Carisma - Techniczne - [Carisma] Carisma 02" 1.6 103km Problem z ogrzewaniem i
Bizi78 - 05-12-2019, 10:06
Tylko, że komputer chyba pokaże temp. sprawdzoną czujnikiem dwupinowym, tym co podaje dane do ECU.
Czujnik jednopinowy łatwo sprawdzisz zwykłym omomierzem.
Rezystancję chyba powinien mieć taką samą jak w dwupinowy czyli przy temp. płynu ok 80°C 0,26-0,36KΩ .
czarter - 05-12-2019, 16:24
Ja korzystam z Delphi i mam dostęp do obu czujników, tylko w róznych modułach. Pewnie, da się sprawdzać rezystancję, tylko np. W trasie trochę cięzko Tak ogólnie, to niewygodne.
Polecam samemu zaopatrzyć się w taki sprzęt, to są grosze, a dają ogromne możliwości. Generalnie, diagnozowanie samochodu sterowanego elektronicznie bez dostępu do bieżących wskazań, to moim zdaniem strata czasu i lepiej od razu zawieźć samochód do mechanika
Pamiętaj, że taki diagnosta ma ograniczone możliwości, a Ty możesz sprawdzać wszystko i to w dowolnych warunkach.
koniszua - 30-01-2020, 13:55
Podepnę się pod temat chociaż mój problem trochę inny jest. Carisma 1,6.
Miałem przeciek na zaślepce bloku pod rozrządem, oraz nieszczelną chłodnicę, pierwsze powodowało wyciek drugie zapowietrzanie się układu i objaw gazowania w zbiorniczku wyrównawczym jak przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą.
Pierwszy był wyciek na zaślepce zrobiony, gazowanie bez zmian, potem dopiero ustalił znajomy jeszcze nieszczelność na chłodnicy co powodowało ten efekt, akurat w tym samym czasie miał 3 auta z podobnymi objawami dlatego podejrzewał chłodnicę, pompę uszkodzoną lub w najgorszym przypadku uszczelkę pod głowicą.
Po wymianie zaślepki i nowa chłodnica wszystko w porządku jest już z układem chodzenia.
Problem za to z ogrzewaniem kabiny się pojawił wcześniej przy -10 na klimie ustawione 22-24C w aucie można było bez kurtki siedzieć, teraz klima na 32C i dmucha tylko letnim z nawiewów.
Temperatura w normie wskazówka dochodzi do połowy maks i tak się trzyma, LPG załącza się tak samo jak wcześniej (chodzi o czas przełączenia się z benzyny na LPG) wąż dolny chłodnicy zimny przez długi czas czyli termostat nie otwarty działa prawidłowo.
Ręką temperatury chłodnicy nie sprawdzę bo cała zabudowana z przodu chłodnicą klimy z tył od silnika wentylatory, ale gdyby termostat padł dolny wąż byłby szybko ciepły bo na niego otwiera termostat a on długo jest zimny.
Wygląda jakby do nagrzewnicy nie dochodził płyn jak trzeba
plecho1 - 30-01-2020, 15:16
Możliwe że zapowietrzona nagrzewnica albo się zamuliła. Napisz też jak masz wpięty reduktor od LPG w przewody nagrzewnicy, szeregowo czy równolegle?
koniszua - 30-01-2020, 17:07
Z tego co widzę równolegle na pierwszym wchodzącym na nagrzewnicę mam trójnik założony i z niego idzie na parownik. Cały układ był przepłukany kilkunastoma litrami wody, pierwsze prawie 7l dolane było po ustaleniu ze mam wyciek (autem nie jeździłem wtedy ), potem zalany woda na maksa i wyszło ze chłodnica puszcza wiec po wymianie zalany płynem, łącznie poleciało z 15-20l wody przed płynem tak ze wszystki syf był wypłukany, waż do parownika się nagrzewa.
Zapowietrzona nagrzewnica powinna się odpowietrzyć gdy jest ciśnienie?
plecho1 - 30-01-2020, 20:17
Powinna się odpowietrzyć tylko trzeba odkręcić odpowietrznik na korpusie termostatu. Na próbę możesz czymś zacisnąć jeden przewód idący od trójnika do reduktora, może wtedy ruszy nagrzewnica.
Hugo - 30-01-2020, 21:31
Ukłąd był płukany i syf zamulił nagrzewnicę. Zdejmuj węże z nagrzewnicy, podłącz wąż ogrodowy i otwórz wodę. Zobacz jaki jest przepływ przez nagrzewnicę.
koniszua - 30-01-2020, 21:51
plecho1 napisał/a: | Powinna się odpowietrzyć tylko trzeba odkręcić odpowietrznik na korpusie termosta |
Taka śrubka na wierzchu obudowy termostatu?
Hugo napisał/a: | Zdejmuj węże z nagrzewnicy, podłącz wąż ogrodowy i otwórz wodę. Zobacz jaki jest przepływ przez nagrzewnicę. |
Żeby to zrobić trzeba spuścić płyn z układu chłodzenia wpierw?
plecho1 - 30-01-2020, 22:34
Możesz jakimiś zaciskami czy szczypcami zacisnąć przewody idące do nagrzewnicy przed samą nagrzewnicą i wtedy zleci tylko to co jest w nagrzewnicy. gazownicy często tak robią wpinając się w te przewody.
|
|
|