Outlander I GEN Techniczne - FMIC
Bzyk_R1 - 24-05-2018, 19:00
Na 99,9% do końca tygodnia będę miał gotowe dwa zestawy rurek z nierdzewki na wzór orurowania evo 7-9. Więcej nie będzie bo mój temat stoi a koszty wykonania spore. W tym temacie opiszę dokładnie wszystko co trzeba zrobić aby zmienić układ oem na FMIC.
W@sio - 25-05-2018, 17:11
Opisz Krzysiu, bo ja gdzieś tam pisałem w moim temacie i gdzieś tu jak zamontować IC z EVO
Bzyk_R1 - 25-05-2018, 22:21
Witajcie.
Odebrałem dziś rurki. Mam teraz ciężki orzech do zgryzienia ponieważ kopie orurowania Evo 7-9 wyszły świetnie i nie wiem czy montować aluminiowe czy te z nierdzewki Jedziemy z tematem. Jak widać na pierwszym zdjęciu mam 3 komplety orurowania. Jeden trafi do mnie, drugi jak obiecałem dla mojego przyjaciela Pawełka od Turbolota, trzeci mam luźny. Komplet z alu mam wraz z łącznikami i jest praktycznie gotowy do montażu. Komplety z nierdzewki trzeba wyposażyć w łączniki silikonowe. Wszystko wykonałem w rozmiarze 2,5" i tego się trzymamy. Na drugim zdjęciu zaznaczyłem numerami potrzebne łączniki:
1. Kolanko 90st fi 45 (potrzeba takie 2sztuki)
2 oraz 4. Kolanka 45st fi 63mm
3. Kolanko również 63mm ale jest takie specyficznie zakrzywione, czy podejdzie 45st nie wiem.
5 Kolanko które fabrycznie łączy IC z DV możecie zostawić seryjne.
Za całość złączek silikonowych zapłacicie nieco ponad 100 zł. Do tego oczywiście IC o wyjściu/wejściu 63mm czyli 2,5"
W punkcie 1. opisałem że trzeba 2 kolanka 90st fi 45. Jedno użyjecie na wzór tego z mojego kompletu alu, drugie natomiast używacie do spuszczenia powietrza z turbo w dół. Tak jak pisał W@sio, najlepiej uciąć rurkę wylotową z turbo i obrócić o około 60st w kierunku chłodnicy i zespawać. Pisał też że można od biedy poskładać bez cięcia, ale będzie bardzo ciasno a łącznik lub rura może opierać się o kolektor wydechowy. Nie mierzyłem jeszcze tego, głowy za to nie dam trzeba spróbować.
Dalej potrzebujecie pionowej rurki nierdzewnej fi 45. Ile? tego dokładnie nie wiem ale będzie to coś w granicy 40-50 cm która połączy dwa wspomniane wcześniej kolanka silikonowe 90st fi 45.
Rury które posiadam to kopia rur Evo 7-9. Trzeba pamiętać że to NIE rurki do O1T. Z tego względu po ich umiejscowieniu może brakować parę cm po obu stronach IC. Sprawę załatwia albo dospawanie prostego kawałka rurki 2,5" lub tak jak ja to zamierzam zrobić, Zastosuje 2 łączniki silikonowe proste 63mm po obu stronach IC a brakujący odcinek pomiędzy nimi a kolankami numer 2 oraz 4 uzupełnię kawałkiem rury nierdzewnej 2,5' skręconej opaskami Vband.
Zwróćcie uwagę że wykonane przeze mnie rurki mają już napawane końce które zapobiegają zsuwaniu złączek a to bardzo ważne. Zrobiłem również w każdym zestawie w górnej rurce króciec podciśnienia który nie występuje w oryginale a który jest wymagany do poprawnego działania. Zaoszczędza to nam dodatkowej pracy i redukuje koszty o jakieś 50 zł które trzeba wydać na króciec plus przesyłkę.
Rurki wymagają wyjęcia zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego i przesunięcia go w bok. Są dostosowane do montażu wraz z oryginalnym dolotem. Do przepustnicy należy zamocować je za pomocą fabrycznej "trąby" którą jednak trzeba trochę skrócić. Możecie jak chcecie zastosować tam kolanko 90st redukcyjne 70/63mm gdybyście szli całkiem w silikony.
To tyle z tego co mi się przypomniało. Dzięki ogromnemu wkładowi w rozwój projektu kolegi W@sio i moim przemyśleniom oraz wypocinom w tym temacie, macie cenne kompendium wiedzy odnośnie budowy FMIC. Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem kolorem zielonym potrzebne łączniki a pomarańczowym ten fabryczny od DV który można wykorzystać. To cenna wiedza nie sprzedawajcie jej za grube miliuny Wszystkie uwagi/pytania śmiało zadajcie tutaj. Na forum obowiązuje zakaz sprzedaży więc tematy cenzurowane załatwiamy przez PW.
Pawel1988 - 26-05-2018, 18:38
Brawo brawo brawo TY. DZIĘKUJEMY 😁😁😁
W@sio - 26-05-2018, 18:39
Paweł...Pińcet złoty piękny kawalerze!
Kolega Wu (małpa) Sio cieszy się, że mógł pomóc w tworzeniu tego "zrób to sam"... Sprawdź Krzysiu, czy wyjścia na DV też mają przetłoczenia...
