ASX Techniczne - Google Maps w ASX
Mcysiokysio - 29-09-2022, 10:04
oglądałem wczoraj dwa auta:
Pierwsze z tym radiem (rocznik 2018 i chyba poza moim budżetem):
i potwierdzam łączy się z telefonem i można odpalić Google maps czy też Yanosika
drugie auto było z tym radiem:
i niestety po podłaczeniu telefonu mamy dostęp tylko do plików. aplikacji nie da się odpalić
zostało,
więc mi trzecie radio:
niestety nie mam nic blisko aby podjechać i sprawdzić. Używał ktoś tego radia z mapami Google?
Laknat - 29-09-2022, 10:24
Proszę ... manual do tego radia po Polsku.
https://www.mitsubishi.kr...58/OMCO18E2.pdf
Nie chce mi się całości czytać, ale szukając w PDF słowa Android nic nie znalazłem. Więc na 99% to radio nie wspiera ani Android Auto ani Apple Car. Tylko odtwarzanie muzyki z iPada lub iPhona. I pewnie z telefonu z Android też muzykę bo BT puści.
Jeszcze filmik z tym radiem. Zmiana z JPN na EN. ALe w drugiej części filmu jest menu i nie ma tam magicznych guziczków do Android Auto i Apple Car. A radio jest dokładnie takie jak ze zdjęcia.
https://www.youtube.com/watch?v=V7mgs-DMMbs
Mcysiokysio - 29-09-2022, 10:41
kurdę szkoda.
Dziękuję
jan1994 - 29-09-2022, 19:14
Nie ma co się dziwić - ciężko jest znaleźć Android Auto w autach produkowanych przed 2017r.
qbikm - 29-09-2022, 23:00
Witam
jako że borykałem się z problemem braku głosu w nawigacji,
przeszukując internet za softem do tego urządzenia MGN z dwoma pokrętłami ,
doszukałem się ,że to jednak oprogramowanie na androidzie 4,4
i z tego co pamiętam ma 800mb pamięci
i tak moim skromnym zdaniem jeśli bym miał inwestować w nowe radio co już rozpatrywałem
to zainwestowałbym w chińczyka, gdzie można wgrać każdą mapę,
a z moim problemem od MMC nie doczekałem się odpowiedzi, skąd ściągnąć aktualizację,
a w rozmowie telefonicznej zaproponowali mi jak się domyślacie płatną usługę w serwisie
hilary4 - 30-09-2022, 10:17
ASX z 2017r stacja MGN faktycznie jest oparta na Androidzie 4.4 co nie znaczy że nie działa płynnie i szybko Mam na pokładzie TomTom który działa bardzo dobrze ale z racji rzadkich aktualizacji mapy są przestarzałe w związku z tym korzystam z GogleMaps wykorzystując AndroidAuto. Podstawą jest telefon na którym jest AndroidAuto od systemu chyba 10 wówczas nie ma żadnych problemów.
Co do chińczyka to nie są wcale takie cacy przerabiałem to w Lancerze owszem ładnie to wyglądało ale z jakością wykonania to nie za bardzo, działanie takie sobie, aktualizowanie map problematyczne ,ściąganie dogrywanie a i tak aktualność z przed roku .Kupić chińczyka tylko po to by mieć aktualne mapy w Googlemap to trochę bez sensu a montaż chińczyka nie zawsze wychodzi bez problemu.Jest jeszcze opcja przywróc ustawienia fabryczne chyba że podczas aktualizacji zostało coś pokiczkane.Osobiście robiłem aktualizacje softu i map ze strony Mitsu ale że aktualność map jest beznadziejna dałem sobie spokój i wykorzystuje mapy google i yanosika Pozdrawiam.
Laknat - 30-09-2022, 10:43
Tom Tom opracował własny system do stacji MGN wykorzystuje tylko jądro od Googla. I tyle ma wspólnego z Androidem. A jądro Androida to nic innego jak jądro Linuxa. Gdyby było Androidem dało by się to jakoś odblokować aby dograć aplikacje, aktualizacje etc. Ale się nie da, bo jest to mocno ograniczone i hermetyczne środowisko. Nawet mapy, które faktycznie są rzadko aktualizowane są kompilowane pod konkretną wersję oprogramowania stacji. I nie wgrasz nowszej mapy od innej wersji oprogramowania stacji MGN do swojej stacji. Musi być pasująca, a sprawdzane to jest po numerze seryjnym stacji, który ma zaszyty 3 cyfrowy numer wersji. Tom Tom na swoich stronach zresztą chwali się tym produktem. Ale nic poza tym ...
https://www.tomtom.com/pl...ion/mitsubishi/
Kiedyś do tego typu systemów wykorzystywano wersję Windows CE od Microsoftu. Ale Windowsem nazwać tego w żaden sposób nie dało się. Po zabiciu przez Microsoft CE przesiedli się na Googla. Ale nadal to nie jest Android. Nawet w okrojonej formie.
A co do samych aktualizacji, to ciekawostką jest że do innych systemów opartych o ten sam soft Tom Toma aktualizacje map są regularne. Np. do Renault można kupić kartę pamięci z najnowszą mapą ... tylko MMC ograniczył sam siebie a właściwie nas od dostępu do aktualizacji. Taką pewnie umowę zawarli z Tom Tom....
A jak ktoś chce mieć więcej aktualizacji ... niech bombarduje MMC. Ja swego czasu do nich pisałem regularnie, podawałem przykład innych producentów do których TT daje aktualizacje. Zawsze byli ździwieni, że u nich nie ma ... i zawsze po krótkim czasie od wymiany zdań na stronie MMC pojawiała się nowsza mapa.
Przykład dla Renault ... proszę bardzo. Mapy na rok 2022/2023
https://allegro.pl/listing?string=KARTA%20SD%20NAWIGACJA%20TOMTOM%20RENAULT%20%20MAPA
i stacja MGN w wersji dla Renault
https://www.tomtom.com/pl...-link/features/
hilary4 - 30-09-2022, 14:31
Obojętnie która nawigacja nigdy nie będzie aktualna na dziś , bo dane są minimum pól roku wstecz a w google map masz aktualność na dziś no powiedzmy na wczoraj i taka jest różnica w nawigacjach , nie patrząc na to że masz za free a nie płacisz grubą kasę.
|
|
|