To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

MartinMM - 31-03-2011, 19:04

jaca71, mam podobny problem. Średnio miesięcznie robie około 2300km. Nie jest to nie wiadomo jak dużo ale mało to też nie jest. Zwracając uwagę na cene oczywiście bez jakiegoś zboczeństwa na tym punkcie, potrafie zaoszczędzić troche pieniędzy. Przekładając to w skali roku zostanie Ci trochę gotówki więcej. Do oby dwóch stacji BP mam taką samą drogę a różnica w cenie wynosi 14groszy na litrze. Według mnie to dużo. Jest zle ale nie jest jeszcze tragicznie :)
Kjuba - 01-04-2011, 11:46

jaca71 napisał/a:
Kjuba, średnia miesięczną masz trochę ponad 900km na miesiąc, ja mam średnią dla dwóch samochodów ponad 2000na miesiąc dla każdego. te 5 a raczej 10gr robią różnicę. Dodatkowo tankuje na sprawdzonych tanich stacjach. Np. najczęściej na 1-2-3 a jest to samoobsługowa stacja Statoila.
A już całkiem poważnie to 5zł jest niezłym kieszonkowym dla drugoklasistki :) Ona zdecydowanie lepiej zna wartość pieniądza niż Ty ;)

dobrze, 20 zł na miesiąc - no i odkładasz tę forsę do banku czy wydajesz? na 90 % wydasz i nie zaoszczędzisz nic a nic

pekaes - 01-04-2011, 12:40

Kjuba napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Kjuba, średnia miesięczną masz trochę ponad 900km na miesiąc, ja mam średnią dla dwóch samochodów ponad 2000na miesiąc dla każdego. te 5 a raczej 10gr robią różnicę. Dodatkowo tankuje na sprawdzonych tanich stacjach. Np. najczęściej na 1-2-3 a jest to samoobsługowa stacja Statoila.
A już całkiem poważnie to 5zł jest niezłym kieszonkowym dla drugoklasistki :) Ona zdecydowanie lepiej zna wartość pieniądza niż Ty ;)

dobrze, 20 zł na miesiąc - no i odkładasz tę forsę do banku czy wydajesz? na 90 % wydasz i nie zaoszczędzisz nic a nic

I co z tego, że "zaoszczędzona" forsa zostaje wydana na inne cele? Tu nawet nie chodzi o odłożenie tych paru złotych za tankowanie. Bo to i tak byłby absurd. Tak, jak napisał jaca71, ta zaoszczędzona kasa może być wydana na różne inne cele - czy to kieszonkowe dla naszych pociech, czy malutkie przyjemności...Ja szanuję kasę i dla mnie nawet parę złotych ma znaczenie...

jaca71 - 01-04-2011, 13:11

Kjuba napisał/a:

Uprawiasz ekonomię alternatywną?
Jak nie oszczędzam jak oszczędzam?
Mam 20zł więcej w kieszeni, a czy je wsadzę w skarpetę, czy pójdę do McD, czy dam wspomnianej drugoklasistce to już jest problem do innej dyskusji. Np. w dziale tematycznym w wątku "Czy drugoklasistka potrzebuje kieszonkowe czy nie" ;)

Edit: Ktoś może napisać że oszczędza lejąc drogie paliwo do samochodów bo unika kosztownych napraw spowodowanych szemrana jakością tegoż. Ma do tego prawo.

Pawcho - 01-04-2011, 19:15

Popieram.
Zawsze parę groszy w kieszeni. Tu nas oskubią na 20 złotych, gdzie inedziej na 10 jeszcze gdzieś na 15 i robi się sumka. Zresztą sztuka cierpi.Dlaczego mam płacić na baku 5 zeta więcej jak podjadę 300 metrów dalej - a właściwie w moim przypadku bliżej i mam taniej o te / na dzisiaj/ 14 groszy na litrze. Mam gazetkę motoryzacyjną / np:Cars/za free :D
Wystarczająco wiele przepłacamy na innych towarach.

