To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [O1 ALL] reperaturki tylnich nadkoli outlander I

TomekONY - 28-10-2018, 22:56

Nikt, nic? U mnie są już też dawno do roboty...
luk2501 - 29-10-2018, 11:00

U siebie miałem kilka bąbli na jednym błotniku z tyłu, już jak kupowałem auto. W tamtym roku była robiona zaprawka ale wyszło w tym roku. Kolega wziął drugi raz i wyciął rant od zderzaka po próg. Zrobił reparaturkę i wszystko za cynował. Następnie wspawał do samochodu i za cynował błotnik i reparaturkę. Po malowaniu czujnik nie wykrywa naprawy na całym błotniku ok 110 mikronów lakieru. Zobaczymy jak długo to wytrzyma.
https://images89.fotosik.pl/64/3808b7402c5a0cfdgen.jpg

stickman - 29-10-2018, 16:49

TomekONY napisał/a:
Nikt, nic? U mnie są już też dawno do roboty...

Ja też przez wzgląd na to, że wychodzi na to że sprawa wymaga dodatkowego czasu, szukania i dopasowywania, odsuwałem ten temat ale niebawem trzeba będzie jednak do niego wrócić.

Znalazłem pod Warszawą firmę, która produkuje części blacharskie do aut, rzuciło mi się gdzieś w oczy że jedno z forów chyba poświęconych też jakimś japończykom, przekonało ich do wdrożenia produkcji podobnie cięzko dostępnej jak u nas części. Zadzwoniłem, poprosili o napisanie maila. Narazie bez odzewu, ale może jak dołączą się inni, albo zaznaczymy że zainteresowane jest całe forum, może zwiększy to szanse? Firma to tejas.pl. Kontakt jest podany na stronie.

Robią już reperaturki do Pajero II, więć może im więcej będzie od nas głosów, to się przekonają? Z rozmowy dowiedziałem się że po podjęciu decyzji, wdrożenie takiej produkcji to kwestia kilku miesięcy.

Miksu - 30-10-2018, 20:07

Dwa tygodnie temu zleciłem naprawę nadkoli tylnych i lakiernik reperaturki dopasował od Nissana Almery II. Różnica jednak jest ponieważ powstała nieco większa szpara pomiędzy nadkolem a drzwiami (większa o 1-2 cm od fabrycznych) jeśli ktoś nie zna modelu to nie zauważy.
Koszt 450 za stronę. Naprawa w Markach k.Warszawy.

stickman - 31-10-2018, 13:04

Miksu napisał/a:
Dwa tygodnie temu zleciłem naprawę nadkoli tylnych i lakiernik reperaturki dopasował od Nissana Almery II. Różnica jednak jest ponieważ powstała nieco większa szpara pomiędzy nadkolem a drzwiami (większa o 1-2 cm od fabrycznych) jeśli ktoś nie zna modelu to nie zauważy.
Koszt 450 za stronę. Naprawa w Markach k.Warszawy.

To brzmi interesująco. Czy mógłbyś wrzucić jakieś foty jak to wygląda po naprawie? Mocno miałeś zżarte?

Bzyk_R1 - 31-10-2018, 14:26

Przyłączam się do prośby o zdjęcie tych nadkoli. Ciekawi mnie ta szczelina. Moim zdaniem lepiej było kupić przednie błotniki i z nich wyciąć co trzeba no ale nie wiem jak dużo było zjedzone.
stickman - 31-10-2018, 16:01

Bzyk_R1: czy przednie fabryczne błotniki są dostępne, czy trzeba szukać z przeszczepów?
Bzyk_R1 - 31-10-2018, 16:10

stickman, Bez problemu znajdziesz w internecie zarówno używane oryginalne jak i nowe zamienniki przednich błotników. Kupno ma sens jeżeli jest do odtworzenia rant i sierp nadkola bo można go śmiało wyciąć z przedniego błotnika. Wtedy zgadza się kształt profil i średnica ;-) jeżeli rdza nie atakuje zbyt wysoko nasze ćwiartki to zakładam że wystarczy kupić jeden błotnik i wystarczy na obie strony.

Przypominam że jeżeli chcecie zadać pytanie konkretnej osobie wystarczy kliknąć nazwę użytkownika w poście powyżej i automatycznie w oknie szybkiej odpowiedzi wskoczy pogrubiony nick ;-)

elektryk - 02-11-2018, 14:56

Z przedniego błotnika nie odbujesz tego "przetłoczenia" które się ciągnię przez oboje drzwi aż do otworu koła. U mnie te okolice to było pierwsze miejsce które zaczęło rdzewieć.
Bzyk_R1 - 02-11-2018, 18:40

elektryk, przetłoczenie ma znaczenie tylko w przedliftach bo później go nie widać wcale pod nakładkami.
stickman - 05-11-2018, 10:46

Bzyk_R1 napisał/a:
elektryk, przetłoczenie ma znaczenie tylko w przedliftach bo później go nie widać wcale pod nakładkami.

A to szkoda.. ja akurat mam przedlift.

TomekONY - 24-01-2019, 18:24

Patrzyłem na reperaturki od tej almery 2 tak jak napisał kolega wyżej ale nie znalazłem ani sztuki na znanym portalu.
Rozmawiałem z lakiernikiem to doradził samodzielne znalezienie.

Tutaj komplet u sprzedawcy na stronę to 300zł za same nakładki (a to tylko estetyka bo zżarte zostaje dalej) czyli na dwie strony 600zł...

Tutaj sam element na błotnik 250zł a trzeba też dokupić na drzwi by to jakoś wyglądało...

Tutaj sprzedawca sprzedaje drzwi za 600zł. Jakby można było gdzieś dokupić normalnie te plastiki...

Zdjęcia poniżej to już moje auto........ :oops:

Bzyk_R1 - 24-01-2019, 19:08

TomekONY, jejku Ty to szukaj całych ćwiartek i przed wspawaniem jeszcze odbuduj sierpy i wlej noxudol w zakamarki. Tutaj nie ma co zakrywać już. Poza tym z polifta nie masz jak je zamocować, trzeba by wiercić. Już lepiej kupić tuningowe poszerzenia.

[ Dodano: 04-03-2019, 09:47 ]
Aktualizacja tematu!

Na allegro pojawiły się wreszcie (!) reperaturki tylnych nadkoli do outlandera 1 generacji. Bierzcie póki są i w takiej cenie. Postaram się pogadać ze sprzedawcą i ustalić skąd bierze i czy może mieć ich więcej.

https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-outlander-i-03-07-reperaturka-blotnika-7836735559?utm_source=google&utm_medium=cpc&gclsrc=aw.ds&ev_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe&gclid=Cj0KCQiAtvPjBRDPARIsAJfZz0oldMBaf_IUyDOpLdKp0VlYI-XRwyoQmBA9Og27fStedvpqPdz37c8aAmdhEALw_wcB

Pozdrawiam.

Bizi78 - 04-03-2019, 10:05

To Krzysiu przy okazji spytaj się czy nie ma czasem reperaturek nadkoli do space stara, bo widzę że ma progi 8) .
stickman - 04-03-2019, 10:19

O rety, toż to święty graal!!!

[ Dodano: 04-03-2019, 10:20 ]
"Produkcja części blacharki samochodowej od 1984 roku. Firma specjalizuje się w produkcji części karoseryjnych."

Czyli zapewne prosto od producenta. Doskonale że ktoś się w końcu za to zabrał!

[ Dodano: 04-03-2019, 10:25 ]
ps. Zamówione :) opłacała się cierpliwość... liczyłem że w końcu ktoś usłyszy błagania i się w końcu weźmie za produkcję.