Outlander II GEN Techniczne - Którędy przejść z momory silnika do wnętrza auta?
WiValdiBB - 15-02-2019, 21:24
Moody napisał/a: | A powiedzcie, robicie to jakimiś specjalnymi przewodami (automotive)?
No bo na ten zakres temperatur to ja bym się bał, że na takim zwykłym izolacja szybko skruszeje/sparcieje. | Ja mam specjalne kable przemysłowe w ekranie do automatyki bo robie takie tematy, ale zawsze warto dać to w peszel samochodowy, z tym ze przejścia nie odkryłem, bede coś grzebał to zdejmę dolot, filtr paliwa bo podobno gdzieś za nim jest oczko z gumową przelotka. Tymczasowo zamontowałem buzzer pod maską, teraz słysze kiedy mi świece tak naprawdę się wyłączają
Maniek600 - 19-02-2019, 22:28
Wczoraj przeciagalem kabel z komory do wnetrza bo zachcialo mi sie drl...dostep masakryczny....najlepiek jest wyciagnac caly dolot powietrza wraz z rura plastikowa co idzie pod rozpórką kielichow, wtedy ukaze sie guma o jajowatym ksztalcie przez ktora trzeba sie przebic sztywnym drutem i przeciagnac kabel. Stojac przed autem guma jest po lewej strony filtra paliwa mniej wiecej na jego wysokosci -w 2.0did. Ogolnie z godzina roboty.
kajos - 19-02-2019, 22:51
a po co tam przewod przeciagales
napiecie do zasilania bierzesz z skrzynki w komorze silnika a wlaczanie DRL stosujesz przez przekaznik rozwierny
automatu nie trzeba miec bo czujnik zmierzchu jest fabrycznie zamontowany
chyba ze chcesz miec wogole mozliwosc miec wylanczania DRL gdy silnik pracuje (np. wieczorem by te swiatla nie palily sie) to trzeba przewod do wlacznika ciagnac do srodka
Maniek600 - 20-02-2019, 11:12
Rozkleilem halogeny i wstawilem w nie ringi, od ringow pociagnalem kabel do kabiny i podlaczylem bezposrednio pod wlacznik Drl. Plus i minus wlacznika podlaczylem w okolicy skrzynki bezpiecznikow w kabinie. Drl moge zapalic najwczesniej w momencie przekrecenia stacyjki -zaplonu, i ja decyduje kiedy maja sie palic a kiedy nie. W razie gdybym zapomnial je wylaczyc to po zgaszeniu auta drl rowniez gasna. Ogolnie zadnej filozofii. A efekt bardzo fajny.
WiValdiBB - 20-02-2019, 16:20
Maniek600 napisał/a: | Wczoraj przeciagalem kabel z komory do wnetrza bo zachcialo mi sie drl...dostep masakryczny....najlepiek jest wyciagnac caly dolot powietrza wraz z rura plastikowa co idzie pod rozpórką kielichow, wtedy ukaze sie guma o jajowatym ksztalcie przez ktora trzeba sie przebic sztywnym drutem i przeciagnac kabel. Stojac przed autem guma jest po lewej strony filtra paliwa mniej wiecej na jego wysokosci -w 2.0did. Ogolnie z godzina roboty. | Dzięki, zrobi się cieplej sprawdzimy to w 2,2
Tak a propos DRL, czy Halogeny sa na odowiedniej wysokości ? a co z E ?
kajos - 20-02-2019, 16:33
Maniek600 napisał/a: | Rozkleilem halogeny i wstawilem w nie ringi, od ringow pociagnalem kabel do kabiny i podlaczylem bezposrednio pod wlacznik Drl. Plus i minus wlacznika podlaczylem w okolicy skrzynki bezpiecznikow w kabinie. Drl moge zapalic najwczesniej w momencie przekrecenia stacyjki -zaplonu, i ja decyduje kiedy maja sie palic a kiedy nie. W razie gdybym zapomnial je wylaczyc to po zgaszeniu auta drl rowniez gasna. Ogolnie zadnej filozofii. A efekt bardzo fajny. |
a gdzie masz ten orginalny wlacznik ?
m4rud3r - 20-02-2019, 16:43
WiValdiBB napisał/a: | Tak a propos DRL, czy Halogeny sa na odowiedniej wysokości ? a co z E ? | A co kolega ma na myśli z tym E ? Miejsce pod halogeny jest delikatnie za nisko jak dobrze kojarzę względem wymogów dotyczących DRL ale że u nas mało kto to sprawdza .....
WiValdiBB - 20-02-2019, 18:29
m4rud3r napisał/a: | WiValdiBB napisał/a: | Tak a propos DRL, czy Halogeny sa na odowiedniej wysokości ? a co z E ? | A co kolega ma na myśli z tym E ? Miejsce pod halogeny jest delikatnie za nisko jak dobrze kojarzę względem wymogów dotyczących DRL ale że u nas mało kto to sprawdza ..... | homologacja, [powinno być oznaczenie albo RL albo E..
Chyba jest wyżej niz 25 cm od gleby ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej
m4rud3r - 20-02-2019, 18:39
Nasze halogeny miśkowe nie mają homologacji do pracy jako dzienne. A jako DLR to z przepisami w 100% zgodne też nie będą ze względu na wysokość ich montażu Tak przynajmniej wychodziło mi z pomiarów metrówką w moim
Moody - 20-02-2019, 21:08
m4rud3r napisał/a: | Nasze halogeny miśkowe nie mają homologacji do pracy jako dzienne. A jako DLR to z przepisami w 100% zgodne też nie będą ze względu na wysokość ich montażu Tak przynajmniej wychodziło mi z pomiarów metrówką w moim |
A który z wymiarów nie jest spełniony?
Ja mam DRL w miejsce przeciwmgielnych.
Maniek600 - 20-02-2019, 22:52
Wlacznik zamontowalem obok klapki od bezpiecznikow przy lewym kolanie, po halogenach nie idzie poznac ze cos bylo grzebane, swieca mocniej niz nie jedne ori drl, homologacji oczywiscie brak.
WiValdiBB - 21-02-2019, 07:58
Daj foto, ja zmierzam jednak upchnac LEDy wyżej i zastosowac atestowany element
kajos - 21-02-2019, 09:01
Maniek600 napisał/a: | Wlacznik zamontowalem obok klapki od bezpiecznikow przy lewym kolanie, po halogenach nie idzie poznac ze cos bylo grzebane, swieca mocniej niz nie jedne ori drl, homologacji oczywiscie brak. |
to zrobiles tak jak ja
myslalem ze podlaczales pod wylacznik w manetce-niestety tam nie idzie sie podlaczyc bo to CANem jest sterowane
Maniek600 - 21-02-2019, 17:08
https://photos.app.goo.gl/qsbTVaT6JKGJjeSu8
tak to u mnie wyglada.
Nie mierzyłem tego ale halogeny są na pewno wyzej niz 25cm od podloza.
WiValdiBB - 21-02-2019, 17:23
ten fajnie zrobił, no ale rozbiórka lamp
https://www.youtube.com/watch?v=NyWmVuV7DJw
|
|
|