To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Ladowanie akumulatora przez alternator dziwne.

Volo - 21-10-2025, 13:48

U mnie, również absurdalne odczyty, ładowanie 14,4V, zaraz 13,2V potem 12,5V i maleje, nagle na chwilę 14,4V.
Po niecałych 4 latach padł akumulator (płynny kwasiak), kupiłem nowy EFB i miara się przebrała, odpiąłem tą magiczną wtyczkę, którą chyba "inżyniery" wymyśliły tylko po to aby zmniejszyć odrobinę toksyczność spalin, bo żaden akumulator nie wytrzyma długo przy takim wachlowaniu ładowaniem.
W Subaru bez tego wynalazku wymieniłem aku 11letni, którego już nie dało się regenerować ładowaniem.
Teraz napięcie trzyma 14,3V-14,5V (pomiar przez gniazdo zapalniczki...wiadomo niedokładny) a bateria w bardzo dobrej kondycji.

acent - 21-10-2025, 21:13

A jak "inteligentne" ładowarki kupione w markecie za rozsądne pieniądze, które identycznie się zachowują, to problemów i dyskusji już nie ma. :D
To masz - 23-10-2025, 09:08

Mam taką z Lidla, kupioną kilka lat temu i nie zaobserwowałem takich skoków. Ładowanie zaczyna się w okolicy 13,5 i co jakiś czas(może co godzinę) wzrasta o 0,1V aż osiągnie napięcie w okolicy 14,5V. Następnie utrzymuje taki stan.
aggio - 05-05-2026, 12:34

To jest tzw. "Inteligente ładowanie". Mam tak samo i walczyłem z tym ale bezskutecznie. Ogólnie ładuje kiedy chce. Zauważyłem, że jak zdejmuję nogę z gazu to napięcie ładowania rośnie do 14V. Jak trochę podładuje aku to spada <12. Ogólnie aku jest ciagle nie doładowany. Trzeba go okresowo ładować z zewnętrznego prostownika. Nie z ładowarki bo nie doładuje go do pełna. Najlepszy prostownik z napięciem ładowania >15V. Ja odpinam klemy do ładowania prostownikiem.
MiG25 - Wczoraj 9:45

aggio napisał/a:
. Nie z ładowarki bo nie doładuje go do pełna. Najlepszy prostownik z napięciem ładowania >15V. Ja odpinam klemy do ładowania prostownikiem.

Właśnie ,że tylko z ładowarki.
Chyba ,że masz akumulator w technologii sprzed 30lat ( pancerne płyty ).
Akumulatory aktualnie są bardzo delikatne i wrażliwe na wyższe napięcia. A już żadnego akumulatora nie radził bym zostawiać z napięciem większym niż 15V na dłużej !

Teść też twierdził , że jego "tradycyjny ,ciężki prostownik selenowy z PRL " jest lepszy i ładuje lepiej niż g. elektroniczne ładowarki .... Do czasu aż zastał rano akumulator rozerwany na pół ładowany jego prostownikiem. Od tego czasu w garażu zrobiło się więcej miejsca po jego prostowniku :)