[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
polaff - 28-01-2013, 20:11
loop999, czekam na raport z wytrzymałości.
dzia za info
Anonymous - 31-01-2013, 11:25
witam, dotarły do mnie przeguby ,są firmy nty cv joint numer katalogowy npw-ms-014
na pierwszy rzut oka wygląda ok, wykonany jest dobrze. zbytnio nie ma nic o tej firmie w internecie,dlatego trzeba zamontować i wypróbować
[ Dodano: 31-01-2013, 21:09 ]
przeguby założone i jak narazie znakomicie nic nie bije ani drży
2pac - 15-04-2013, 18:48
moje poprzednie dwa posty:
http://forum.mitsumaniaki...1123549#1123549
http://forum.mitsumaniaki...1123689#1123689
po wymianie kół (inne felgi, inne opony - nowe) dokładnie te same objawy
kolega wyważał, więc popatrzył czy nie są felgi na piaście szczelone
poniżej 120km/h wszystko OK
powyżej 120km/h coraz większe wibracje odczuwane na nadwoziu
kierownica chodzi minimalnie lewo-prawo
przy skręconych na maksa kołach nie słychać przegubów
odezwały mi się teraz jakieś zgrzyty przy skręcaniu i czasem na nierównościach - ale to raczej jakieś gumy
martinez_g - 28-04-2013, 15:02 Temat postu: przegub Witam podepnę się pod temat gdyż mam ten sam problem , jestem na etapie wyciągania przegubu wewnętrznego i mam kilka pytań dla obytych z tematem a mianowicie.
Czy krzyżak przegubu wewnętrznego ma jakieś zabezpieczenie przed wysunięciem z przegubu
Czy sam przegub wewnętrzny może mieć jakikolwiek luz w miejscu zazębienia w skrzyni.
.
2pac - 29-04-2013, 09:17
wymieniłem końcówki drążków kierowniczych lewą i prawą (te dziwne dźwięki przy skręcaniu powodowała prawa końcówka)
teraz wibracje mam dopiero powyżej 140-150km/h, a jak jest dobra droga, równa to powyżej 160km/h, przy 180km/h - są jak wcześniej zaczynały się przy 120km/h
opony mam 205/55R16 - więc wskazanie licznika jest minimalne mniejsze od rzeczywistej prędkości
przy hamowaniu czuć tarcze (raczej przednie - tył robiłem) albo klocek się źle układa
możliwe, że przy większych prędkościach to powoduje wibracje - a może kwestia drogi, jeszcze muszę to obadać
Krzyzak - 29-04-2013, 11:17
martinez_g napisał/a: | Czy krzyżak przegubu wewnętrznego ma jakieś zabezpieczenie przed wysunięciem z przegubu
Czy sam przegub wewnętrzny może mieć jakikolwiek luz w miejscu zazębienia w skrzyni. |
2x tak
martinez_g - 29-04-2013, 19:09
dzięki za odpowiedz ,już kumam o co kaman do tego dodam,że w moim drugim aucie strzelił ten sam przegub wewnętrzny co w galu nieco dziwne
kowalmaly5 - 04-05-2013, 14:03
mam podobny problem tylko że przy większej prędkości (150km/h) ale przy 170 się uspokaja. Jak ktoś ma jakieś podejrzenia co to może być to dajcie znać. Pozdrawiam
martinez_g - 12-05-2013, 01:05
sugeruje sprawdzić przeguby u mnie było tak,że od 70 km/h trzepało całym autem po wymianie całej półosi krótkiej wraz z przegubami trzepanie ustało teraz od 100km/h mam drgania wieć druga półos idzie pod młot
pompec - 12-05-2013, 01:41
kowalmaly5 napisał/a: | mam podobny problem tylko że przy większej prędkości (150km/h) ale przy 170 się uspokaja. Jak ktoś ma jakieś podejrzenia co to może być to dajcie znać. Pozdrawiam |
w tym przypadku stawiam na źle wyważone koła... jak masz wibracje przy puszczonym pedale gazu, to nie są to przeguby... one objawiają się przy przyspieszaniu i to na niższych biegach przy niższych prędkościach...
Hugo - 12-05-2013, 11:12
A u mnie drgania nadwozia na boki podczas przyśpieszania były spowodowane poluzowanym wózkiem przedniego zawieszenia.
OBERST - 12-05-2013, 13:47
Ja mam drgania powyżej 120 km/h . Tylko że tak trochę dziwnie bo nie jest to jednostajne drżenie , tak jak by 2 sek. drżało i 2 sek nie , nie wiem jak to wytłumaczyć Na kierownicy Czuć wibracje ,tak jak by narastały i spadały praktycznie do nieodczuwalnych w odstępach 2/3 sek.
Jaka może być przyczyna ?
deejay - 12-05-2013, 14:08
Wibracje które masz pochodzą w 99 % od kół. Spr dokładnie koła i wyważ je w pożadnej firmie
Slave - 17-05-2013, 17:21
Witam! Mam podobny problem, od dwóch pięknych dni jestem posiadaczem Galanta 2,5 V6 automat w kombi, r.p. 1997, postaram się dokładnie opisać mój problem, mam nadzieję, że ktoś pomoże...
A więc, gdy dodaje gazu dokładnie pomiędzy 120-130km/h auto wpada w te słynne wibracje boczne, po odpuszczeniu gazu przestaje, dodatkowo na mój gust zbyt mocno grzeją się przednie koła, choć hamuje prosto, nawet gdy puszczam kierownicę. Jest jeszcze jeden feler, że w prawym przednim kole gdy dohamowywuje na małej prędkości słychać podejrzany stukot, jakby coś łapało i puszczało koło z dużą siłą (mogą to być tłoczki/szczęki?) hamowanie jednak pozostaje dalej skuteczne. Odkryłem też, że podczas dynamicznego skrętu w lewo i dodaniu gazu, moim zdaniem lekko odzywa się przegub. Czy te wibracje mogą pochodzić od tego i czy nasmarowanie i zamiana ich miejscami pomoże? Jeśli tak to poproszę o jakiś dokładny manual jak to zrobić, mogę też zlecić "fuchę" w okolicach Zabrza No i te grzanie się kół co to może być drodzy Mitsumaniacy, chciałbym aby mój Gal przejechał jeszcze sporo km.
P.S. Wczoraj wyważałem koła, więc to nie jest to
OBERST - 19-05-2013, 20:49
deejay napisał/a: | Wibracje które masz pochodzą w 99 % od kół. Spr dokładnie koła i wyważ je w pożadnej firmie |
deejay a czy przyczyną tych wibracji może być łożysko koło ?
|
|
|