Pozostaje, Krzysiu, jeszcze opisać montaż samego coolera bo nie wiem czy w moim temacie jest jeszcze zdjęcie - jak to u mnie wyglądało. Generalnie trzeba było podciąć wzmocnienie przednie i od spodu do niego w dowolny sposób
Bzyk_R1 - 26-05-2018, 19:02
W@sio, fotki Twojego dzieła są na 1 stronie tego tematu, podkleiłem je z Twojego tematu.
Króćce od DV mają przetłoczenia, jednak nie spawane a zrobione na tokarce. Cały króćciec DV był toczony. Słabo to widać ale wrzuciłem foto w pełnej rozdzielczości i możecie sobie zzoomować. Dodatkowo rury na wzór tych z EVO mają też spawy zapobiegające nie tylko zsuwaniu ale też wsuwaniu się łączników głębiej
Co do montażu IC, wymyśliłem że wytne z tyłu wzmocnienia małe kwadraty, w miejscu gdzie mają być śruby wchodzące w IC, tak aby włożyć śrubę do wewnątrz i mieć mały manewr grzechotką z nasadkom. Cały cooler zawiśnie pod wzmocnieniem.
[ Dodano: 30-05-2018, 22:57 ]
[ Dodano: 11-06-2018, 12:53 ]
Gdyby ktoś chciał orurowanie FMIC z nierdzewki to posiadam 1 kpl. Szczegóły na PW.
[ Dodano: 30-06-2018, 22:03 ]
http://allegro.pl/lancer-...7385201870.html
Aukcja dotyczy złączek gumowych z punktu nr 3 mojego postu powyżej z opisem potrzebnych części. Jeżeli brakuje Wam tej specyficznej złączki do rurek z nierdzewki to tutaj można nabyć. Reszta to wszystko standardowe ogólnodostępne sylikonki więc sklep wybierzcie sobie sami.
Twardy - 01-07-2018, 22:35
Bzyk_R1, a na stronie FMIC nie można zamówić kompletu tych złączek? Czy to jest zupełnie coś innego?
Bzyk_R1 - 10-07-2018, 00:05
Twardy, oczywiście że można i będą git, z tym że cena za ten komplet wydaje mi się dosyć wygórowana.
jaroo0 - 19-07-2018, 19:28
A gdzie przy FMICu wsadzić ten wężyk podciśnieniowy który był wczesniej wpięty w intercooler od dolu?
Na rysunku opisany jako ( B )
http://japancars.ru/image...24c-576x726.gif
Bzyk_R1 - 19-07-2018, 20:35
Na rurach które wyszły ode mnie są dorobione dodatkowe króćce na ten wężyk podciśnienia. Jeżeli składasz na oem rurach z evo musisz albo nawiercić i zrobić wkrętkę fi 4mm albo kupić króciec podciśnienia montowany na wężu/sylikonce.
Takie coś
W@sio - 20-07-2018, 09:00
Ja tak mam u siebie zrobione, tyle, że wkręcone w trąbę słonia
jaroo0 - 20-07-2018, 22:10
A Ci co skladali widza podobieństwo w tych oto rurach:
Http://s.aliexpress.com/uARjeMVz?fromSns=Copy to Clipboard
Czy to plus odpowiednie silikony by wystarczylo? Wiem ze brakuje jednej rurki do zaworu ktora da sie z evo zastosowac
Bzyk_R1 - 20-07-2018, 23:09
Mnie to wcale nie przypomina rurek evo. Jeszcze od turbo jakoś byś to złożył ale już od IC do przepustnicy sobie nie wyobrażam. Rurki z evo są bardzo dobrze wyprofilowane i niemal idealnie przebiegają w zakamarkach przodu outlandera. Jedynie co to przeszkadzają uszy które trzeba obciąć.
Widzę że drążysz temat więc jak jesteś zainteresowany i możesz poczekać powiedzmy miesiąc plus minus to myślę że będę miał jeszcze komplet orurowania. Nie obiecuje na 100% ale myślę że będzie. Jak coś to PW.
Rafik83 - 29-10-2020, 06:49
Sporo przydatnych informacji dobra robota chłopaki.
Bzyk_R1 - 02-03-2022, 14:37
Aktualizacja tematu.
Dostałem zlecenie budowy 2 układów FMIC w Outkach Turbo. Poczyniłem pewne starania aby wyszła kolejna edycja orurowań. Wiem jak jest ciężko z dostępem i z zakupem rurek z Evo dlatego będą robione z nierdzewki. Tym razem inny wykonawca, inny sposób mocowania ale cel ten sam, ICek w zderzaku.
Orurowania będą kompletne, P&P przygotowane pod O1T, razem z sylikonowymi łącznikami, pod dowolny intercooler, każdy będzie mógł sobie wybrać rozmiar w zależności od planów. Wejście i wyjście o rozmiarze 2,5 cala. Będzie też 1 smaczek, kompletne orurowanie na rurkach z Evo z demontażu z Outlandera więc warto trzymać rękę na pulsie.
Nie wiem jeszcze jaka będzie liczba orurowań, na pewno nie będzie tego dużo. Jeżeli planujecie montaż FMIC to jest to dobry czas na pisanie PW do mnie.
O wszystkich aktualnościach będę informował tutaj. Mocy przybywaj!
|
|
|