Forum ogólne - Lampy i ich przeróbki.
krzychu - 04-01-2022, 09:45
Juan Rapru napisał/a: | krzychu napisał/a: | 7000k to jest światło zbliżonego do dziennego |
A mnie uczono w szkole, że światło słoneczne ma barwę widmową 6000 K. |
Świetlówki "daylight" się sprzedaję zazwyczaj 6500K czyli 865. Czyli jak sobie siedzisz w standardowym biurze to na 80% masz taką świetlówkę nad sobą.
A tam jest słowo klucz "zbliżone".
Krzyzak - 04-01-2022, 12:25
Juan Rapru napisał/a: | światło słoneczne ma barwę widmową 6000 K | nie ma jednej - rano/wieczorem jest cieplejsze, ok. 4000°K i taka jest najlepsza dla oka
wydajność lamp wyładowczych ma też najwięcej kandeli/luxów przy 4300K
robertdg - 04-01-2022, 21:27
krzychu napisał/a: | Tyle, że 7000k to jest światło zbliżonego do dziennego.... A nie fiolet/niebieskie. Może mieć w składzie takie długości fali, mogą one też dominować. Ale to, że ciepłota światła ma np. 7000k to jeszcze tego nie oznacza. Inaczej w dzień każdy by miał "świetlne zapalenie spojówki".
Zrób sobie eksperyment i odpal jedną żarówkę LED 7000k w pomieszczeniu. Oceń kolor światła, a potem zapal takich 10 i po chwili znowu oceń kolor światła, potem weź tą jedną i zapal w południe w słoneczny dzień. Zrozumiesz o co chodzi i jak oko człowiek jest względne. |
Oni tak pisza, że to swiatło dzienne, tylko fakt jest jeden, patrzac na niebo wydaje Ci sie ze ono jest niebieskie a w rzeczywistosci tak nie jest, tak samo jak z okesleniem barwowej temperatury Kelvina, kiedy ta barwa zaczyna wchodzic w długosc fali odpowiedzialnej dla niebieskiego to wystarczy:
Jezeli na Ciebie to nie działa to może slepota barw potocznie zwana daltonizmem, ale nie taka upowszechniona, tylko taka gdzie odroznianie barw niebieskich z żółtymi jest zaburzone?
krzychu - 04-01-2022, 22:25
Ehhh. Ale to, że coś ma 7000K to nie znaczy, że to światło o danej długości fali. Tylko światło z całego zakresu z jakimś tam rozkładem to jak dobrym oznacza się CRI lub Ra. Jakby to było światło tylko o danej długości to wszystko widziałbyś jednego koloru. A oświetlając reflektorem samochodowym takim o barwie nawet 7000 nadal możesz rozpoznawać barwy więc nie jest to światło jednej długości fali. Jak napisałem może mieć w widmie sporo niebieskiego i filetowego, może mieć słabe CRI. Ale sama temperatura o tym nie mówi.
A co ma działać? Zapalenie dostajesz w locie od samego patrzenia? Czy zrozumiałeś, że nie widzę tych niebieskich reflektorów w nocy? Widzę, ale jak zapalisz takich 20 w garażu to się okaże, że to jest białe światło bo oko jest względne. Nie wiem dlaczego Ci tak przeszkadza, jakby tak wszystkim przeszkadzało to by go zakazali. Ja to widzę, ale mnie nie przeszkadza.
Możesz pokazać jakiś materiał na temat szkodliwości tych reflektorów poza domysłami i bo "Oni tak pisza", a jak wiem i tak lepiej?
Bo mnie np. wkurzają i rozpraszają te animowane kierunkowskazy. Albo migacze, które mają stan 0 i 1 (bo LED nie ma pośredniej wartości) i zamiast upodobnić (wiem PWM i wysterowanie tego kosztuje) do żarówki, która się zapala i gaśnie to migają. A oko człowieka jest na takie gwałtowne zmiany wyczulone i mnie najzwyczajniej w świecie rozprasza (ciekawostką jest to, oko lepiej wykrywa takie migotania kątem oka niż na wprost - ewolucja zagrożenie zazwyczaj przychodziło z boku lub z tyłu). Ale widać inni nie widzą takiego problemu. Rozumiem dla światła stop, ale migacze? Albo te kierunkowskazy, które gaszą dzienne aby sobie pomigać. Kto na takie rzeczy daje homologację?
robertdg - 05-01-2022, 08:59
krzychu napisał/a: | Ja to widzę, ale mnie nie przeszkadza.
