[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Głośniki
Anonymous - 30-06-2007, 11:07
Witam...
Podłączyłem PHONOCARy Y-line pod radio (w przednie drzwi). Radio to ponieer DPH3900 i jestem zadowolony Oczywiście drzwi wyciszone matami Teraz zastanawiam się czy jest sens montarzu jakiś głośników 16.5 cm do tyłu. Z tego co wyczytałem to z tyłu powinien być tylko bass. Ale chciałem jeszcze usłyszeć waszą opinie na ten temat. Hmm...
Pozdrawiam
Kleju - 30-06-2007, 22:07
Wg mnie nie ma sensu montowac jakis glosnikow na tyl ale colty cao maja z tylu seryjne glosniczki wiec je tylko puscic przez radio a do bagaznika subwoofer zasilany piecykiem.
Anonymous - 01-07-2007, 11:33
Kleju - co do seryjnych głośniczków w Colcie (w boczkach z tyłu) to mam wiele do życzenia, nie grają one fajnie i zdecydowanie bym je wymienił bo bardzo zniekształcają dźwięk... ja obecnie jezdze bez, mam tube w bagazniku i 2 glosniki w drzwiach i zdecydowanie Ci ktorzy jada na tylnej kanapie słysza tylko głeboki bas.. Zatem ja polecam wrzucic w boczki zamiast standardowych głośników Colta cos innego np jakies dwudrożne magnaty chociażby... Widze ze fajnie zrobileś drzwi w swoim Colcie i dziwie sie ze polecasz innym zostawiac standardowe glośniki... :/
Kleju - 01-07-2007, 11:50
Gabek_82 ale ja mam przedni zestawa zasilany wzmacniaczem i tak samo subwoofer jest pod wzmacniacz podlaczony. A glosniki z tylu sa pod samo radio (tak jak napisales kiepska jakosc, zgadzam sie) ale one u mnie sa tak wyregulowane w radio ze graja tylko na okolo 20% swojej mocy-stosunek do przednich ktore graja na 80%.
Wiec niech tam sobie lekko "graja". Ale po co jakies super glosniki z tylu??? Mozna zostawic seryjne i nie wywalac kasy na darmo na inne! Mozna na cos innego przeznaczyc... Najwazniejszy jest zestawa na przod i subwoofer w bagazniku i jeszcze raz powtorze ze moim zdaniem wszelkie inwestowanie w glosniki ktore sie da na tyl w boczki (jakies smieszne elipsy 3 drozne ) albo wycinanie dziur w polce i montowanie tam glosnikow z allegro to pomylka...
A po drugie sam masz odlaczone glosniki z tylu to po co innym polecasz dwudrozne magnaty??? Ja tak mam ze nie polecam czegos czego nie przetestowalem, ewentualnie nie przesluchalem pozdrawiam
Anonymous - 01-07-2007, 11:56
Kleju... Ja dbam również o podróżujących z tyłu tzn chciałbym zadbać.. i dlatego na pewno dokupię głosniki i wytłumie boczki....
[ Dodano: 01-07-2007, 11:57 ]
tez jestem przeciwnikiem wycinania w polce dziur na głośniki...
Anonymous - 01-07-2007, 15:39
Jednak zrezygnuje z tych głośników z tyłu... Teraz mam trochę większy budżet i chce kupić wzamcniacz + Skrzynie basową. Może polecicie coś do 500 zł? Myśle nad:
http://allegro.pl/item210..._gratis_ss.html
oraz
http://allegro.pl/item210...lodz_wys_0.html
Może macie jakiś inne sensowne propozycje?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc =))
Anonymous - 07-07-2007, 09:51
witam!
jestem nowym szczesliwym posiadaczem colta z 94 roku... chciałbym sie dołączyc do tematu i zapytac:
1) jak sie zdejmuje tapicerke z bocznych drzwi?
2) montował ktos kiedys głośniki 6x9 z przodu?
