To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C61A 1.3] Montaz centralnego zamka

Anonymous - 18-12-2009, 11:16

Ja montowałem alarm anakonde z centralnym na 4d phantom. Niby trudnej roboty nie ma ale czasochłonnej. Cały dzień wojowałem. Tylko kable przeciągałem przez oryginalne miejsca w słupkach. Tak jak idą oryginalne przwode rzeby to miało ręce i nogi :mrgreen:
pawel0020 - 03-06-2010, 10:06

Witam. mam problem z centralnym zamkiem w moim Lancerze, jest orginalny , nie zamyka ani otwiwra drzwi z pilota zato z kluczyka zamykaja sie wszystkie. wymienilem baty w pilocie ale nic to nie pomoglo :cry: . spotkal sie ktos z takim przypakiem? nie moge zlokalizowac centralki moze cos z nia jest nie tak? z gory dziekuje za wskazowki .
plecho1 - 03-06-2010, 15:50

Poszukaj tematów o programowaniu pilota, czasem po wyjęciu baterii trzeba to zrobić.
Mietek - 14-09-2015, 14:16
Temat postu: [C62A 1.5] Centralny z pilota
Chcę założyć w Lancerze sterownik centralnego zamka.
Zamki już trochę powyrabiane i nie chce mi się bawić w wymianę,poza tym wygodniej :)
Przed kupnem proszę was o jakieś wskazówki.

Jaki sterownik kupić?
Na Allegro jest tego pełno a nie chcę kupić bubla.
Czytałem gdzieś na forum, że będą mi jeszcze potrzebne diody pod kierunkowskazy.

Z góry dzięki za pomoc!

plecho1 - 14-09-2015, 20:08

Bierz coś z pomiędzy 50 a 100 zł i aby piloty Ci się podobały i będzie OK. Co do diod to nie zawsze są potrzebne a jeśli nawet to najczęściej są w komplecie.
Mietek - 14-09-2015, 20:50

plecho1 napisał/a:
Bierz coś z pomiędzy 50 a 100 zł i aby piloty Ci się podobały i będzie OK. Co do diod to nie zawsze są potrzebne a jeśli nawet to najczęściej są w komplecie.

Jeśli to tylko kwestia wyglądu to wybiorę coś skromnego. Dzięki! :)

plecho1 - 14-09-2015, 21:09

Wszystko to chińszczyzna ale działająca dość sprawnie. Brat podobny sprzęt w Carismie używa już około 4 lata i wszystko jak najbardziej ok. Jeśli masz możliwość zamontowania dodatkowego siłownika otwierającego klapę bagażnika to bierz z kanałem dodatkowym.
Mietek - 15-09-2015, 15:06

plecho1 napisał/a:
Jeśli masz możliwość zamontowania dodatkowego siłownika otwierającego klapę bagażnika to bierz z kanałem dodatkowym.

Montował ktoś z forumowiczów? Przydałby się, bo trochę irytuje wracanie się, bo jeszcze bagażnik. Rozumiem, że siłownik uniwersalny muszę dokupić?
Zdecyduję się na ten: ALLEGRO

Znalazłem w Electric Manualu od Colta/Mirage (plik wiredia.pdf) coś takiego:

Wie ktoś jak się wpiąć? Otwieranie/zamykanie?[img][/img]

[ Dodano: 22-09-2015, 19:41 ]

Do klapy bagażnika coś takiego może być?ALLEGRO

plecho1 - 22-09-2015, 20:38

Sam parę razy znajomym montowałem taką funkcję ale w innych markach i za każdym razem dało się zastosować zwykły siłownik od centralnego zamka czyli coś takiego http://allegro.pl/silowni...5683308958.html
Mietek - 22-09-2015, 20:43

Chyba widziałem coś takiego u siebie w garażu :)
Najpierw muszę sterownik podpiąć ale problem w kablach..

Wyczytałem tu gdzieś, że mam sterowany masą, teraz tylko znaleźć odpowiednie kable. 12V pociągnę bezpośrednio z akumulatora i podepnę też do radia bo przygasa i się wyłącza jak tylko głośniej.

plecho1 - 22-09-2015, 20:59

Jeśli bagażnik u Ciebie otwiera się rączką z kabiny to spokojnie da się coś takiego zrobić tylko trzeba by się dostać do zamka by obadać jaka siła jest potrzebna do jego otwarcia.
A co do podpięcia sterowania centralnym to obadaj przewody wychodzące z drzwi kierowcy, napisz czy masz tam elektryczne szyby czy też są elektrycznie sterowane lusterka i czy masz głośniki w drzwiach to pomogę namierzyć odpowiednie przewody.

Mietek - 22-09-2015, 21:13

plecho1 napisał/a:
Jeśli bagażnik u Ciebie otwiera się rączką z kabiny to spokojnie da się coś takiego zrobić tylko trzeba by się dostać do zamka by obadać jaka siła jest potrzebna do jego otwarcia.
A co do podpięcia sterowania centralnym to obadaj przewody wychodzące z drzwi kierowcy, napisz czy masz tam elektryczne szyby czy też są elektrycznie sterowane lusterka i czy masz głośniki w drzwiach to pomogę namierzyć odpowiednie przewody.

Bagażnik tak jak pisałeś, rączką z kabiny a z zewnątrz z kluczyka.
Mam tylko kable od centralnego, ale za jakiś czas przełożę sobie elektryczne lusterka z rozbitka.

plecho1 - 22-09-2015, 21:32

Jak masz przewody tylko od centralnego, to powinno być ich chyba 5, dwa powinny być grubsze od zasilenia siłownika i trzy cienkie od sterowania centralnym i właśnie pod dwa z tych trzech cienkich powinieneś się podłączyć sterowaniem ze sterownika od pilotów. Wśród tych trzech jest jedna masa i dwa sterujące, aby je odnaleźć wystarczy dotknąć masą do każdego z nich i kiedy dotkniesz do odpowiadającego za zamykanie, to zamek się zamknie i analogicznie z otwieraniem.
Mietek - 22-09-2015, 21:56

plecho1 napisał/a:
Jak masz przewody tylko od centralnego, to powinno być ich chyba 5, dwa powinny być grubsze od zasilenia siłownika i trzy cienkie od sterowania centralnym i właśnie pod dwa z tych trzech cienkich powinieneś się podłączyć sterowaniem ze sterownika od pilotów. Wśród tych trzech jest jedna masa i dwa sterujące, aby je odnaleźć wystarczy dotknąć masą do każdego z nich i kiedy dotkniesz do odpowiadającego za zamykanie, to zamek się zamknie i analogicznie z otwieraniem.

Jutro powinienem to sprawdzić i oczywiście dam znać co i jak.
Dzięki wielkie plecho1

plecho1 - 23-09-2015, 18:00

Nie ma za co :)