To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Afera PANDORA GATE na polskim YT

krzychu - 15-10-2023, 12:20

tościk napisał/a:

Bardzo łatwo. I dzieje się to dokładnie w tym momencie:
https://kulturaliberalna.pl/2023/10/14/jak-uniknac-kolejnej-pandora-gate-projekt-komisji-europejskiej-zaklada-masowa-inwigilacje-obywateli/
https://oko.press/komisja-europejska-chce-kontroli-czatow

No rewelacja!

tościk napisał/a:
No cóż, Hołek z wiekiem się trochę stoczył :D

hehehe

tościk napisał/a:

I tak i nie. Wszystko zależy od sposobu i momentu przestawienia i dużo tu może pójść nie tak. Pamiętam, jak kiedyś była w wakacje afera na podwórku, bo 5-letni chłopiec wziął w krzaki 4-letnią dziewczynkę, rozebrali się i całował ją po ciele, bo zobaczył, że tata tak robi mamie i jest im dobrze. Dzieci mają trochę inny kontekst wszystkiego i rozmowy trzeba dobrze dobierać.

Wiesz tutaj by warto oddzielić samą nagość od kontekstu erotycznego/seksualnego. To jednak 2 różne rzeczy.

Krzyzak - 15-10-2023, 13:49

Cytat:
Nie piszę o ksztalceniu ogólnym czy zawodowym, tylko o kształceniu dotyczacym relacji ludzkich
ogromne braki tu są - z przyjemnością zapisałem dzieciaki na etykę, ale z całej szkoły sklecili 4 osoby (w tym 2 moich) - a reszta? reszta przyswaja jakiś syf, że zrobisz źle i spowiedź to resetuje, bozia kocha wszystkich itp.
pomijam zaburzenia interpersonalne, ale uważam, że każde dziecko powinno chodzić na etykę

tościk - 15-10-2023, 15:43

krzychu napisał/a:
Wiesz tutaj by warto oddzielić samą nagość od kontekstu erotycznego/seksualnego. To jednak 2 różne rzeczy.

O to mi między innymi chodzi. Małe dzieciaki nie znają i nie ogarniają pojęcia seksualności i zupełnie inaczej do takich tematów podchodzą. Tutaj chłopiec widział pieszczących się rodziców i że sprawia im to przyjemność. Proste rozumienie świata bez seksualnego kontekstu. Nagość w rozumieniu dorosłego ma kontekst seksualno-erotyczny, więc to jest to, czego będziemy te dzieci uczyć. Stąd właśnie warto takie rzeczy tłumaczyć i pokazywać ostrożnie, dobierając jednak sposób nauki do dziecka.

Cytat:
ogromne braki tu są - z przyjemnością zapisałem dzieciaki na etykę

A są u was porządne zajęcia z etyki? Bo za moich czasów, to siedziałem sobie w bibliotece, bo takie zajęcia nie istniały, a i teraz słyszę od ludzi, że zajęcia z etyki nie są o etyce.

Krzyzak - 16-10-2023, 07:59

Są dobre i ciekawe zajęcia. Zaczęli od starożytności i filozofii, to poprosiłem młodego aby spytał nauczyciela o wywody Seneki Młodszego.
Marcino - 16-10-2023, 14:04

Krzyzak napisał/a:
ale uważam, że każde dziecko powinno chodzić na etykę

A moja córka ani na etyke ani na religie nie chce.. bo prowadzi ta sama pani która dodatkowo uczy muzyki gdzie śpiewają a nie muzykują :)