To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Cewka zapłonowa

Anonymous - 12-07-2007, 23:03

bdch napisał/a:
A jak zdejmuje się tą fajkę która jest przymocowana do cewki? Próbowalem ją zdjąć ale balem sie że coś zepsuje.

ta fajka jest bodajże wtykana identycznie jak z drugiej strony na świece czyli tylko pociągnąć ale jeszcze sprawdze jutro na swojej starej to ci napiszę na 100%

Anonymous - 12-07-2007, 23:10

Bede wdzieczny, tylko czy watro ryzykować na swojej starej :wink: . W ogóle to tez mam podobne problemy jak wyżej opisane i mam zamiar wymienić wpierw przewody, może w nich leży problem.
Krzychu76 - 13-07-2007, 00:05

taisho napisał/a:
tylko pociągnąć ale jeszcze sprawdze jutro na swojej starej
..
..a potem przyjdą panowie w kamizelkach,z napisem CARRABINIERI zapną "obrączki" i powiedzą: "wykończył Pan starą!!!" ....................a Ty na to: ..."NIE.!!!!! JA TYLKO POCIĄGNĄŁ!!!!"" :mrgreen: :twisted:

Anonymous - 13-07-2007, 00:15

bdch napisał/a:
Bede wdzieczny, tylko czy watro ryzykować na swojej starej

nie ryzykowac, ja miałem taki problem i wymieniałem ta fajkę i tą wadliwą mam w garażu zobacze tylko jak była mocowana i ci napiszę

Krzychu76 napisał/a:
..a potem przyjdą panowie w kamizelkach,z napisem CARRABINIERI zapną "obrączki" i powiedzą: "wykończył Pan starą!!!" ....................a Ty na to: ..."NIE.!!!!! JA TYLKO POCIĄGNĄŁ!!!!""

swojej "starej" bym nie wykańczał, jeszcze jest dobra :wink: :mrgreen:

JaGrab3 - 13-07-2007, 09:25

Krzychu76, tak na świecy widać ciemny pasek od przebić, sprawdzilem jedną cewkę... tak ze pewnie to jest to, no to czeka mnie wymiana, świec nie zmieniam bo mam NGK v-line z 10 tys przebiegu... RRRRna pewnie to znowu jakas przypadłość?? Pewnie znowu coś kaczki mieszają!
Anonymous - 13-07-2007, 14:19

bdch napisał/a:
A jak zdejmuje się tą fajkę która jest przymocowana do cewki?

tak jak pisalem wczesniej jest mocowana identycznie jak wciskasz kable na swiece. a wiec pokrec lekko w lewo i w prawo zeby obruszac i wyciagnij zatrzask.

Anonymous - 13-07-2007, 23:05

Dzieki. Wymienie najpierw wszystkie przewody bo cewki to raczej ciężko dostać ,a obdzwonilem już kilka sklepów.
Anonymous - 13-07-2007, 23:13

cewki z tego co ja pamietam nie sa u nas dostepne jako zamienniki.. a komplet w ASO 2.500 zl;]

taisho: gdzie kupiles fajke? bo ja szukajac tych podzespolow znalazlem tylko fajke z przewodami.. zas samej fajki laczacej sie z cewka nie znalazlem:)

bdch: a jesli bedziesz potrzebowal cewki to na allegro mozna dostac uzywki z gwarancja za jakies 250zl.. a jak chcesz bez gwarancji to moge Ci sprzedac swoja ( taka wlasnie kupilem z allegro z 8 miechow temu.. ale okazalo sie ze nie byla potrzebna ) .. oczywiscie sprzedam za 70% :P

Anonymous - 13-07-2007, 23:21

maniakowy napisał/a:
taisho: gdzie kupiles fajke?

są w agromaxie pasuja od carismy którejś i w holbex"sie tez bez problemu dostaniesz

Anonymous - 13-07-2007, 23:34

maniakowy: jak wymiana fajek i przewodów nie pomoże to chetnie sie zglosze
JaGrab3 - 16-07-2007, 09:59

taisho napisał/a:
maniakowy napisał/a:
taisho: gdzie kupiles fajke?

są w agromaxie pasuja od carismy którejś i w holbex"sie tez bez problemu dostaniesz

Ha ja tez szukalem w JC ale tam nie mieli, powiedzcie moze ile to jeszcze ma kosztowac, zaczne poszukiwania w Krakowie;)

Anonymous - 22-02-2008, 20:51

Temat mocno historyczny ale dla mnie na czasie. Ostatnimi czasy mocno zaczely mi przebijac cewki. Czy ktos zna jakis skuteczny sposob na ich reanimacje? (Aha prosze bez zartow typu - tak kupic nowe :) ) wyczyscilem je z tej farby pseudoizolacyjnej (u mnie w sumie skladala sie w 90% z rdzy) i nalozylem 4 warstwy PLATIK 70 i troche pomoglo ale temat nie jest rozwiazany.
Kolejna sprawa - czy cewki w 2.0 i 2.4 sa takie same?
Znalazlem na necie cewki rzekomo od 2.4 ale na moje oko sa identyczne jak te od 2.0
KLIK

Bartek - 22-02-2008, 21:11

KamykGdynia napisał/a:
Kolejna sprawa - czy cewki w 2.0 i 2.4 sa takie same?

I nie i tak - w 2.4 GDi masz oddzielne cewki na każdy cylinder, a w 2.4 MPi (ale bez Miveca) są identyczne jak w 2.0

swinks_UK - 23-02-2008, 14:53

Musiałbyś zapytać o oznaczenia. W sumie nie wiem czy pytasz o same fajki czy fajkocewki, bo w 2.4 GDI idą tylko fajkocewki.
Teoretycznie fajkocewki z 2.4 GDI i 1.8 GDI (Carisma) mają te same oznaczenia: H6T12271, więc niby są te same, z tym że od 2001 roku w Cari szły też fajkocewki o oznaczeniu Diamond FK0138.
Czy mogą być w zwykłych 2.0? Tego nie wiem, choć dotąd byłem przekonany, że tam idą TYLKO przewody WN.

Anonymous - 23-02-2008, 19:51

W klikadle z poprzedniego mojego postu jest fotka - z cewki wychodzi fajka + wyjscie na jeden przewod WN, przewody mnie nie interesuja bo z nimi wszystko ok, chodzi mi o cewki.
Prosilbym o zapoznanie sie z fotka, byc moze to cos wyjasni, wg. tego co tam jest napisane jest to do 2.4 ale na fotce jest dokladnie to czego szukam. Fotki sa osobne dla kazdego artykułu wiec raczej to nie jest tak ze fotka od czegos innego a opis z innej jeszcze parafii.
Pozdrawiam
Kamyk