Możesz pokazać jakiś materiał na temat szkodliwości tych reflektorów poza domysłami i bo "Oni tak pisza", a jak wiem i tak lepiej? | Już napisałem, skoro Tobie nie przeszkada, nie znaczy że wiekszość tak może mieć, ponadto nie ja tak napisałem i nie mi sie tak wydaje, pogadaj z okulistami to Ci nakreslą jak to działa, no i żeby była "jasność", to że swiatło ogólem nie ma trwalej barwy niebieskiej nie znaczy że nie jest męczące przez towarzyszace mu fale składowe owej barwy, refleksy drogowe wynikajace z zachowania auta na drodze - sam coś pisałes o rozpraszaniu.
krzychu - 05-01-2022, 09:03
No ale, okuliści wyjaśnią... Podaj jakieś materiały o tych reflektorach. Przecież okulista nie jest specjalistą od reflektorów LED w samochodach. Jeszcze rozumiem, że się zna na niebieskim świetle z monitorów komputerowych i ekranów telefonów. Ale reflektory?
Uwex - 05-01-2022, 12:48
Hm... ? Ciekawe Wasze refleksje, ale może by osobny temat założyć ? Co to ma do tematu "Usuwanie postów bez powodu" ?
msokol - 05-01-2022, 13:47
Uwex, temat już się rozwinął
robertdg - 05-01-2022, 20:30
krzychu napisał/a: | No ale, okuliści wyjaśnią... Podaj jakieś materiały o tych reflektorach. Przecież okulista nie jest specjalistą od reflektorów LED w samochodach. Jeszcze rozumiem, że się zna na niebieskim świetle z monitorów komputerowych i ekranów telefonów. Ale reflektory? |
Przestań przeinaczać okreslenia, reflektor a żródło swiatla to dwie odmienne rzeczy, ja mówie o stosowaniu żródel swiatla których temperatura barwowa jest rzekomym swiatlem dziennym 6500K - bo tak wszedzie pisza i w to wierzysz, ale jak napisze ze w tym widmie swiatla dostrzegalne sa niebeskie barwy których działanie moze negatywnie wplywac na czlowieka, to dla Ciebie jest to brednia
Jak juz napisałem nie raz, to że Ciebie coś nie dotyczy, nie znaczy że to nie istnieje.
Można do Ciebie pisać że w dzień widzisz niebo niebieskie a one takie nie jest - nie wierzysz, do Ciebie to nie dociera, dla Ciebie podstawowe prawa fizyki nalezy przedstawiac w faktach które były w szkole średniej
krzychu - 05-01-2022, 20:40
robertdg napisał/a: |
Przestań przeinaczać okreslenia, reflektor a żródło swiatla to dwie odmienne rzeczy, ja mówie o stosowaniu żródel swiatla których temperatura barwowa jest rzekomym swiatlem dziennym 6500K - bo tak wszedzie pisza i w to wierzysz, ale jak napisze ze w tym widmie swiatla dostrzegalne sa niebeskie barwy których działanie moze negatywnie wplywac na czlowieka, to dla Ciebie jest to brednia
|
Ładny wykres, cały czas o nim mówię. Ale co proponujesz wyciąć tą część światła? To CRI spadnie na łeb na szyję i zaburzy odbiór barw. To jest rozwiązanie? Poza tym zakładam, że to nie jest wykres z jakiegoś reflektora? A taki reflektor może mieć całkiem inny rozkład. Cały czas do tego zmierzam. Poza tym miliony ludzie pewnie siedzi przy takim oświetleniu (w biurach, sklepach gdzie mniej ważny jest obiór barw bo to pewnie CRI ~80) jak wskazałeś i nie widzi problemu. Za to na drodze to wynika, że to jest normalnie zabójca dla wzroku kierowcy.
Można do Ciebie pisać że w dzień widzisz niebo niebieskie a one takie nie jest - nie wierzysz, do Ciebie to nie dociera, dla Ciebie podstawowe prawa fizyki nalezy przedstawiac w faktach które były w szkole średniej |
Atakujesz mnie personalnie, a tłumaczyć podstawowe rzeczy to musiałem już parę razy w tej dyskusji. Pokazujesz wykres, który stronę wcześniej trzeba by Tobie pokazać.
