Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
12-10-2009, 17:28
[EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
Autor Wiadomość
hlaskower79 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 2,5 manual, full
Wysłany: 24-06-2009, 22:47   [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko

Witam,

Proszę Was o radę, mianowicie:

Szumi mi łozysko w skrzyni biegów manualnej w Galancie 2,5 V6 rok prod. 1998. Mechanik proponuje mi wymianę na inną uzywaną by nie "bawić się" w naprawę.

Nie wiem czy chce wyciągnąć forsę ode mnie czy radzi w dobrej wierze.

U mnie w aucie jest skrzynia o symbolu: F5M422F6N7 i dalej YV5I99. a mechanik ma F5M422F6N2 i dalej VN9120, czy to są te same skrzynie, mimo różnicy w ostatniej cyfrze symbolu?

Proszę o informację.

Serdeczne dzięki,

Jakub

Warszawa: 660-402-413.

660-402-413
Ostatnio zmieniony przez Owczar 17-11-2010, 13:50, w całości zmieniany 3 razy  

axg
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2009, 23:20   

Wg tego manuala :
skrzynie
sa takie same, ta z koncowka F6N2 byla montowana w 97 roku, natomiast F6N7 od 98 do 2002. Nie wiem jak z polosiami, czy maja takie same grubosci. Ja na twoim miejscu bym znalazl dobrego mechanika od skrzyn i remontowal ta co masz, a nie pchal sie w nieznana uzywke.

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-06-2009, 23:31   

Znam bardzo dobrego skrzyniarza we Wrocławiu który naprawiał juz nie jedna skrzynię w Misku 2,5 , kilka osób z MM juz u niego naprawiało i chwali sobie ,np Kolega Trojan robił swojego manuala i koszty wymiany łozyska wałka sprzegłowego razem z robota (demontaz i montaż )wyniosły go ok 500 zł wiec miom zdaniem cena bardzo bobra :wink:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 25-06-2009, 05:25   

Według mnie lepiej naprawić tą, ponieważ łożyska to newralgiczne elementy skrzyni biegów, a niestety lubią się posypać. Włożenie drugiej skrzyni może rozwiązać problem na krótko.

kama 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi galant99
Wysłany: 06-09-2009, 11:30   

Witam mam pytanko i od razu dziękuje za odpowiedz.Chce wymienić olej w skrzyni biegów i słyszałem ze jest tam ruwnierz filtr.Przypomnę mitsubishi galant99glx.No i oto właśnie pytam jest tam filtr?

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2009, 11:52   

Kama masz automat czy manual? Jeśli ten pierwszy to masz filtr, w zależności od modelu, wewnętrzny lub zewnętrzny. Z wewnętrznym jest problem...

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 06-09-2009, 11:53   

kama, mówisz o automatycznej czy manualnej skrzyni???
Jak masz manualna to tam nie ma filtra,jak automat to są 2 rodzaje skrzyń z filtrem zewnętrznym i wewnętrznym,zewnętrzny filtr jest wkręcany od góry do skrzyni i jest widoczny,wewnętrzny jest w środku i rzadko kiedy się go wymienia,jedynie przy remoncie kapitalnym skrzyni,bo trzeba ja cala rozebrać żeby się dostać do filtra.

kama 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi galant99
Wysłany: 07-09-2009, 20:00   

Witam i dzięki za odpowiedz.Mam manualna skrzynie wiec jak nie ma tam filtra to nawet dobrze

[ Dodano: 07-09-2009, 20:04 ]
Koledzy jeszcze jedno pytanko do jakiego poziomu zalać skrzynie nowym olejem.Bardzo dziękuje za odpowiedz

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-09-2009, 20:38   

kama napisał/a:
Koledzy jeszcze jedno pytanko do jakiego poziomu zalać skrzynie nowym olejem.Bardzo dziękuje za odpowiedz
Do momentu aż przez otwór wlewowy będzie się wylewał olej.

Wiciu 
Forumowicz

Auto: GALANT 2,5 V6 Sport Edition
Wysłany: 07-10-2009, 20:45   

w związku z tym, że też mam problem z hałasującym łożyskiem wpadł mi do głowy pomysł zmiany skrzyni na jakąś inną a właściwie to 6 stopniową :twisted: . Jest jakaś skrzynia 6 biegowa, która pasowałaby do 2,5? :?:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2009, 08:54   

Nie ma.

Wiciu 
Forumowicz

Wysłany: 18-11-2009, 22:47   

Z racji tego ze ów temat jest dość mi bliski miał bym prośbę o pomoc w mojej sprawie:( Problem jest taki, że na zimnym silniku skrzynia na biegu jałowym hałasuje tak jakby ktoś kilo złomu do niej luzem wrzucił, na ciepłym już mniej to słychać ale.... no właśnie ale, na 1 i 2 biegu jeśli wciśnie się sprzęgło ale nie zrzuci na jałowy bieg słychać dziwny dźwięk jakby sprzęgło nie do końca rozłączało skrzynie:( Poza tym przy maksymalnym skręceniu kół słychać jakieś dziwne "jęki" spod maski jakby coś tarło/piszczało/skrzeczało (niepotrzebne skreślić) Może ktoś miał taki przypadek i może mi pomoc i mniej więcej wycenić koszty naprawy.... :?: Z góry dziękuje za pomoc :oops:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-11-2009, 22:26   

Wiciu napisał/a:
Poza tym przy maksymalnym skręceniu kół słychać jakieś dziwne "jęki"
prawdopodobnie malo plynu w ukladzie wspomagania, sprawdz w razie koniecznosci dolej, jezeli bedzie uciekla, poszukaj przyczyny w rureczkach chlodzenie plynu wspomagania, ktore znajduja sie tuz za zderzakiem po prawej stronie auta przed chlodnicami, widac je jak zajrzysz w srodkowa kratke zderzaka

Wiciu napisał/a:
na zimnym silniku skrzynia na biegu jałowym hałasuje tak jakby ktoś kilo złomu do niej luzem wrzucił
sprawdz poziom oleju w skrzyni, dalej mozna juz tylko podejrzewac, albo lozysko oporowe albo lozysko na glownym walku skrzyni
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Wiciu 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2009, 23:32   

zabrzmi dość prozaicznie ale jak mogę sprawdzić poziom oleju w skrzyni :?: co do rurek itp to chyba mam gdzieś wyciek bo jest trochę mokry od płynu ale bez kanału się nie obejdzie :( robertdg, dzięki za info :)

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2009, 23:42   

odnosnie halasu ze skrzyni to pogadaj o objawach z atsarem bo czytalem niedawno ( http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 ) ze wymienil lozyska w skrzyni - 6szt i wkoncu uslyszal dawno nieslyszany dzwiek V-ki ... lub to co pisal robertdg powyzej
o problemach ze skrzynia jest tutaj http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 i na 7 stronie 4 post jest o sprawdzaniu poziomu oleju

odnosnie maksymalnego skretu kol... to jesli dokrecasz do maksa i trzymasz na oporze nie odpuszczajac ani troche i wtedy jeczy to jest normalne i niezdrowe dla pompy ! lub tak jak napisal robertdg sprawdz poziom plynu i ewentualnie uzupelnij lub wymien

Odpowiedz do tematu