzą"...
bobik247 - 06-09-2011, 18:31
Witam, nie wiem czy to dobry temat ale jednak spróbuje. Chodzi o skrzynie do Colta C52A 4G15 skrzynia F5M21. Otóż jakiś czas temu auto trafiło do mechanika z powodu szumów w skrzyni biegów. Wszystko działo się pod moją nieobecność(ojciec się tym zajmował). Mechanik stwierdził że skrzynia jest do wymiany i wsadził inną.Ta którą wsadził jest nie wiele lepsza jak nawet nie gorsza, może szum jest mniejszy za to wydaje mi się że jest krótsza od starej, tzn ma inne przełożenie.Ja jednak postanowiłem zabrać starą skrzynię i ją rozebrać, ponieważ nigdy na nią nie narzekałem, poza tym szumem, biegi wchodziły małym palcem bez najmniejszych oporów. Po zdjęciu pokrywy 5-tego biegu zobaczyłem zębatki w bardzo dobrym stanie(jak nowe). W związku z tym podejrzewam że do wymiany jest tylko łożysko główne na wałku wejściowym, ewentualnie pozostałe łożyska.Niestety nie udało mi się rozebrać skrzyni do końca gdyż nie posiadam klucza do zablokowania wałka wejściowego (Input shaft holder MD998802) w celu odkręcenia nakrętek. W związku z tym moje pytanie brzmi:
Czy ktoś z okolic Wrocławia/Lwówka Śląskiego lub autostrady A4 między Legnicą a Wrocławiem posiada taki klucz i byłby łaskaw pożyczyć/ sprzedać lub czy ktoś zna jakiś inny sposób na zablokowanie tego wałka bez uszkodzenia frezów? Pozdrawiam
Krzyzak - 07-09-2011, 07:17
nie potrzebujesz tego klucza - masz 2 wyjścia
- włożyć starą tarczę sprzęgła i poprzez nią zablokować wałek sprzęgłowy
- łatwiejsze - zapiąć 5 bieg poprzez przesunięcie ręką przesuwki 5 biegu oraz zapiąć wsteczny za pomocą wodzika na zewnątrz - w ten sposób samo-zblokujesz skrzynię
tylko pamiętaj, żeby nakrętki (są 2 zaklepywane) odklepać przed odkręcaniem
bobik247 - 08-09-2011, 00:02
Starego sprzęgła nie mam, tzn mam tylko to co jest w samochodzie. Nakrętki już odklepane, ale nie bardzo rozumiem to samo-zblokowanie skrzyni. Żeby wrzucić ręcznie 5ty bieg razem z wstecznym muszę rozpiąć przesuwkę 5tego biegu z popychaczem a wsteczny normalnie z zewnątrz wrzucić?Dobrze to rozkminiam?
Dzięki Krzyzak jutro spróbuje otworzyć tą puszkę i dam znać co i jak w środku.
Krzyzak - 08-09-2011, 06:38
nie rozpiąć przesuwkę, tylko wyjąć widelec - tam są takie sprężyste wałeczki, które ja wybijałem starym wiertłem chyba 3 mm
potem ręką przestawić przesuwkę 5 biegu, by go włączyć
a wsteczny - jak piszesz - z zewnątrz, wodzikami
bobik247 - 08-09-2011, 11:48
Z nakrętkami sobie poradziłem,zdziwiłem się jak lekko się odkręciły, dokręcane są z momentem 150Nm. Rzeczywiście tak jak napisałeś to najłatwiejsza metoda. Ten widelec to już wcześniej zdjąłem, a do tego sworznia sprężystego to kombinowałem jakiś ściągacz ze ścisków stolarskich i się udało.Teraz zastanawiam się jak zdjąć zębatki, tzn synchronizator 5tego biegu i zębatkę pośrednią, które są na frezach. Z zębatką 5tego biegu nie powinno być problemu bo jest na dwuczęściowym łożysku ale te dwie pierwsze to nie wiem czy jakimś ściągaczem próbować czy jak, nie chciałbym uszkodzić zębów.
