To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów

maxwell61 - 14-11-2007, 21:11

fukwary, no najwidoczniej... zaznacze że zwykle te tuleje przy skrzyni siadają szybciej...jednakże nawet gdybys wymienial te od skrzyni to te drugie od lewarka należy także wyciagnac nasmarowac i delikatnie dokrecic... pozdrawiam
Anonymous - 29-11-2007, 21:02

dzięki za info maxwell61 pozdro
Anonymous - 09-12-2007, 13:10

Dziękuję wam za wszystkie rady,właśnie mam problem w wkładaniem 1 biegu,dzięki wam wiem jak uniknać dodatkowych kosztów.
tanatlock30 - 16-01-2008, 02:06

Witam ja takze mam problem ze skrzynia biegów mianowicie bieg wsteczny wchodzi mi dobrze problem jest z wrzucaniem biegu 1 i 2 a takze redukcji z 3 na 2 i 4 na 3.
Problem polega na tym ze tulejki juz wymieniłem i nic sie nie zmieniło jestem troszke załamany bo boje sie ze to cos powaznego ,ma moze ktos jakies sugestie co powinienem sprawdzic w dalszej kolejnosci zaznaczam ze nie znam sie za bardzo na mechanice ,aha zauwazyłem gdzies na zdjeciu na forum ze w komplecie tulejek jest jeszcze jakas gumowa tulejka ja zamawiałem w scancar i dostałem 4 plastikowe 2 metalowe tulejki i 4 oringi czy problem moze tkwic w tej gumowej
Bardzo prosze o pomoc lub kontakt z jakims naprawde dobrym mechanikiem mieszkam w wojewodztwie podkarpackim

Anonymous - 16-01-2008, 14:23

o ile to nie jest kwestia regulacji
to możliwe że synchronizatory lub sprzęgło dają o sobie znać...

Anonymous - 25-02-2008, 23:47

cze nie dawno kupiłem se cari prawie wszystko jest ok oprócz jednej rzeczy tak jak u was mam problemik z 1 (nie zawsze) no ale gorzej jest ze wstecznym czasem mi go wybija jak probuje go wrzucić ;/ czy to też wina tulejek ?? czy jeszcze czegoś :?:
Matejko - 26-02-2008, 00:10

temat ma 13 stron, na kazdej z nich jest pytanie jak twoje, masz wrazenie ze u ciebie jest inaczej?
a nawet jesli nic nie zrobisz przy skrzyni taniej niz tulejki wiec najlepiej zaczac od nich

Anonymous - 26-02-2008, 17:45

no troszkę zrobiłem lipy z tym postem ale masz racje lecę do mechanika i wymienir tulejki :twisted:
heer75 - 19-03-2008, 08:24

Witam

Wczoraj wymienilem komplet tulejek i oto moje spostrzezenia/pytania:
Biegi istotnie wchodza teraz precyzyjniej, drazek jest sztywy i nie pracuje jak z Zuku, chodza nieco ciezej- czy to sprawa sily dokrecenia srub?

... mieszajac biegami w czasie postoju glosno slychac zmiane, - poprzednio tez bylo slychac ale ciszej sporo. Tulejki nasmarowane etc. Czy to kwestia ulozenia sie ich?

Niestety mechanik pozostawil mi drazek odchylony troche w prawo (w pozycji neutralnej)
Gdzies tu czytalem o podobnej sytuacji. Ktos musi trzymac go w pionie podczas gdy druga osoba na dole dokreca.
Poza tym ok, kupilem tulejki od volvo, na allegro. Komplet (bez metalowych) niecale 50zl.

Dodam jeszcze, ze tulejek przy skrzyni- juz niemal nie mialem, tak byly zniszczone. Co ciekawe- biegi wchodzily "jednym palcem" ale lubily sie zaciac czasami.
No i ten zgrzytajacy wsteczny.

pozdrawiam.

tom1312 - 23-03-2008, 11:46

Witam!
Ja też wymieniłem na dniach tulejki. W sumie biegi wchodziły mi dobrze oprócz tego że zamiast 5 wskakiwała mi 3 .Tak więc długo bym tak nie pojeździł :mrgreen: Po wymianie jeszcze kilka razy wskoczyła mi trójka zamiast piątki ale tulejki rozchodziły się i wszystko działa jak należy.U mnie też bardziej zużyta była ta przy skrzyni.Z jednego oringa pozostał tylko kawałek gumy :lol: Dzięki za wszystkie rady z tym tematem związane! Pozdro!

Anonymous - 09-05-2008, 22:42

dzieki u mniee tez pomogla wymiana komplet przod plus tyl w mitsu w glasgow 21,98 F pozdro
Anonymous - 25-06-2008, 09:36

No to przyszedl i czas na mnie. Praktycznie stracilem piaty bieg a lewarek lata po calym aucie :) Na allegro znalazlem dwa zestawy.
http://moto.allegro.pl/it...40_carisma.html
http://moto.allegro.pl/it...zyni_bieg_.html
Bede wdzieczny za jakas sugestie ktory zestaw lepszy i czy sa to kompletne zestawy.

Matejko - 25-06-2008, 09:49

tu i tu jest to samo bez roznicy :)
Anonymous - 25-06-2008, 10:06

Cytat:
Wizyta w Volvo Lublin:
Tuleja plastyk 2 x 7,30zł
Tuleja Lewarka plastyk 2 x 12,20
O-Ring 2 x 5,11
O-Ring 2 x 1,46
Tuleja gumowa 1 x 7,31
Tuleja Lewarka stalowa 1 x 13,15
Tuleja lewarka stalowa 1 x 19,96
--------------------------------------
suma 92,56zł (bez stalowych tulejek 59,45)

A wygląda to dokładnie tak:

dlaczego w aucjach w zestawie są 2 gumowe tulejki, a do auta idzie jedna jak widać ?

aukcja:

Anonymous - 25-06-2008, 19:07
Temat postu: tulejki
witam wszystkich może macie wymiary tulejek plastikowych które wchodzą pod lewarek zm. biegów nie te do drążka między skrzynią a drążkiem, będę wdzięczny jeśli ktoś poda a może jeszcze komuś się przydadzą takie wymiary. Pozdrawiam Czarek