Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Dlawienie sie i przerywanie silnika na wysokich obro
Bzyk_R1 - 05-12-2017, 22:36
Boro4321, chodzi nierówno bo nie działa 4 cylinder. Co do korekt to wydaje mi się że masz podlany mocno ale to muszą się wypowiedzieć posiadacze wolnossących. Wiem że turbo na biegu jałowym idzie w okolicy +10 STFT. Jaro pamiętasz może jakie są u Ciebie?
Jaro1974 - 06-12-2017, 00:00
Nie jestem w tym momencie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ nie sprawdzałem tego u siebie. Ale może jutro będę w stanie to ogarnąć
Boro4321 - 06-12-2017, 22:09
No dobra to jak jest podlany to gdzie szukac i co jest przyczyna?
Bzyk_R1 - 08-12-2017, 19:17
Boro4321, sprawa wygląda tak: piszesz że wszystko dobre i działa dobrze ale musisz to zmierzyć i sprawdzić na 100%:
- filtr zmieniony OK
- zmierz napięcie pierwszej lambdy, ma oscylować przy stałych wysokich obrotach, podczas jazdy na biegu po puszczeniu gazu ma być 0V, ona steruje dawką paliwa,
- przepływke podmienić na inną od sprawnego auta
- sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia, ale tak konkretnie, z wierzchu może wyglądać na dobry,
- ostatnie wyjście to lejące wtryski, też można łatwo podmienić, max 30minut roboty.
Może coś to naprowadzi. Zdecydowanie masz przelane dawki. Auto próbuje sobie ująć ale ma maksymalny zakres korekcji do 25 i wyrzuca p0170 jak nie daje rady.
W@sio - 08-12-2017, 20:18
Bardzo ładnie zreferowałeś Krzysiu naszą rozmowę
Boro4321 - 08-12-2017, 21:43
Przepływka podmienialem, pierwsza sonda tez podmieniona, filtr nowy, przepustnice tez podmienialem, droga sonda nowa, cewki i kable podmienione teraz auto jezdzi na tych czesciach. Podmienie jeszcze ta listwe z wtryskami i zobacze wezyki. Jak pisalem ze 4 cylinder nie dziala to padla cewka gdy ja podmienilem to po przejechaniu 20 kilometrow wyskoczyl blad pierwszego cylindra okazalo sie ze kabel ale jak go wyjelem to strasznie smierdzial spalenizna. Tak sobie mysle ze to moze jest wina pradu a moze to tylko zbieg okolicznosci z ta cewka i kablem.
W@sio - 08-12-2017, 22:06
1 i 4 gar zasila ta sama cewka... Generalnie pierwsze co bym zrobil to podmienił cewki miejscami, jeśli błąd pozostanie to wina przeowdu, jeśli się przeniesie na 3 gar to cewka
Co do dławienia się... Powod moze być błachy jak te wtryski... Ale generalnie zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać trzeba sprawdzic wszystkie parametry = czy przepływka pokazuje odpowiednie parametry, podobnie lambada... Możliwości jest masa...
Boro4321 - 10-12-2017, 23:04
Po wymianie cewki znowu dzisiaj wyskoczyl ten sam blad 304 czwartego cylindra moze to jakies problemy z pradem? od czego zaczac szukac albo co moze byc przyczyna tego ze ciagle wyskakuje ten sam blad
Bzyk_R1 - 10-12-2017, 23:13
Nie no podlewa auto i wypada zapłon na jednym garze, ja bym te wtryski dalej obstawiał. A z innej beczki, patrzyłeś jak wygląda rura wlewu paliwa i czy aby na pewno w baku masz tylko paliwo?
Boro4321 - 10-12-2017, 23:45
Ok zobacze jutro wtryski a co do baku to nie zagladalem tam ale zagladne. dzieki za podpowiedz
W@sio - 11-12-2017, 11:25
Nie chcę Cię martwić, ale miałem podobnie w colcie - sprawdzałem cewki itp bo łapał błąd wypadania zapłonu i to ciągle na jednym cylindrze... Sprawdź świece - powinny mieć szczelinę 0,7 mm. Jeśli korekta odstępu lub podmiana świec miejscami nie sprawi, że błąd zniknie lub pojawi się na innym cylindrze to pozostanie jedno - zmierz kompresję, to wiele powie...
Boro4321 - 11-12-2017, 19:37
Za pierwszym razem wyskoczyl 4 po zmianie cewki wyskoczyl 1 i zmienilem kabel bylo dobrze jeden dzien i znowu wyskoczyl czwarty. Dzisiaj jade podmienic wtryski zobaczymy a cisnienie i tak zmierze.
[ Dodano: 15-12-2017, 22:01 ]
Dzieki chlopaki za podpowiedzi znalazlem przyczyne jest mala dziurka w rurze do tankowania paliwa i dostawala sie woda do zbiornika dlatego byl taki slaby
Bzyk_R1 - 15-12-2017, 22:31
Bingo trafiony zatopiony! Nie chcę Cię martwić ale pewnie umarł wtryskiwacz lub już jest na wykończeniu. Wymienisz, zrób adaptację, korekty powinny się ułożyć i wróci radość z jazdy.
Boro4321 - 15-12-2017, 22:50
pewnie tak bo dalej spalanie jest 14 15
Bzyk_R1 - 15-12-2017, 22:58
Właśnie pisałem że wysokie korekty i auto podlane bardzo. Zmienisz wtryski i powinno wyraźnie spaść. Wyczyść dokładnie zbiornik paliwa, musisz go wyjąć i dobrze umyć, zdemontuj przy okazji pompę paliwa i wyczyść filtry, wlew dostaniesz na mitsustyle.pl lub jak jest do uratowania to zrobisz swój. Trzeba przepłukać przewody paliwowe.
|
|
|