[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
malina_drizzt - 15-08-2012, 10:13
Niedawno wymieniałem skrzynię na inną i jest znacznie lepiej.
Skrzynia terkocze cicho , ale tylko w upalne dni po mocnym rozgrzaniu.
Zalany mam texaco polecany na forum, ale co dziwne wydaje mi się, że na zimnym lepiej wchodzą biegi, po rozgrzaniu czasem chrupnie, dlatego chciałbym zalać 75w90 jak zaleca fabryka.
Myślałem o redline mt90 i Amsoil Manual Transmission & Transaxle Gear Lube 75W90 GL4.
Jeśli chodzi o pierwszy olej to jest o nim dużo na forum, ale jest drogi i trudno dostępny.
Natomiast jeśli chodzi o amsoila jest tańszy, ale nie słyszałem żeby ktoś na forum zalewał.
Owczar - 15-08-2012, 10:29
Najwyraźniej zaczyna się jej koniec a rzadszy olej szybciej uwidacznia problem. Właśnie dlatego bardziej opłaca się naprawiać starą.
marcinzam - 15-08-2012, 10:30
malina_drizzt napisał/a: | Niedawno wymieniałem skrzynię na inną i jest znacznie lepiej.
Skrzynia terkocze cicho , ale tylko w upalne dni po mocnym rozgrzaniu.
Zalany mam texaco polecany na forum, ale co dziwne wydaje mi się, że na zimnym lepiej wchodzą biegi, po rozgrzaniu czasem chrupnie, dlatego chciałbym zalać 75w90 jak zaleca fabryka.
Myślałem o redline mt90 i Amsoil Manual Transmission & Transaxle Gear Lube 75W90 GL4.
Jeśli chodzi o pierwszy olej to jest o nim dużo na forum, ale jest drogi i trudno dostępny.
Natomiast jeśli chodzi o amsoila jest tańszy, ale nie słyszałem żeby ktoś na forum zalewał. |
MT90 jest dostępny
http://www.topendpower.pl...line+mt-90.html
malina_drizzt - 15-08-2012, 15:56
Owczar napisał/a: | Najwyraźniej zaczyna się jej koniec a rzadszy olej szybciej uwidacznia problem. Właśnie dlatego bardziej opłaca się naprawiać starą. |
No właśnie to nowa skrzynia od japaneze z kompletem nowych łożysk.
Przy obecnej temperaturze słychać cichutko łożyska, ale w upały słychać dosyć wyraźnie.
Zalewał ktoś może amsoila do skrzyni???
bakus_44 - 14-11-2012, 23:14 Temat postu: wymiana łożyska wałka sprzęgłowego 2.5v6 maual Witam.
Wyje mi podobno jakieś łożysko w skrzyni biegów. Z objawów i tego co tu wyczytałem jest to najprawdopodobniej łożysko wałka sprzęgłowego- częsta usterka w galancie (słychać na każdym biegu, po wciścięciu sprzęgła cichnie, rozgrzana skrzynia stuka na biegu jałowym). Generalnie niektorzy mowia, że tragedii nie ma i zebym tego nie robil, ale skoro w moim galancie ma byc jeszcze ciszej to chyba zaryzykuje, zwlaszcza ze osoby ktore to zrobily pisza tu na forum ze sa zadowolone. Jeszcze inni radza mi kupic uzywana skrzynie, bo ponoc po takiej naprawie roznie moze byc i mozliwe ze bede musial wymienic nie tylko lozyska, ale kupowanie kota w worku tez jakos do mnie nie przemawia.
Bylem u 3 mechanikow zajmujacych sie takimi rzeczami:
-jeden chce za robocizne 450zl- gwarancja tylko rozruchowa, mowi ze czesto po wymianie lozyska nie wspolgra ono z innymi i raczej radzi kupic uzywana skrzynie
-drugi, ponoc bdb, chce za robocizne prawie 1000zl i od razu zaklada ze lacznie naprawa wyjdzie jakies 2000zl- daje pol roczna gwarancje
-trzeci chce za robocizne 600zl, z podstawowymi czesciami liczy ze zamkne sie w 1000, ale twierdzi ze nie ma takiej tragedii zeby to robic jak mi to nie przeszkadza- rowniez daje pol roku gwarancji.
-tymczasem na forum czytalem ze ktos za wymiane lozyska oporowego i wałka sprz. dał 500zl razem z czesciami...
Mam w zwiazku z tym pytania:
Ile Wy placiliscie za wymiane lozyska/lozysk w skrzyni w waszych galantach?i czy na prawde warto to zrobic czy jezdzic poki sie nie rozsypie?warto doplacic zeby miec ta gwarancje czy raczej jak zrobione to juz nie powinno sie zepsuc?
