To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Huczy przy skręcie

MitsuGo - 08-09-2020, 08:26

To nie ten typ hałasu, tarczobębny i klocki były zmieniane. Jednak koła na tyle też już zdejmowałem. Tu ewidentnie jest dźwięk jakiegoś tarcia z przodu przy skręceniu kierownicą a jak prostuje kierę ten dźwięk cichnie. Ja bardziej słyszę to z lewej strony. Żona siedząc na siedzeniu pasażera słyszy jak twierdzi po środku. Zastanawiam się co było u Radowana ?!
kuba!!! - 08-09-2020, 16:11

Łożysko może huczeć pod obciążeniem i powyżej jakiejś prędkości np powyżej 60km/h. Jak przy większej prędkości skręcasz na łuku drogi w lewo to obciążenie idzie na prawą stronę auta i na odwrót, więc można to dość latwo zdiagnozować, przerabiałem to w colcie i oplu
rudi88 - 08-09-2020, 18:23

Też obstawiał bym łożysko. U mnie z lewej strony huczało ale tylko gdy skręcałem w prawo. Na prostej i na podniesionym aucie nic nie było słychać. Mechanik który go diagnozował twierdził że na pewno nie łożysko a ja się uparłem że wymieniamy i problem ustąpił.
Dodam że u mnie wymiana nie była wcale łatwa i przyjemna mimo prasy. Pierścień tak się zapiekł że trzeba było grzać palnikiem i przecinakiem po kawałku wybijać.

zbychu74 - 08-09-2020, 21:28

MitsuGo napisał/a:
Też o tym myślałem ale wstępnie odpuściłem ten trop. Koło w górze (auto na podnośniku) i kręcę kołem ale nie słychać objawów. Jakoś inaczej należy sprawdzać ?

Ja też sprawdzałem koło sam i też nic nie słyszałem.Pojechałem dzisiaj na stację diagnostyczną i rozpędził koło specjalną maszyną i stwierdził ,że łożysko do wymiany.A huczało bardzo słabo i tylko przy ok.45km/h

MitsuGo - 09-09-2020, 07:38

kuba!!! napisał/a:
Łożysko może huczeć pod obciążeniem i powyżej jakiejś prędkości np powyżej 60km/h. Jak przy większej prędkości skręcasz na łuku drogi w lewo to obciążenie idzie na prawą stronę auta i na odwrót, więc można to dość latwo zdiagnozować, przerabiałem to w colcie i oplu

Z tego wynika, że jak skręcasz w lewo to huczy po prawej i to wówczas jest łożysko w kole. Tyle, że u mnie jak skręcam w lewo to dźwięk słyszę też po lewej stronie. Chodzi o dźwięk przypominający jakby tarcie. Występuje już przy delikatnej zmianie koła kierownicy. Na razie obstawiam końcówkę drążka z pękniętą gumą.

Odnośnie łożyska to jakiej firmy montowaliście ?

zbychu74 - 09-09-2020, 07:57

Łożyska na przód ntn,skf,fag,koyo a na tył jest zintegrowane z piastą:koyo,fag,skf.
kuba!!! - 10-09-2020, 16:23

Cytat:
MitsuGo

nieraz cieżko usłyszeć z której strony szumi, generalnie łożysko pod obciążeniem głośniej szumią, jak auto pochyla sie w prawą stronę (przy łuku w lewo) i słyszysz że jest głośniej niż przy skręcie w prawo to znaczy że właśnie prawe łożysko jest do wymiany (mimo że mozesz słyszeć dzwięk z lewej strony).

MitsuGo - 12-09-2020, 18:41

Dziękuję wszystkim za rady.

Po zabiegu, łożysko wymienione i huczenia nie ma.