Nadal czekam na tą szkodliwość nowoczesnych reflektorów z temperaturą > 6000K.
Ps. A co ciekawe dzisiaj sobie jeździłem trochę po nocy i mijało mnie BMW na 99% na bardzo zimnych xeonach. Było mokro i mnie bardziej oślepiało niż LED-y w podobnych warunkach. Mam wrażenie, że chodzi o to, że LED ma bardzo równomierne światło i mniej odbitego od asfaltu razi kierowcę z przeciwka. A każdy xeon świeci w centrum najmocniej, czym dalej od centrum tym gorzej. A to centrum właśnie się świetnie odbija od mokrego asfaltu.
robertdg - 05-01-2022, 23:40
krzychu napisał/a: | Ładny wykres, cały czas o nim mówię. Ale co proponujesz wyciąć tą część światła? To CRI spadnie na łeb na szyję i zaburzy odbiór barw. To jest rozwiązanie? Poza tym zakładam, że to nie jest wykres z jakiegoś reflektora? A taki reflektor może mieć całkiem inny rozkład. Cały czas do tego zmierzam. Poza tym miliony ludzie pewnie siedzi przy takim oświetleniu (w biurach, sklepach gdzie mniej ważny jest obiór barw bo to pewnie CRI ~80) jak wskazałeś i nie widzi problemu. Za to na drodze to wynika, że to jest normalnie zabójca dla wzroku kierowcy. | Mącisz w sprawach oczywistych, skoro na samym poczatku napisałem o głownej barwie składowej, gdzie każdy okulista Ci powie jaki wpływ na człowieka ma taka długość fal, ale OK swoja wiedze masz, to nie jest tak ze ja sobie to wymysliłem, nie pisałbym o tym, ale Ty sie uparłes aby mi to wmawiac i wg Ciebie jest to w porzadku
krzychu napisał/a: | Atakujesz mnie personalnie, a tłumaczyć podstawowe rzeczy to musiałem już parę razy w tej dyskusji. Pokazujesz wykres, który stronę wcześniej trzeba by Tobie pokazać.
Nadal czekam na tą szkodliwość nowoczesnych reflektorów z temperaturą > 6000K.
|
Skoro dla Ciebie uwaga o podstawowych prawach fizyki jest atakiem personalnym to bardzo przepraszam, wybacz może byłem bardziej uważzny na lekcji fizyki i ostatni raz to napisze, nie pisałem o szkodliwosci reflektorow tylko o negatywnym wpływie barwy składowej żródla swiatla o barwie 6500K i wiecej - czytaj ze zrozumieniem.
Wybacz ale nie będe kontynuował z Toba tej dyskusji bo informacje które uzyskałem nie sa wyssane z palca tylko potwierdzone przez kilku lekarzy, ja nie jestem tutaj ekspertem aby Ci udowadniać cos co nie jest w zasiegu mojej wiedzy, do niczego Cię nie przekonuje - chcesz uzyskac fachowego doradztwa, chetnie przedstawie Ci ludzi którzy zaspokoją Twój głod wiedzy.
krzychu - 06-01-2022, 08:55
robertdg napisał/a: | gdzie każdy okulista Ci powie jaki wpływ na człowieka ma taka długość fal |
Tyle, że światło w którym są też takie długości fali cały czas nam towarzyszy, a Ty poruszyłeś to w kontekście nowoczesnego reflektora samochodowego o barwie > 6000K. Czytam ze zrozumieniem. Można by było uprościć, że w takim reflektorze jest trochę więcej światła o takiej długości - OK. Tylko zauważ, że w takim reflektorze takiego światła sumarycznie jest dużo mnie niż w świetle słonecznym w środku dnia.... Fizyka powiadasz? Ignorujesz bardzo dużo niuansów, a zarzucasz mi czytanie bez zrozumienia.