svalbard - 03-04-2011, 20:21

Tak z ciekawość i z okazji pierwszych 10kkm, mój Lancer dostał prezent i wlałem w niego cały bak Shell V-powera (trochę też z powodu syfu, którego nalałem prędzej :/ ). Czy są jakieś różnice?
Zrobiłem 400 km (2 x 160k i raz 80 km). Co zauważyłem?
- różnica w spalaniu - brak, ale przy prędkości pow. 130 km/h bierze mniej (czy to możliwe?)
- przy owych 130 km/h auto jest cichsze
- poza tym ma chyba troszeńkę więcej mocy
- lepsza kultura pracy (ale tu ciężko o obiektywizm, bo ostatnio nalałem jakiegoś syfu)

Pewno niektórych to zdziwi, ale u nas w sumie nie jest tak źle z cenami Pb:
http://www.e-petrol.pl/in...je-paliw-europa

"Nie jest źle", bo zwykle byliśmy w połowie stawki...

April77 - 03-04-2011, 20:32

Ja przetestowałem w ciągu 2 lat wszystkie benzyny- od najtańszych po najdroższe premium (V power racing, v power, ultimate, supreme, dynamic,) Każda co najmniej kilka baków.
Teraz jeżdżę na VERVIE 98 i jestem zadowolony (ostatnie 10 baków- około 500 litrów) - obecnie cena około 5,09-5,12 (ul. nowohucka) w Krakowie.
Pozdrawiam kolegów

MartinMM - 03-04-2011, 21:46

svalbard napisał/a:
- poza tym ma chyba troszeńkę więcej mocy
coż jak wcześniej wspomniałem, odczułem podobny efekt jak miałem Astre II, 1,4 benzynke. Po zatankowaniu na Shell-u silnik pracował inaczej.

Ok może u nas nie ma tak zle z cenami benzyny, ale jest fatalnie z pensjami.
Przykład:
Niemiec zarobi 2000 Euro na miesiąc i zapłaci za litr PB95 1,51.
Polak zarobi 2000 PLN na miesiąc i zapłaci za litr PB95 5,07 zł.
Jest poprostu zachowana od jakiegoś czasu dysproporcja naszych zarobków do ceny paliw, utrzymania itd.. nom poczęści to trochę inny temat.

gzesiolek - 03-04-2011, 23:55

Martinos, w stosunku do Niemiec to akurat dysproporcja naszych zarobkow do cen paliw, utrzymania itd. jest od zawsze a nie od jakiegos czasu...

a wracajac do tematu to ja tankuje 99% Pb95, ale z 2 baki v-power racing przepalilem, ale jakichs szczegolnych efektow nie bylo...

Kjuba - 04-04-2011, 08:50

i nie będzie, może nawet trochę więcej spalić. pisali już o tym wielokrotnie.
jaca71 - 04-04-2011, 09:06

Jeszcze o "różnych" paliwach.
Lancerowi jest wszystko jedno co wleję. Zachowuje się tak samo na każdym gatunku (stacja benzynowa) i na każdym rodzaju (ilości oktanów, paliwa premium). Nie zaobserwowałem różnic w spalaniu ani w dynamice.
Civic jest bardziej "wybredny". nie próbowałem lać innych paliw niż Pb95 ale za to tankowałem na różnych stacjach. I wyniki są ciekawe. Orleny, BP, Neste, MPO, Luk - praktycznie żadnych różnic. Shell wyraźnie większe spalanie (mniejszy zasięg na baku). StatOil (w tym 1-2-3) minimalnie mniejsze spalanie ale wydaje się że na granicy percepcji. Dynamika? Ponieważ w civicu jej brak to i różnic nie zaobserwowałem.

I tak po metodach prób i błędów przyssałem się oboma samochodami do dystrybutora na stacji 1-2-3, chyba że akurat przejeżdżam z kasą w kieszeni koło MPO to wtedy tam zaleje bo najtaniej w mieście.

megas1 - 04-04-2011, 10:01

No bo Orlen, BP, Statoil, Lukoil i Neste to ten sam producent.