3) co sądzicie o głośnikach boschmann alx-8255?
http://www.allegro.pl/ite...tt_6x9_dma.html
chciałem 4 takie głosniki wrzucic do colta i podłączyc pod samo radio pioneer DEH-3900 bez uzycia zewnetrznego wzmacniacza... co sądzicie o moim pomysle? prosze o kilka wskazówek pozdr ;]
Anonymous - 07-07-2007, 10:02
privateer87 napisał/a: | 1) jak sie zdejmuje tapicerke z bocznych drzwi? |
A wiec odkrecasz oslonke klamki (srubka na srubokret krzyzakowy), pozniej usowasz kolbke podnoszenia szyb (standardowy zatrzask jak w polonezach), odkrecasz wkrety od polki na drzwiach (srubokret krzyzakowy znowu) a pozniej wokol calej tapicerki sa zatrzaski, ktore mosisz delikatnie podwazac srubokretem, ale tak, zeby nie porysowac drzwi i ich nie polamac.
Montaz w odwrotnej kolejnosci, a zatrzaski wchodza na wcisk.
Powodzenia
Anonymous - 07-07-2007, 10:08
termonti napisał/a: | pozniej usowasz kolbke podnoszenia szyb (standardowy zatrzask jak w polonezach), |
a jaki jest w polonezach? jak mam to zrobic? to jest mój drugi zamochód wiec wybacz
Anonymous - 07-07-2007, 12:50
co do srubek to sa 4
patrzac na drzwi kierowcy
1. po lewej stronie na gorze
2. po prawej stronie na gorze
3. ramka wogol klamki
4. schowek w poleczce
korbke wystarczy podwazyc delikatnie np srubokretem plaskim i pozniej jak termonti, odpinasz z zatrzaskow i wyjmujesz do gory
Anonymous - 07-07-2007, 22:03
ok wielkie dzieki teraz prozę powiedziec co sądzicie o ww głosnikach? czy 6x9 sie zmieszcza? co daje takie wytłumienie wnetrza drzwi?
Anonymous - 08-07-2007, 00:55
zmieszcza sie na bank bo znajomy ma 6"x9" w boczkach z przodu zamontowane co do zestawow car audio to raczej wole empiryczne doswiadczenia lub pomoc kogos pokroju young'a ewentualnie
co do glosnikow 6"x9" to mialem w poprzednim colcie takie 2 glosniki wmontowane w polke robiona pod wymiar i niektorzy nawet czasami sie pytali czy nie mam tuby z tylu tyle ze glosniki byly marki infinity wiec calkiem niezle
Anonymous - 08-07-2007, 13:44
ja próbowałem założyć coś w tylnie boczki, ale żeby cokolwiek tam grało trzeba porządnie całą blachę okleić matą, i dobrze głośnik dopasować, w przeciwnym wypadku dźwięk jest tragiczny; ja z tego zrezygnowałem, przyciąłem na wymiar tylną półkę z płyty wiurowej, poszedłem do tapicera, który ładnie mi to obszył czarną skórką eko i wsadziłem tak 4drożne 6"\9" pod wzmacniaczem, tylnie w boczkach odłączyłem wogóle; nie ma lepszego rozwiązania, dźwięk z głośników, odbija się idealnie od tylniej szyby, która jest pod dobrym kątem i roznosi się na auto, gra pięknie i twierdzę że to najlepsze wyjście; kupiłem wczoraj parę głośników i majstruje jeszcze przy przednich drzwiach by dźwięk rozchodził się równomiernie;
Hugo - 31-10-2007, 10:38
Koleżanki i Koledzy czym się wycisza tapicerkę na drzwiach, która trzeszczy po zamontowaniu w drzwiach głośników i podkręceniu nieco głośności?
Anonymous - 31-10-2007, 14:30
hmm... chyba matami tylko lepszymi niz app z allegro
|
|
|