Nie jestem głodny wiedzy tylko wybacz, skoro jak mówisz nie jesteś specjalistą to nie będę w Twoje słowa ślepo wierzył. Okulista nie jest specjalistą od reflektorów samochodowych. I to nie chodzi o to żebym się sprzeczał, że takie światło nie szkodzi bo problem istnieje. Ale czy reflektor, który nie świeci w oczy też ma negatywny wpływ tak samo jak np. 8h przed kiepskim ekranem komputera? A skoro nie widzę materiałów, że to faktycznie szkodzi to nie przekonuje mnie to. W moim odczuciu tak jak w Twoim zajmują się tym specjaliści i jakby to było tak denerwujące, szkodliwe to by pewnie tak nie robili. Tak samo jak według Ciebie badanie diagnostyczne jest wystarczające.
robertdg - 06-01-2022, 10:30
krzychu napisał/a: | Tak samo jak według Ciebie badanie diagnostyczne jest wystarczające. | Po pierwsze nigdzie tak nie napisałem - podkreslilem ze mozna to wykonac poprawnie (nie dotarło to nawet do Ciebie ze w doswiadczalny sposób wykonywałem takie badania), po drugie nie manipuluj moimi wypowiedziami bo już nie raz napisałem że nie jest to moja wiedza odnośnie mozliwie negatywnego wpływu takich zródel swiatla.
Pozatym mi zarzucasz ignorowanie niuansów, a sam piszesz krzychu napisał/a: | Niekorzystna? Raczej właśnie mniej się chce przy tym spać (i dlatego są filtry na ekrany czy może nawet soczewki, że potem człowiek mógł spać). Taka moja wiedza jest na temat światła niebieskiego. |
Czyli, jak to jest cos niby rozumiesz, ale wobec mnie obracasz to w brednie.
Ok, niech już bedzie, ciekawe co sprzedawcy o tym pisza
https://www.empik.com/fil...6,elektronika-p
Cytat: | Filtr szkodliwego światła niebieskiego Ocushield z ochroną prywatności, 19”, na monitor panoramiczny 16:10 |
Każdego możesz kwestionować, ale lekarzy, którzy bardzo czesto chodza na jakies szkolenia, co rusz aktualizuja swoja wiedze, sa rzetelni wobec pacjenta i konsultuja takie rzeczy
Umyslnie wprowadzasz zamet w wypowiedziach i jeszcze masz frajde - brawo
krzychu - 06-01-2022, 11:14
Czyli, jak to jest cos niby rozumiesz, ale wobec mnie obracasz to w brednie.
|
Ciekawe, nadinterpretujesz. Nie w brednie tylko proszę o dowody naukowe/badania. Druga sprawa nie w brednie tylko zwracam uwagę na szczegóły. A to, że się nie chce spać to na drodze zaleta. Ignorujesz niuanse i wyciągasz z moich wypowiedzi co chcesz. Nawet dajesz potem wykresy o których ja ciągle mówię.
Podsumowując dla Ciebie światła samochodów > 6000K są szkodliwe, są dużym problemem na drodze ponieważ tak Ci powiedział okulista(ści) i są monitory, które mają specjalne filtry redukujące takie światło.
Dla mnie problem z niebieskim światłem istnieję (bo siedzę przed monitorami > 10h dziennie), ale na drodze mi to nie przeszkadza i nie znam faktów naukowych na ten temat szkodliwości takich reflektorów (> 6000K) na wzrok/organizm człowieka. A przynajmniej dowodów na to, że są bardziej szkodliwe od cieplejszej barwy (wliczając w to zysk, że się mniej chce spać na drodze w nocy) lub bardziej szkodliwe niż światło słoneczne w południe. Tyle.
robertdg napisał/a: | Umyslnie wprowadzasz zamet w wypowiedziach i jeszcze masz frajde - brawo |
Zwracam uwagę na szczegóły, inne warunki, zalety, które są w innych sytuacjach wadami. To jest zamęt? Frajdę? Grubo. Po prostu dla mnie jak puszka aluminiowa się nie zgniecie to nie znaczy, że Tupolew też się ma tak zachować.
sla - 06-01-2022, 11:37
Widząc w jakim kierunku przebiega dyskusja, w przyszłym tygodniu spytam się kilku kolegów okulistów jaką mają wiedzę na temat świateł samochodowych. Ale obawiam się że żadną, bo oni zajmują się diagnozowaniem i leczeniem wad wzroku a nie konstrukcją źródeł światła.
|
|
|