Krzyzak - 08-09-2011, 12:19
po co chcesz ściągać z wałka pośredniego? - ja tego nie robiłem
co masz na myśli: "dwie pierwsze"?
jeśli łożysko wałka sprzęgłowego od strony sprzęgła, to tam jeszcze trzeba poodkręcać blokadę (jest tam też wsteczny bieg) - zdaje się 3 śruby na imbus, wyjąć wałek i potem na prasę
5 bieg faktycznie fajnie schodzi - igiełkowe łożysko jest pod nim
na końcu wałka łożysko w koszu poliamidowym, więc na nie uważaj
i tak podkładka pod łożyskiem - jest dopasowywana na koniec składania skrzyni, są różne kolory i różne grubości - często po wymianie już jej nie założysz - trzeba szukać o odpowiednim wymiarze
bobik247 - 08-09-2011, 14:38
"dwie pierwsze" to chodziło mi o synchronizator 5tki i zębatkę pośrednią.Tak myślę że to łożysko na wałku wejściowym od strony sprzęgła.
Ta blokada to już jest po zdjęciu obudowy? Ona jest w kształcie takiej podkowy bo nie mogę jej znaleźć na rysunku.
Jeśli nie zdejmę zębatki pośredniej to jak wałek pośredni wyjdzie skoro na rysunku widać że zębatki na nim są coraz większe i będą się blokować o zębatki wałka wejściowego?
Co do zębatki 5tki to chyba będę szukać ściągacza trójramiennego może jakoś podejdzie, Przecież nie będę z tym walczyć młotkiem i przecinakiem.
Krzyzak - 08-09-2011, 21:02
mi zębatka 5-ki zeszła ręką
teraz obejrzałem zdjęcia i masz rację - tą zębatkę też trzeba zdjąć - już nie pamiętam jak, ale na 99% też zeszła ręką
ona jest na wielowypuście montowana
zmyliło mnie zdanie o wałku pośrednim, bo dla mnie pośredni, to ten dodatkowy między zdawczym w mechanizmem różnicowym (w nowszych skrzyniach z niego zrezygnowano i obrócono zespół napędowy o 180*)
tak to wygląda po zdjęciu pokrywy
Uploaded with ImageShack.us
a potem zbijanie łożyska (na 99% to ono pada)
Uploaded with ImageShack.us
bobik247 napisał/a: | Ona jest w kształcie takiej podkowy bo nie mogę jej znaleźć na rysunku. | dokładnie - jak widać wyżej, że normalne śruby, ale na 100% będzie też płaska z imbusem w środku
bobik247 - 09-09-2011, 09:02
No widzę że na zdjęciu nie wygląda to tak strasznie jak mi się wydawało;) powinienem sobie z tym poradzić.
W domu już czeka ściągacz więc synchronizator powinien bez problemu zejść, gorzej z tą pośrednią zębatką bo tam za bardzo dojścia dla ściągacza nie ma, ale coś pomyśle skoro powinna lekko zejść.
Kolejne działania poczynię w przyszłym tygodniu bo niestety musiałem wyjechać. W każdym razie dam znać o postępach.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
[ Dodano: 19-09-2011, 16:21 ]
W końcu dobrałem się do bebechów mojej skrzyni.
Ze zdjęciem zębatki 5tego biegu poradziłem sobie przy pomocy ściągacza, natomiast zębatka na wałku pośrednim zeszła ręką z lekką pomocą śrubokręta.
Po zdjęciu tych zębatek zobaczyłem przyczynę szumów w skrzyni. Łożysko na wałku pośrednim było całkowicie rozsypane, brakowało już chyba nawet trzech kulek.
http://imageshack.us/phot.../dsc03111s.jpg/
Postanowiłem jednak dalej rozbierać aby obejrzeć pozostałe łożyska i zębatki.
Po zdjęciu pokrywy zobaczyłem zębatki w dość dobrym stanie.
http://imageshack.us/phot.../dsc03115u.jpg/
aby wyjąć całe ustrojstwo musiałem jeszcze poradzić sobie ze sprężynowymi bolcami które trzymały łapy do tych popychaczy. Zmontowałem prowizoryczny ściągacz który spisał się bardzo dobrze i po kilku minutach wszystko było rozmontowane. Ściągacz zmontowałem z długiego gwoździa i nitownicy. Gwóźdź musi mieć na tyle małą średnicę aby przejść w tej tulejce sprężynowej, natomiast łepek powinien się mieścić w otworze w łapie. Wystający gwóźdź łapiemy nitownicą zakładając odpowiednią tulejkę i jedziemy.
http://imageshack.us/phot.../dsc03125n.jpg/
http://imageshack.us/phot.../dsc03126k.jpg/
Na koniec pozostało zdjęcie zniszczonego łożyska, co nie było proste, ponieważ pod łozyskiem jest zębatka zbliżonej średnicy co łożysko przylegająca na styk.
