To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Rockford = canbus?

DJ Fazi - 01-06-2017, 20:41

Ja też miałem chińczyka ale go oddałem. Było tak jak "tokyo" napisał nawet z nim rozmawiałem przez telefon. Jak masz ucho na które nadepnął Ci słoń to fajny wyświetlacz robi wrażenie. W moim przypadku wrażenia odsłuchowe były słabe po zainstalowaniu chińczyka. Subwoofer tylko szumiał nic nie grało (regulacja koncentracji dźwięku też nie działała). Kolega "tokyo" mi ładnie przez telefon wytłumaczył. Adapter daje sygnał żeby wzmacniacz działał i przepuszczał sygnał dźwiękowy przez siebie. Efekt -mizerny.
Oryginalny Rockford steruje wzmacniaczem, który ma w sobie 8 wzmacniaczy ( każdy osobny do każdego głośnika).
Polecam kontakt z "tokyo" ma ciekawe rozwiązania.

juniorkm7 - 02-06-2017, 08:00

A te dedykowane chinczyki do rockforda fajnie graja czy tez jest spadek jakosci dzwieku? Z tego co patrzylem one tez maja jakies kostko adptery.
rezon - 02-06-2017, 16:47

U mnie była wyraźna poprawa jakości dźwięku, BTW w Superbie też. Zdecydowanie wyraźniejsze niskie i wysokie tony. Zarówno poprzedni, jak i obecny chińczyk ma procesor dźwięku, czego w ori radyjkach nie było. Nieco gorszy mam obecnie tuner niż w ori - problem jest ze znalezieniem zapamiętanych stacji po RDS w innej części kraju, ale w trasie trzyma stacje ok. Zdecydowanie gorszy od skodowskiego mam BT, ale Outkowy był jeszcze gorszy ;)
qbota - 02-06-2017, 17:18

Mam chińczyka Witsona drugi albo trzeci rok i jestem bardzo zadowolony (ale nie jest to regułą: jeden z forumowiczów bije się ze swoim Witsonem bezskutecznie od samego zakupu).

Zwracam uwagę, że chińczyk dla RF to nie tylko kwestia adaptera CAN - skądinąd ten CAN to podobno wcale nie jest CAN tylko osobna magistrala cyfrowa radio<>amp. Tak czy inaczej druga różnica polega na tym, że z radia wychodzi sygnał niskiego poziomu - w dużym uproszczeniu NIE wzmocniony. Taki sygnał trafia do wzmacniacza RF i dopiero tam jest wzmacniany do poziomu głośnikowego.

Ja przerabiałem
a) zestaw oryginalny
b) zestaw Kenwood z abudowanym amp + osobny amp na sub (oryginalny amp wyrzucony)
(wymagał dociągnięcia wiązki dodatkowej spod fotela do radia, bo Kenwood sam napędzał głośniki.)
c) chińczyk z oryginalnym amp.

Chińczyk nie gra gorzej generalnie moim zdaniem, natomiast brak mi możliwości precyzyjnego wysterowania. W oryginale czy z Kenwoodem mogłem dokładnie wysterować sub. W chińczyku nie mogę. Oczywiście można się bawić equalizerem, a nawet całkiem niezłymi modułami ale to nadal software. Można też po drobnej przeróbce Witsona sterować trochę bardziej sprzętowo ale nadal tylko Witsonem - nie ma "dojścia" do ustawiania bezpośrednio wzmacniacza RF. O ile materiał jest dobry to jest ok. Gdy włączymy jakieś nędzniejsze mp3 to faktycznie na Kenwoodzie mogłem je "wyciągnąć" trochę, czego na chinolu nie zrobię.

Od pewnego czasu wgryzam się w kwestie CAN i w zasadzie stworzenie softu i urządzenia opartego choćby i o ELM327 tak aby wysterować wzmacniaczem RF nie powinno być jakoś szczególnie trudne. Tyle, że skoro chinole jeszcze tego nie zrobili to znaczy, że albo rynek jest na to za mały, albo to wcale nie jest CAN tylko jakieś dedykowane fiku-miku. Jeśli byłoby żywotne zainteresowanie większej ilości osób żeby ten temat rozeznać to chętnie się tym w wolnej chwili zajmę.

*uwaga: Witsona (o ile się nic nie zmieniło przez ostatnie 2 lata) NIE polecam bo ma kompletnie spierniczone radio FM i bluetooth. Obie rzeczy można dość łatwo naprawić za dosłownie 2 zł ale wymaga to rozumnego użycia lutownicy i wolnych dwóch godzin dla kogoś kto robi to pierwszy raz.

juniorkm7 - 03-06-2017, 08:51

Czy Witson ma adapter zewnętrzny tj pudełeczko na kabelkach czy jest to już gdzieś zabudowane w puszce radia?

I jeszcze pytanie - czy adaptery do rockforda takie jak ten poniżej są uniwersalne? Chińczycy przy swoich kabelkach piszą że działa to TYLKO z ich produktami a wszystkie w sumie wyglądają tak samo. Czy ktoś wogóle domyśla się jak to coś z ebaya działa? Może da się to kupić u nas taniej?

http://www.ebay.com/itm/C...=item46576bd751

Idealnym rozwiązaniem byłoby dostanie podobnego adaptera do którego podpina się chinchami wyjścia z radia a on wysyła sygnał do wzmacniacza i obniża sygnał wyjściowy.
Spotkał się ktoś z czymś takim?

Zależy mi na nieprzerabianiu i nie wyrzucaniu niczego z auta bo jak będę sprzedawać to chcę przywrócić stan fabryczny.

tokyo - 03-06-2017, 10:23

Kiedys to bylo zakladane do uniwersalnych nawigacji:

http://www.ebay.com/itm/M...e-/232043686254

juniorkm7 - 03-06-2017, 16:35

Próbuję zainstalować radio z konwerterem MITO-02. Do czego mam podpiąć kabelki luzem? Mam tu accessory wire, amp turn on, parking brake, speed sense/V.S.S, reverse, masa, (+), antenna turn on, podświetlenie? Co i skąd podciągnąć?

Jakie dodatkowe moduły kupić do sterowania w kierownicy, portu USB/AUX i ewentualnie mikrofonu pod lusterkiem?

mazi mitsubishi - 08-11-2019, 20:06

Bardzo proszę o radę co wybrać, im więcej czytam tym gorzej z wyborem.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1612769#1612769