To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Nowiutki ASX 2019 falujące obroty na biegu jałowym

adek - 21-11-2020, 17:44

Co do zwiększonych obrotów po dłuższym nieużywaniu to normalne w tym aucie. Po odpaleniu nie trzymam go na jałowych tylko ruszam i po około 2-3 minutach już jest normalne. Jeśli się nie mylę (niech mnie ktoś poprawi jakby co) jest to związane z rozgrzewaniem katalizatora. Jak osiągnie odpowiednią temperaturę wszystko się stabilizuje.

ps. co do wspomnianego podbijania obrotów przy zmianie biegów o czym wspomniał MANCY, to idzie to opanować :) teraz mi się śmiga bardzo dobrze.

pzdr

zbigniew77 - 21-11-2020, 17:56
Temat postu: falujące obroty
Dziś rozpoczynając jazdę specjalnie zwracałem uwagę na na zachowanie silnika i wskazania obrotomierza oraz innych wskaźników w moim samochodzie.Po przekręceniu kluczyka na wyświetlaczu pojawiło się ostrzeżenie,,Uwaga możliwość oblodzenia drogi" temperatura na zewnątrz -1*C (wg wskazań na wyświetlaczu).Rozruch silnika > obroty 1400 obr/min> czekam ok.40-50 sek. i rozpoczynam jazdę.Ogrzewanie ustawione na 20*C nadmuch na szybę przednią z siłą nadmuchu ustawioną na 1
Po przejechaniu w mieście 1km postój na światłach obroty na obrotomierzu 1200/min .Po przejechaniu dalszego 1km postój - światła >obroty 1000/min. Po przejechaniu dalszych 2 km postój obroty 800 /min ogrzewanie działa czuć ciepłe powietrze na wskaźniku temp. pojawiła się na samym dole 1 niebieska kreska wskaźnika temperatury.Przy każdym ruszaniu na światłach musiałem dodawać gazu bo obroty były za niskie do normalnego ruszenia.

Jeśli mogę coś doradzić> Sprawdź czy u ciebie działa prawidłowo układ chłodzenia.Miałem taki przypadek ,że w moim AVEO.W aucie był fabrycznie zamontowany uszkodzony termostat ( taki odebrałem z salonu) w związku z czym silnik natychmiast po uruchomieniu był chłodzony bo termostat był otwarty. Komputer dostawał informację o niedogrzanym silniku i wzbogacał na wtryskach dawkę paliwa i tym samym podnosił obroty.Było tak jak u ciebie przez pisrwsze kilometry praktycznie do jazdy nie używałem pedału gazu.Jak pojechałem do ASO na przegląd i to zgłosiłem to się śmiali ale ja się uparłem i kazałem rozkręcić termostat na moja odpowiedzialność z niechęcią ale posłuchali > jak rozkręcili to termostat był otwarty na stałe a silnik zimny.Wymienili na gwarancji .Oczywiście wszelkie pomiary elektronika wskazywały , że wszystko jest OK i wymyślam :)

Kulos50 - 21-11-2020, 19:11

Mancy, opisałeś to bardzo dobrze, nie mam nic do dodania bo w moim Asx sytuacja jest identyczna jak u Ciebie. Też mam asx z 2019 2.0 benzyna, kupiłem go 4 miesiące temu, dopiero przejechałem 4500 tys km.