To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

nietoperek - 30-01-2011, 21:22

jak wyciśniesz dobrze wodę to nic nie zostanie.
Owczar - 30-01-2011, 21:50

Właśnie sprawdzałem z płynem. Jest już inna bajka. Jeszcze tylko rakli jednak brakuje, ale przynajmniej wiem, że do zrobienia temat :)
m6riano - 30-01-2011, 21:53

skocz na BP na grójecka i kup taka płaską szpachelke do odśnieżania..i zawiń w szmatke.
nietoperek - 30-01-2011, 21:55

weź np. kawałek linijki lub coś podobnego i jak inni pisali jakaś szmatkę dobra jest ścierka do okularów tylko trochę grubsza.

Panowie mam takie pytanie ponieważ bardzo ciężko dostać się do tarcz (żeby zdrapać tą farbę) jak się nie ściągnie wskazówek. Czy mogę ściągnąć wskazówki i potem byle jak założyć ? Bo zauważyłem że jest tam sprężynka (o ile dobrze widziałem)

m6riano - 30-01-2011, 23:18

ciekawe jak świecą takie zegary:
http://allegro.pl/usa-lic...1396249340.html

i czy pasują bez problemu do 98 r.?

marexi - 31-01-2011, 00:14

http://cgi.ebay.de/Plasma...#ht_3263wt_1139

ostatnio facet mial do galanta ale poszly, podlacza sie bez konwenterow jak indiglo itp..

[ Dodano: 31-01-2011, 00:40 ]
Owczar napisał/a:
Panowie podpowiedzcie jak naklejać te folię. Spryskanie wodą niewiele daje. Klei się masakrycznie. Nie było w zestawie niczego do wyciskania wody... Ale nawet jakby była to folia tak się przykleja, że przy wyciskaniu może dojść do załamania folii :/ Nie wiem czy to po prostu taki badziew, czy ja źle do tego podchodzę...

Do wody dodaj szampon(ja przy przyciemnianiu szyb uzywam Johnsoon&johnsoon baby. Ludwik sie klei za bardzo. Zeby wycisnac powietrze najlepiej uzyc plaskiej powierzchni nieuginajacej sie(np. karta shell , bp payback lub cos takiego)
Przy okazji biedronkowa folia jest bardzo gruba folia, malo plastyczna ale da sie to zrobic.

Pierw musisz dociac idealnie folie jeszcze z zabepieczeniowa folia na powierzchni na ktorej chcesz ja przyklejac,
polac mieszanka z czyms szybke przylozyc folie i grzac zeby sie zaczela ukladac.(klej ma byc z przodu)
Potem jak juz podgrzejesz i ladnie sie ulozy i bedzie przcieta, odklejasz folie, spryskujesz klej i od srodka kleisz i zaczynasz wypychac wode od srodka.
Moze zrobie tutorta jak to zrobic z folia jutro:)

Owczar - 31-01-2011, 11:01

marexi, dzięki za wskazówki. Pobawię się z tym :)

Póki co mam zdjęcie wykonane telefonem ze źle naklejoną folią. Te plamy oraz jaśniejsze i ciemniejsze miejsca, to wina folii. Na obrotomierzu przykleiła mi się troszkę lepiej. Na żywo podświetlenie jest równomierne. Wskazówki będą podświetlane na czerwono.
Zdjęcie robiono oczywiście przy zapalonym świetle.

Sprawdziłem też kontrolki. Widać je wyraźnie bez wymiany żarówek.

Dodatkowo próbowałem bawić się w efekt jak w BMW. Czyli wskazówki biegną do końca skali i wracają. Okazuje się, że ich ruchem steruje silnik krokowy i nie da się zrobić prostego układu.
Najprostszy sposób to sekwencyjne podanie napięcia około 3V, kolejno na 3 elektromagnesy. Czas trwania impulsu jakieś 1/3sek. Także po około 1s będziemy mieli wskazówkę na samym końcu.

Krejzi - 31-01-2011, 11:35

Czytasz Owczar w moich myslach ;) wczoraj przegladalem interent w poszukiwaniu wlasnie takiego schmatu to tzw. "soft start" ale generalnie nic nie znalazlem :/ i jeszcze jak mowisz ze to silnik krokowy to bedzie problem ( najlawiej chyba by bylo zaprogramowac sobie kostke jakiegos ATmega i z tego zrobic uklad ).

A efekt zarombisty ;) a zrób jeszcze zdjecie ze zgaszonym podswietleniem ;)

Owczar - 31-01-2011, 12:05

Małe sprostowanie :) Steruje tym silnik skokowy, nie krokowy. Myślałem jedno, a napisałem drugie :)

Jak będę w domu to zrobie foto, ale w sumie można sobie wyobrazić. Jest cały czarny, nie widać praktycznie podziałek i wskazówek.

[ Dodano: 31-01-2011, 12:29 ]
W pierwszym poście powstaje instrukcja :)

carbon11 - 31-01-2011, 12:57

Owczar, Na prawdę dobra robota :thumbup:

Może się zajmiesz przeróbką na większą skalę :?: :D

Owczar - 31-01-2011, 13:01

Niestety nie mam na to czasu :)

Ale ogólnie instrukcja jest uniwersalna i z powodzeniem można przerobić zegary w innych modelach. W galancie mieliśmy zawsze możliwość kupna oryginalnych HC, ale inni takiej możliwości nie mieli... :)

pitbu77 - 31-01-2011, 13:09

marexi napisał/a:

http://cgi.ebay.de/Plasma...#ht_3263wt_1139

ostatnio facet mial do galanta ale poszly, podlacza sie bez konwenterow jak indiglo itp..

A wygląda to tak (tutaj do Mazdy MX-5):

Jak dla mnie bomba :shock:
Jakby zdecydowało się więcej osób to można zapytać o rabat...

Mare - 31-01-2011, 14:13

Pytanie jedno mi się nasuwa, czy testowałeś jak mocno świecą w nocy? przy wygaszonych światłach?
Owczar - 31-01-2011, 14:58

Mare, to pytanie do mnie?

Tak, sprawdzałem. Świecą mocno, dlatego wskazane będzie przyciemnienie pokrętłem. Przy 10V dochodzi do całkowitego wygaszenia.

fergul11 - 31-01-2011, 16:21

Efekt co najmniej ciekawy !!!
Owczar
1- powiedz tylko jak oświetlone są wskazówki , czy będziesz robić to na diodach , czy pozostawisz żarówki?
2-rozmieszczenie diod pod tarczami w/g zdjęcia jest optymalne , czy była to tylko próba i należy dopracować ich pozycję ?
3-zastosowałeś diody o ciepłej barwie ,gdyby zastosować chłodniejsze ok 3000K kontrast byłby większy ?
4-jak ciemną folie zastosowałeś 30-40-60% można ująć to w jakiejś skali %owej?
5-w kontrolkach pozostawisz żarówki , czy zmienisz na diody zwiększający tym samym kontrast?
Świetna robota , poświęciłeś się i chwała ci za to ,jak już pisałem efekt o niebo lepszy od seryjnych :lol:
jeśli uważasz ze na moje pytania warto odpowiedzieć zrób to edytując w swoim 1 poście jako instrukcję w tut, unikniemy rozstrzelenia tematu po stronach .
pozdrawiam