Orlen info

gzesiolek - 04-04-2011, 15:29

megas1, a Shell w 90% to skad niby paliwa w Polsce bierze...
z Rafinerii Gdanskiej (LOTOSu) i Orlena... z tego co wiem jedynie v-power racing to paliwo tylko i wylacznie przywozone z zagranicy w takiej postaci na stacje a nie uzyskiwana wieksza liczba oktanowa poprzez dodatki, a inne vpowery to juz w zaleznosci od regionu... w tej chwili chyba LOTOS jest pierwszym a Orlen awaryjnym dostawca w Shell, Statoil bierze i tu i tu w zależności od regionu, BP bierze w Orlenie... Lukoil roznie, ale w tej chwili chyba Orlen jak wynika z powyzszych linkow...
problem nie jest w zrodle, a w uczciwosci kierowcow cystern i samych stacji...

Yar - 09-04-2011, 00:56

Witam jestem tutaj nowy wiec na poczatek WITAM WSZYSTKICH :D Co do tematu paliw i roznicy miedzy nimi to przedstawie swoje doswiadczenie na ten temat... Mianowicie autko kupiłem jakis miesiac temu Mitsubishi Lancer 1.8 pierwsze co to oczywiscie wjazd na stacje i lejemy do pelna PB95 bo taniej, po przejechaniu baku znowu to samo, po przejechaniu nastepnego baku stwierdzilem ah niech strace zaleje PB98 moze mniej spali czy cus :) i co sie okazalo:

1 tankowanie PB95 AUCHAN - spalanie miasto--> jazda bez pośpiechu spalanie - 8.3 - 9.5
jazda dynamiczna do 3.5 tys obrotow - 9.5 - 11,0

2 tankowanie mniej wiecej to samo

3 tankowanie PB98 AUCHAN - spalanie miasto--> jazda bez pospiechu spalanie - 7,2 - 8.1
jazda dynamiczna do 3.5 tys obrotow - 8.1 - 9.5

Aktualny przebieg 1167km... A wiec auto jeszcze na dotarciu a wyniki przeszly moje najsmielsze oczekiwania...

Roznica miedzy PB95 a 98 jest kolosalna w moim przypadku ale smiem twierdzic ze zalezy to od sztuki jedna pali tak druga tak innego wytlumaczenia nie ma poniewaz nie widzialem aby ktos tutaj o takich roznicach cokolwiek napisal, a internet jezeli mu wierzyc i ludziom piszacym to spalanie sie bardzo rozni i waha, jednym pali to auto malo drugim bardzo duzo...

W trasie jeszcze nie bylem wiec nie wiem ile wezmie... Powiedziec moge jeszcze tylko tyle ze nogi jak emeryt nie mam :) Takze bardzo sie ciesze z takiego spalanie i szczerze mowiac jak mi to komputer pokazal to nie wierzylem...

RalfPi - 09-04-2011, 08:59

Witamy Kolegę, witamy:)

Co do Kolegi wypowiedzi, pozwolę sobie przytoczyć anegdotkę..
Dwóch szwedzkich bliźniaków trafiło do więzienia; jeden pił zazwyczaj herbatę, a drugi kawę.
Po dwudziestu latach pierwszy (pijący herbatę) zmarł.. Natomiast ten co pił kawę "przeżył" go o 30 lat. Od tej pory cała Szwecja woli pić kawę zamiast herbaty... :) :)

Czyli po dwóch tankowaniach ciężko stwierdzić, tym bardziej na dotarciu..
Kiedyś dokładne zmierzyłem spalanie na gazie na dwóch bakach i raz mi wszyło chyba 9.2 a raz 10.1... I sobie darowałem:)
Warto pomierzyć, ze trzy razy przynajmniej (albo pięć - podstawy metrologii), żeby pomiar miał jakiś sens:) Od jakiegoś czasu jeżdżę na Lotos'kiej 95 i gaziku - w zimie palił 10l/100km. I jest to średnia arytmetyczna z ok. 5 tankowań.

Pozdrawiam i czekam na wyniki z większej próbki