Postanowiłem zaciąć szlifierką łożysko i zastosować ściągacz trójramienny.
http://imageshack.us/phot.../dsc03132p.jpg/
Łożysko to zwykłe kulkowe o oznaczeniu 63/28 wymiary to 28/68/18.
Było już prawdopodobnie wymieniane w przeszłości, ponieważ nie widać na nim napisu JAPAN, poza tym było chyba źle dobrane ponieważ posiadało boczne uszczelnienia i było smarowane wewnętrznie a nie olejem ze skrzyni.
Na koniec dodam że pozostałe łożyska wyglądają dobrze i chyba będę szukać tylko tego jednego. Wstępnie ustaliłem że ceny wahają się od 20 do 60 zł.
Woluś - 19-09-2011, 17:05
Witam serdecznie Mam problem ze skrzynią w swoim Galancie 2,0 z roku 1997. Objawy pasują to napisanych przez autora tematu. Tzn. na biegu jak jedzie stuka, jak stoi na luzie również słychać stuki. A jak ruszam słychać straszne zgrzyty. Z tego co się zorientowałem po mechanikach będą to łożyska. Komplet łożysk ma mnie kosztować 700 zł, skrzynia będzie kosztowała 1200 zł z gwarancją. I teraz pytanie co kupić? Biegi na mojej skrzyni ładnie wchodzą łożyska niby do wymiany mam 3, ale to najpierw wypadałoby ściągnąć skrzynie i dokładnie popatrzeć, które łożyska ewentualnie do wymiany są. Jeśli skrzynia oddaje swoją i dostaje nową z wymienionymi wszystkimi częściami i gwarancją. No i druga sprawa czy może nie znacie kogoś kto ściąga skrzynie z Anglii, może by taniej było. Bądź kogoś kto wymieni mi poszczególne łożyska.
POzdrawiam serdecznie!
bobik247 - 19-09-2011, 18:22
Jak już cały czas słychać stuki to nie za dobrze to wygląda.Jeśli przy przyspieszaniu słychać zgrzyty a nie charakterystyczny szum to prawdopodobnie jest już po zębatkach i nie ma co robić tej skrzyni. Oczywiście wszystko by się wyjaśniło po otwarciu skrzyni.
Skąd mechanicy wiedzą że akurat trzy łożyska są do wymiany? zależy które to łożyska, bo nie wszystkie są drogie. U mnie na przykład padło łożysko które można dostać za 30 zł, cieszę się że to nie to które podejrzewałem, ono kosztuje 170zł...
U mnie objawy były łagodniejsze, a mimo to jedno łożysko było kompletnie rozwalone, tzn kwadratowe kulki, poskręcany koszyczek itp.
Wg. mnie tylko otwarcie skrzynie wszystko wyjaśni, a z zamianą skrzyni to wiadomo jak jest, rok pochodzi i też może się rozsypać.
Może niech wypowie się ktoś kto miał tak silne objawy uszkodzenia skrzyni jak u ciebie.Pozdrawiam
Kamil_Ziomek - 19-09-2011, 21:47
Jak juz ktoś wspominał to łożyska należy wymieniać parami więc jak już coś to nie 3 a 4 łożysko z czego dwa są nie za tanio a dwa w normalnej cenie. Dorzucę odpowiedź z serwisu z zapytaniem o cenę łożysk ale tam jest chyba mała pomyłka albo dwa łożyska w tej samej cenie:
MD747707- 426,00ZŁ BRUTTO
MD747313 - 22,00
MD717670 - 180,00
MD700207- 2526A001 - 426,00
Woluś - 19-09-2011, 22:02
U Marka z Pabianic co mi kumpel polecał komplet 6 łożysk 700 zł.
Dzisiaj do mnie dzwonił jeden facet, że skrzynie ma
jedna 600 zł --> przebieg 110 tys
druga 1200 zł --> przebieg 80 tys
ale chciał tak czy siak zaliczkę za nie bo dopiero po nie jutro pojedzie...
więc raczej oszust mi się zdaje...
A co do mechanika to też niby po luzach widać, że łożyska są do wyrzucenia... No i mogę go na wstępie pochwalić, bo naprawdę na japończykach się zna i bardzo pomocny jest. Jeśli ktoś jest z okolic Milicza to naprawdę polecam.
|
|
|