Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
sebkin - 23-02-2014, 14:19
Jakie szkody masz na myśli?
Znajomego kumpel zakupił Volvo V70, po zakupie od razu zmienił olej na Millers po wcześniejszym użyciu płukanki, ten który spuścił przed zalaniem nowego był czarny. Olej zmieniał co około 10 000km, po 7 razie użycia płukanki olej, który spuszczał miał taki sam kolor jak w dniu zalewnia, śmiał się, że może wlać go jeszcze raz do butelki i wystawić na półkę. Oczywiście żadnych złych skutków nie było wręcz przeciwnie, silnik się wyciszył i kultura pracy uległa polepszeniu.
robert78 - 23-02-2014, 17:40
sebkin, czy nie rozszczelni bardziej silnika i wogole takie tam
plecho1 - 23-02-2014, 18:39
robert78 napisał/a: | sebkin, czy nie rozszczelni bardziej silnika i wogole takie tam |
Jeśli jakaś uszczelka puszcza, to się ją wymienia a dziury w bloku czy w głowicy chyba nie wypali
sebkin - 24-02-2014, 14:57
plecho1 napisał/a: | robert78 napisał/a: | sebkin, czy nie rozszczelni bardziej silnika i wogole takie tam |
Jeśli jakaś uszczelka puszcza, to się ją wymienia a dziury w bloku czy w głowicy chyba nie wypali |
Dokładnie tak, nic dodać nic ująć
pablito85 - 25-02-2014, 19:56
witam wszystkich.
jestem tu nowy wiec jeszcze nie wiem jak sie tu poruszac. pisze bo potrzebuje obudowe filtra powietrza do cari 1,8 glx 115Km i w związku z tym czy mogę kupis taka obudowę ale do gdi? lub od silnika 1,6? prosze pomuzcie
[ Dodano: 25-02-2014, 19:57 ]
witam wszystkich.
jestem tu nowy wiec jeszcze nie wiem jak sie tu poruszac. pisze bo potrzebuje obudowe filtra powietrza do cari 1,8 glx 115Km i w związku z tym czy mogę kupis taka obudowę ale do gdi? lub od silnika 1,6? prosze pomuzcie...
eve1988 - 25-02-2014, 20:34
pablito85, Było założyć temat lub poszukać na forum. Od 1.6 pasuje, od GDI nie jestem pewny ale chyba też.
tom1312 - 26-02-2014, 00:15
Pasuje od 1.6 i od GDI też. Byle żeby była od auta przed liftingiem.
benton66 - 27-02-2014, 12:55
sebkin napisał/a: | Jakie szkody masz na myśli?
Znajomego kumpel zakupił Volvo V70, po zakupie od razu zmienił olej na Millers po wcześniejszym użyciu płukanki, ten który spuścił przed zalaniem nowego był czarny. Olej zmieniał co około 10 000km, po 7 razie użycia płukanki olej, który spuszczał miał taki sam kolor jak w dniu zalewnia, śmiał się, że może wlać go jeszcze raz do butelki i wystawić na półkę. Oczywiście żadnych złych skutków nie było wręcz przeciwnie, silnik się wyciszył i kultura pracy uległa polepszeniu. |
Sebkin napisz coś wiecej o oleju ktory masz u siebie, z tego co pamietam miałeś olej Fuchs 5w30 Race Pro, jak się sprawuje po dłuższym stosowaniu, czy są jakieś większe ubytki u Ciebie przy większym przebiegu?
sebkin - 27-02-2014, 14:34
benton66 napisał/a: | sebkin napisał/a: | Jakie szkody masz na myśli?
Znajomego kumpel zakupił Volvo V70, po zakupie od razu zmienił olej na Millers po wcześniejszym użyciu płukanki, ten który spuścił przed zalaniem nowego był czarny. Olej zmieniał co około 10 000km, po 7 razie użycia płukanki olej, który spuszczał miał taki sam kolor jak w dniu zalewnia, śmiał się, że może wlać go jeszcze raz do butelki i wystawić na półkę. Oczywiście żadnych złych skutków nie było wręcz przeciwnie, silnik się wyciszył i kultura pracy uległa polepszeniu. |
Sebkin napisz coś wiecej o oleju ktory masz u siebie, z tego co pamietam miałeś olej Fuchs 5w30 Race Pro, jak się sprawuje po dłuższym stosowaniu, czy są jakieś większe ubytki u Ciebie przy większym przebiegu? |
Przejechałem około 4000km i silnik jak pracował ładnie na początku zaraz po zalaniu tak pracuje nadal, przy większych obrotach nie martwię się bo nic nie wyje. Nie zauważyłem też tak jak było w przypadku Valvoline jego zużycia bądź utraty jego właściwości. Ogólnie olej w moim przypadku sprawuje się rewelacyjnie w porównaniu do jego poprzedników. Ubytki są w granicach 50ml/1000km ale takie były więc nie ma powodu do zmartwień, mieszczę się w normie Następna zmiana będzie na ten sam, będę się jego trzymał do końca dni auta
robert78 - 27-02-2014, 18:05
a co sadzicie o motul 5w30?
i jaka najlepiej plukanke zastosowac?
benton66 - 27-02-2014, 23:42
Robert78, Błękitna Strzała niczego sobie heheh.
Ja u siebie zażyłem płukankę Millersa, polecam go, jest bezpieczny i wypłukał całą masę syfu z silnika, po oleju Castrol Magnatec 10W40, ktory poprzedni właściciel zalał do auta. O Motulu 5w30 nic nie powiem, ale zainteresuj się olejami z Amsoil"a Fuchsa lub Millersa, są podobno najwyższej jakości. Sam mam u siębie Millersa 10W40, jestem zadowolony z niego, ale na zimę przechodzę na full syntetyk, tylko jeszcze nie wiem, z której firmy
anna rakowska - 02-03-2014, 10:43
Tak mnie nurtuje, czy jeśli w silniku jest 5w40 to można go uzupełniać 5w50? Nie znam się na składach, ale skoro to tylko różnica w zachowaniu w skrajnych temperaturach, to czy może to spowodować jakieś przykre konsekwencje?
sebkin - 04-03-2014, 08:52
anna rakowska napisał/a: | Tak mnie nurtuje, czy jeśli w silniku jest 5w40 to można go uzupełniać 5w50? Nie znam się na składach, ale skoro to tylko różnica w zachowaniu w skrajnych temperaturach, to czy może to spowodować jakieś przykre konsekwencje? |
Raczej nie powinno być jakichś niepożądanych skutków najważniejsze, że 5 uzupełnisz 5 zależy też ile musisz dolać
anna rakowska - 04-03-2014, 11:00
W sumie aktualnie to nic nie muszę dolewać, bo prawie wcale tego oleju nie bierze, a uzupełniłam nieco ponad skalę. Tyle, że właśnie skończyłam butelkę i się zastanawiam czy kupić nową 40 czy 50. Dzięki!
sebkin - 04-03-2014, 13:40
anna rakowska napisał/a: | a uzupełniłam nieco ponad skalę. |
Masz na myśli "stan" pomiędzy min a max? Jeżeli zalewasz ponad kreskę MAX to nie polecam takich praktyk ;P
|
|
|