Pozdrawiam
keleron - 15-11-2012, 08:48 Temat postu: Skrzynia W tym temacie jest wszystko dotyczące skrzyni i łozysk.
http://forum.mitsumaniaki...54f191f812ed839 (cały temat )
Mój przypadek potwierdza regułę jak wymieniać łożyska to parami albo wszystkie po wymianie łózyska podtrzymujacego wałek sprzęgłowy planowanie podkowy konieczne
Po wymianie łożysk mechanizmu różnicowego konieczne sprawdzenie luzu na nowym łożysku -u mnie różnica była 0,2-0,3mm między starą a nową podkładka którą można kupić raczej tylko w serwisie (20-30 zł)
Koszty
----łożyska do skrzyni 2 x 90,-zł
2 x 100,-zł mechanizm różnicowy
pozostałe 325,- i 90,-
Zestaw 6 szt 750,-zł
---uszczelaniacze skrzyni 3x 20,- zł
---olej w zaleznosci od producenta od 40-70 za litr potrzeba 2,2 L
Robocizna w zależności od warsztatu od 500-900zł za komplet
Moim zdaniem nie baw się w kupowanie uzywek rób swoją, kupno uzywki to nie dobry pomysł
Pozostaje na koniec kwestia sprzęgła jesli nic nie było grzebane przy skrzni przygotuj się na wymianę całego zestawu komplet około 450-600zł ze względu na to iż skrzynia i tak bedzie demontowana .
Na zakończenie napisze że moja skrzynia została kompleksowo rozebrana
wymieniono wszystkie łożyska podkładki podkowa i w tej chwili po za mam nadzieję drobnymi szczegółami jest git
bakus_44 - 15-11-2012, 13:12
i na prawde warto to robic? rzeczywiscie jest teraz w samochodzie duzo ciszej? u mnie jest podczas jazdy taki dzwiek jakby dynamo w rowerze chodzilo. Jak wciskam sprzeglo i dodaje gazu to praktycznie nic nie slychac. Po wymianie tych lozysk bedzie wlasnie taka cisza jak przy dodawaniu gazu przy wcisnietym sprzegle?w ogole nie bedzie slychac napedu?
jezeli tak to robie to czympredzej...:)
Owczar - 15-11-2012, 13:50
bakus_44 napisał/a: | taka cisza jak przy dodawaniu gazu przy wcisnietym sprzegle?w ogole nie bedzie slychac napedu? |
Dokładnie tak.
bakus_44 - 20-11-2012, 20:06
Umowiłem sie na poniedziałek na wymianę łożysk. Stwierdziłem, za namowa mechanika, że najlepiej wymienić od razu cały komplet.
-robocizna w serwisie mitsubishi 560zl z roczną gwarancją
-komplet 6 łożysk u Japaneze 700zl + komplet uszczelniaczy 60zl + wysyłka 20zl
-olej koło 40zl/litr (polecono mi 75w80 Elf NSJ, jednak biore pod uwage jeszcze drozszy texaco lub valvoline o tych samych parametrach, co radzicie?)
Całościowo myśle, ze zamkne sie w 1500zl.
Czy było warto dam znać jak odbiore samochod:)
Owczar - 20-11-2012, 20:08
Bierz texaco.
keleron - 20-11-2012, 20:42
bakus_44, Tylko mam nadzieje że powiedziałeś mechanikowi o tych podkładkach i podkowie bo jak nie to lipa...
bakus_44 - 21-11-2012, 16:38
mowilem, ale twierdza ze zobacza. Nie zawsze podobno trzeba to robic. Tak samo powiedział Japaneze.
Owczar - 21-11-2012, 16:39
Z tego co zauważyłem to przy 200k zawsze widać ślady zużycia. A skoro grzechocze to może mieć to związek. Spróbuj na postoju strzelić sprzęgłem. Kilka razy.
ŁYSY - 21-11-2012, 19:13
Witam, czy ktoś zna rozmiar uszczelniaczy półosi w galancie 2.0 benzyna 98'
mouseman - 21-11-2012, 21:23
Panowie widze że mamy tutaj dosyć popularny problem ze skrzynią manualną co mnie troszke dziwi. Zawsze uważałem że skrzynie manualne są nie do zajechania, szczególnie Japan. Teraz pytania czy owa usterka łożysk ma miejscu wyłącznie w silniku 2,5 litra ? Czy kogoś dotknął ten problem w GDi ? Skrzynka w GDI jest inna ?
|
|
|