To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Awaria zegarka - sam się wyłącza, resetuje

dominikg - 12-03-2009, 00:22

Czarna plama w rogu wyświetlacza ma być. To jest wyświetlacz fluorescencyjny FL, nie LCD. To jest nic innego jak lampa katodowa zasilana niskim napięciem, cyferki świecą same w sobie luminoforem pod wpływem napięcia następuje fotoemisja. Coś jak mikro kineskop ;) przestarzałe, ale jaki klimat ;) mnie się podoba, jak stare wyświetlacze w video albo porządnych radyjkach Alpine. Swoją drogą japończycy wbrew pozorom są konserwatywni w niektórych technologiach, jak jest dobre, nie trza modyfikować ;)
Reasumując, jako że jest to lampa, choć płaska, w środku ma próżnię, ostrożnie!! łatwo ją uszkodzić rozszczelnić i wtedy dupa. Na etapie produkcji, robienia próżni, zatapiania lampy, napylania elektrod powstaje niniejsza CZARNA PLAMA.

kokoksik - 12-03-2009, 11:52

ja przed zegarkiem kłade okulary przeciwsłoneczne - nie denerwuje mnie widok co trochę innej godziny
misjonarz. napisał/a:
ostatnio z braku lutownicy posłużyłem się hakiem do wieszania mebli na ścianę i kuchenką gazową. zegarek śmiga aż miło :wink:

a to jest fajna sztuczka w najbliższym czasie ją zastosuje :lol:

i zastosowałem efekt po 5 miesiącach się popsuło :x Zdenerwowałem się i postanowiłem prze lutować zwykłą lutownicą transformatorową ( gdzieś na forum czytałem że transformatorową można popalić elektronikę w zegarku) zaryzykowałem i jest wszystko OK

Mam nadzieje że pochodzi dłużej niż ostatnio :!:

misjonarz. - 12-03-2009, 17:25

kokoksik napisał/a:
po 5 miesiącach się popsuło
u mnie jak na razie spokój z tym. i mam nadzieję że tak pozostanie. a tak poza tym to jeszcze wsadziłem kawałek papieru pomiędzy płytkę a obudowę żeby nie miała luzu.
Marcino - 12-03-2009, 18:41

kokoksik napisał/a:

i zastosowałem efekt po 5 miesiącach się popsuło :x Zdenerwowałem się i postanowiłem prze lutować zwykłą lutownicą transformatorową ( gdzieś na forum czytałem że transformatorową można popalić elektronikę w zegarku) zaryzykowałem i jest wszystko OK

Mam nadzieje że pochodzi dłużej niż ostatnio :!:

Lutowałem zwykłą lutownica , już ponad 2 lata i jest ok..:)

Banolito - 12-03-2009, 19:20

ja po lutowałem i dalej nie działa :(
Grid - 14-03-2009, 09:54

Panowie, oprócz przelutowania zimnych lutów trzeba pamiętać o przetarciu drobnym papierem ściernym styków (bolców) na płytce! U mnie np. wystarczyło samo przetarcie, nie musiałem nic lutować...

Pozdrawiam,
Grid

Tucho4 - 16-03-2009, 01:41

U mnie pomogło lutowanie! Na razie działa bez problemu :lol: Co prawda dopiero jakiś miesiąc ale jestem optymistą! W razie czego wiadomo co robic! :finga:
spown - 16-03-2009, 14:02

Ja też przelutowałem i od czerwca mam spokój...
Anonymous - 27-07-2009, 18:26
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Brzęczenie i zegarek.
Witam mam pytanie odnośnie:
1. Zegarka - cały czas mi się przestawia i gaśnie ?! Co nie tak ?
2. Brzęczy mi coś powyżej 1500-2000 obrotów - to raczej coś w tłumniku, ale powyżej 4000 tak jakby pod silnikiem ? Nie mam pojęcia co to moze być
2,5 V6 1997rok.
Mitsubishi Galant
Proszę o pomoc.

spown - 27-07-2009, 18:35

Tu masz o zegarku: NAPRAWA ZEGARKA

Szukać trzeba ;)

A co do brzęczenia to może jakiś "kawałek" wydechu wpada w rezonans?

Misiooo - 27-07-2009, 19:41

Zegarek trzeba wyciągnąć i przylutować styki bo pewnie się zimny lut zrobił tak było w moim przypadku. :)
jkrzysztof80 - 27-07-2009, 20:16

Czy mógłby mi ktoś zaznaczyć co tu dokładnie trzeba polutowac?

pan_slonik - 27-07-2009, 20:50

i przede wszystkim tutaj (na zielono)

Nev-X - 27-07-2009, 21:28

Przy mocowaniu płytki warto umocować ją tak żeby się nie ruszała w obudowie, ja użyłem do tego kawałek przeciętej zapałki i jak narazie jest w porządku :)
jkrzysztof80 - 27-07-2009, 21:41

BigTomala, pan_slonik, Nev-X, dzięki będę próbował zobaczę co z tego wyjdzie :biggrin: