ASX Techniczne - Buczenie przy przyspieszaniu!!
jaceksu79 - 11-05-2012, 12:38
do stukających silników - spróbujcie odłączyć klemę - od aku , na jakiś czas silnik powinien wycichnąć...
[ Dodano: 11-05-2012, 12:39 ]
krzychu napisał/a: | czemu uważasz, że wiesz że jest pognity? |
bo jest to przewidziane w jego normie
tomekrvf - 11-05-2012, 23:36
Jacek, takie uszkodzenia o których piszesz to raczej musi występować "dziki stuk" a nie delikatne spalanie stukowe.
UAZ kolegi po dwugodzinnym męczeniu go po lesie, doskonale chodził po wyłączeniu zapłonu takie były detonacje A jeździł
Tak piszemy o tym spalaniu stukowym, to sobie przypomniałem że moja alfa też potrafi zadzwonić jak zbyt szybko puszczę sprzegło przy ruszaniu i przy tym mocno wciskam gaz. No ale nie będę zajmował się tym tematem. Tak może być.
jaceksu79 - 11-05-2012, 23:48
No właśnie i jak ta alfa śmiga bo się nie chwalisz
a co do spalania detonacyjnego widziałem uszkodzony silnik tylko, że silnik zaburtowy od łodzi ale tam inaczej dostaje to w pinechę..., po prostu koleś dobrał za dużą śrubę i motor się nie wkręcał do WOT co spowodowało pokruszenie tłoków na wskutek spalania stukowego po kilkudziesięciu mth
mkm - 12-05-2012, 02:17
jaceksu79 napisał/a: | motor się nie wkręcał do WOT |
W tym miejscu aż się ciśnie skrót zaczynający się też na „wu”.
Nie można napisać pełnym zdaniem "wide open throttle" jak już tak lubisz angielski… lub "pełna kita" żeby było swojsko...
Motogodzinę tez mogłeś po ludzku napisać…
A tak na marginesie przypominam, że to dział techniczny...
tomekrvf - 12-05-2012, 18:33
Reasumując, trzeba zmienić soft w ECU i po spalaniu stukowym. A może warto spróbować z termostatem o niższej temp. otwarcia? Np zamiast 82 stC 76-78 stC?
PS Alfa cud samochód. Koniec OT
jaceksu79 - 12-05-2012, 20:09
uprzedzając poprzednika jakby ktoś nie wiedział=>
ECU - European Currency Unit
OT - przyjęcie środka trwałego
No ale EOT
tomekrvf napisał/a: | trzeba zmienić soft |
ciekawe dlaczego tak długo to trwa
tomekrvf - 12-05-2012, 21:16
jaceksu79 napisał/a: | ciekawe dlaczego tak długo to trwa |
Albo jest mało zgłoszeń, albo występuje to tylko przy delikatnej jeździe i delikatnym przyspieszaniu z niskich obrotów więc mało kto na to zwraca uwagę.
A jesli jednak pracują nad tym, to może są problemy żeby soft przeszedł testy emisyjne.
Jeżździłem i ASX i Lancerem (i to niejednym egzemplarzem) i niczego niepokojącego nie zauważyłem. A należę raczej do tych czepialskich No ale ja mam inną filozofię operowania pedałem gazu. Praca przejściowa na studiach wykazała że auto najmniej pali jak rozpędzane jest z pedałem gazu mocno wciśniętym. A przy okazji lepiej się rozpędza.
maniax86 - 12-05-2012, 22:20
tomekrvf, im mocniej się wciska gaz i na im wyższe obroty wskakuje silnik tym głośniej to słychać
Maciek111 - 12-05-2012, 23:31
Napiszę tak : przebieg 3100 km jazda bez radia w ciszy i przy 2100 obrotów na 5 biegu przy podjeździe pod górę pojawia się delikatne dzwonienie. Ucicha zaraz po gwałtowniejszym wcisnięciu pedału przyspieszenia. Na pewno nie na wszystkich cylindrach ? Ale jest mały świerszczyk .
tomekrvf - 13-05-2012, 01:23
Chętnie bym tego posłuchał. Tak z czystej ciekawości.
krzychu - 13-05-2012, 08:39
Maciek111 napisał/a: | i przy 2100 obrotów na 5 biegu przy podjeździe pod górę |
To źle jeździsz. Pod górkę na 5-tce i 2100 obrotów??? Silnik 1,6??? Daj że spokój. To będziesz miał ile 60km/h? Zredukuj że mu na 4.
Uwex - 13-05-2012, 11:22
krzychu- z ust mi to wyjąłeś - toż to nie diesel - inny moment obrotowy !
maniax86 - 13-05-2012, 19:44
tomekrvf, powiem tak.... dopóki nie przeczytałem tutaj na forum że coś takiego jest to kompletnie nie zwróciłem na to uwagi. Jak już wiedziałem że jest jakiś "świerszcz" w silniku to troche pojeździłem bez włączonego Cd i usłyszałem dopiero wtedy to coś.... ale też nie za pierwszym razem. Za niedługo się będe wybierać do swojego mechanika to się przejade z nim i zobaczymy co on na to powie...
Buli2 - 13-05-2012, 21:59
Nie ważne czy pod górkę czy z górki. Świerszczy na każdym biegu w okolicach 2000-2100obr/min. Na niższych biegach słychać krócej bo po prostu szybciej przeskoczy te obroty. Najlepiej da się to usłyszeć na 5 biegu, obroty 2000, prędkość ok. 80km/h przy delikatnym dodawaniu gazu. Pod górkę będzie to równie dobrze słyszalne bo silnik nie będzie się wkręcał na wyższe obroty. Także nie doszukujcie się przyczyny w sposobie jeżdżenia. Dźwięk jest przynajmniej dziwny i nigdy się z takim w autach nie spotkałem. Mało tego u mnie przy prędkości ok. 130km/h (5 bieg) też występuje, tylko wtedy trzeba się mocno wsłuchiwać bo zagłuszają go huczące opony i szum powietrza.
jan1994 - 14-05-2012, 14:48
W moim nic nie świerszczy
|
|
|