Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] kilka problemów
kubus16 - 02-02-2017, 22:24
Jaro1974,
fajnie
a może ktoś coś wie odnośnie tego oświetlenia kabiny??????
Bzyk_R1 - 03-02-2017, 07:42
To może po nitce do kłębka. Sprawdzałeś żółtą kostkę z dwoma bezpiecznikami w komorze silnika w skrzynce bezpieczników? One odpowiadaja za moduł komfortu w O1
kubus16 - 03-02-2017, 18:03
Bzyk_R1 napisał/a: | Sprawdzałeś żółtą kostkę z dwoma bezpiecznikami w komorze silnika w skrzynce bezpieczników? One odpowiadaja za moduł komfortu w O1 |
Hej.
moduł komfortu działa, oświetlenie kabiny włącza się w momencie otwarcia drzwi ale tylko kierowcy, oświetlenie to łącza się też jak zamyka/otwieram pilotem,
[ Dodano: 17-02-2020, 00:07 ]
odświeżam temat
bo jeszcze w zeszłą zimę jakoś zniosłem że nie świeci oświetlenie wnętrza podczas otwarcia innych drzwi niż kierowcy, to w tym roku strasznie mnie to irytuje, może ktoś coś słyszał bądź czegoś się dowiedział
i doszedł jeszcze jeden problem
przepaliła mi się jedna żarówka z tyłu więc ją wymieniłem i przy okazji trochę w tylnych lampach posprzątałem i doszedłem do wniosku że z tyłu powinny świecić cztery żarówki a u mnie świecą tylko zewnętrzne a te ze stopem nie świecą
Jaro1974 - 17-02-2020, 04:44
Widzę że masz rocznik 2005, więc istnieje ryzyko że masz przedlifta. Jeśli tak to w tym momencie nic nie zrobisz ponieważ w przedlifcie tak jest a jeżeli masz polifta no to wtedy jest trudniej bo trzeba szukać.
Co do oświetlenia wnętrza. Zapytam bo nie pamiętam czy padło takie pytanie - czy sprawdzałeś wszystkie krańcówki w drzwiach? Czy dobrze przenoszą masę, czy przewody są do nich popodłączane? Bo jeśli moduł komfortu działa to jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie to. Może się okazać ze przewody mogą być nie podłączone, mogą być oberwane albo sama krańcówka dobrze nie masuje i światło nie świeci.
Bzyk_R1 - 17-02-2020, 09:16
W poliftach z tyłu od wewnątrz są żarówki dwuwłóknowe odpowiedzialne za pozycyjne i stop. Prawdopodobnie popaliły się włókna od pozycyjnych. Żarówki do wymiany.
kubus16 - 17-02-2020, 10:04
[ Dodano: 17-02-2020, 10:07 ]
Jaro1974 napisał/a: | Widzę że masz rocznik 2005, więc istnieje ryzyko że masz przedlifta. Jeśli tak to w tym momencie nic nie zrobisz ponieważ w przedlifcie tak jest a jeżeli masz polifta no to wtedy jest trudniej bo trzeba szukać. |
nie bardzo rozumiem twoja odpowiedz, jak mam przedlifta to nic nie zrobie a jak mam polifta to jest trudniej
Jaro1974 napisał/a: | Co do oświetlenia wnętrza. Zapytam bo nie pamiętam czy padło takie pytanie - czy sprawdzałeś wszystkie krańcówki w drzwiach?. |
to wszystko sprawdzone oczywiscie jako pierwsze ponatto jak otwieram cokolwiek innego niz drzwi kierowcy jest informacja na tablicy ze cos jest otwarte
[ Dodano: 17-02-2020, 10:11 ]
Bzyk_R1 napisał/a: | W poliftach z tyłu od wewnątrz są żarówki dwuwłóknowe odpowiedzialne za pozycyjne i stop. Prawdopodobnie popaliły się włókna od pozycyjnych. Żarówki do wymiany. |
tak wiem ze sa tam dwuwłóknowe, jest tez instalacja ale nie ma tam pradu
miron - 19-02-2020, 19:10
Sprawdz BSI MR 5878/.
kubus16 - 19-02-2020, 23:27
miron napisał/a: | Sprawdz BSI MR 5878/. |
a co sprawdzic w BSI?
miron - 20-02-2020, 19:21
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=97264
Było gdzieś,ale nie mogę znależć.
kubus16 - 28-12-2020, 21:23
napisałem też w innym temacie to samo tu wklejam by ułatwić szukanie innym co maja taki problem
odgrzewam temat, doszedłem co i jak z tym oświetleniem,
a wiec mianowicie odpowiada za to ETACS komfortu umiejscowiony za bezpiecznikami w kabinie
podczas zabawy z oświetleniem , podejrzewam że każdy z nas zrobił małe zwarcie , w każdym razie tak było u mnie i uszkodzenie tranzystora sterującego
ja go wymieniłem na jakiś chiński i cos tam działało ale nie do końca było tak jak powinno,
pomogła wymiana ETACS i sprawa z oświetleniem załatwiona
ale wtedy pojawił się problem z pilotem bo przestał działać
centralny działa ale tylko z kluczyka
w tym ETACS jest odbiornik sygnału z pilota, ale z tym jeszcze sobie nie poradziłem
może ktoś wie czy da się dostroić starego pilota do nowego ETACS
|
|
|