Tuning - Xenon do Galanta
Hubeeert - 13-07-2007, 15:51
Bartek napisał/a: | na jesieni ma się zacząć zmasowany atak na niebieskoświatłowców | No nareszcie.
Anonymous - 13-07-2007, 16:17
Bartek napisał/a: | Panowie smutni z drogówki obecnie są szkoleni w tym kierunku i z tego co wiem na jesieni ma się zacząć zmasowany atak na niebieskoświatłowców....... |
no wlasnie, zastanawialem sie dlaczego nie zatrzymuja np. starej primery na wyraznie zamontowanym ksenonie, rowniez sie ciesze ze policemajstry sie tym zajma.
btw dlatego "polecam" 4300K przynajmniej mniejsze prawdopodobienstwo ze sie przyczepia.
Anonymous - 13-07-2007, 18:09
Mam dosc sporow, wiec no comments.
Matejko - 13-07-2007, 18:30
Cytat: | Po 1. układ samopoziomujący reflektory dba o ich nachylenie i koryguje je co ok. 1 s. - wątpię, żebyś jeździł z ręką na gałce od regulacji i kręcił nią w czasie przyspieszania/hamowania |
a w mondeo tylko reguluje po odpaleniu, przy przyspieszaniu, zwalnianiu itp. nic sie nie dzieje z reflektorami,
przy przyspieszeniu sie unosza, przy hamowaniu opadaja,
czujniki sa z tylu na belce i dzialaja tylko podczas stalego obciazenia, a w omedze C sa z przodu na wahaczu i tam koryguje ciagle
Artur masz w audi uklad samopoziomujacy?
Anonymous - 13-07-2007, 18:45
wiec chyba sie zdecyduje ale na barwe 6000k bo 4300 to u mnie nie widzialem (u mnie tzn w spain , bo chce wyprobowac na trasie za 3 tygodnie do pl )
[ Dodano: 16-07-2007, 00:20 ]
Simonez i jak z tymi lepszymi fotkami co pisales wczesniej ?? Jak masz chwile to wrzucilbys to bym rzucil okiem jak to swieci ! pozdrawiamm!!
jackkkkk - 17-07-2007, 21:27
A jak wygląda sprawa z czystym szkłem klosza, z tego, co widzę u Simones'a są na nim nadal oryginalne paski poziome, które skutecznie rozpraszają i załamują wiązkę.
Chyba, że się mylę i przy żarniku jest szkło polerowane (nie widać tego na zdjęciach).
No i czy jest możliwość usunięcia tych pasków?
Anonymous - 18-07-2007, 07:52
fidobiboy1 napisał/a: | Simonez i jak z tymi lepszymi fotkami co pisales wczesniej ?? Jak masz chwile to wrzucilbys to bym rzucil okiem jak to swieci ! pozdrawiamm!! |
Przyznam sie, ze krytykanci tak mnie zniechecili, ze nie zrobilem wkoncu takich zdjec jak chcialem - po co skoro tu wszystko co "wystaje z rzedu" jest odrazu "docinane", ale mozesz przynajmniej zobaczyc jaki to jest kolor.
jackkkkk napisał/a: | A jak wygląda sprawa z czystym szkłem klosza, z tego, co widzę u Simones'a są na nim nadal oryginalne paski poziome, które skutecznie rozpraszają i załamują wiązkę.
Chyba, że się mylę i przy żarniku jest szkło polerowane (nie widać tego na zdjęciach).
No i czy jest możliwość usunięcia tych pasków? |
Jesli mowisz o tych 3 czy 4 paskach to rozplasnieta muszka wiecej rozproszy tego swiatla niz one. Rozpraszaja faktycznie, ale szkla matowe - takie co maja z 1000 takich prazkow, jak Golfy (do III) itp.
Krzyzak - 23-07-2007, 10:16
Simones napisał/a: | Mam dosc sporow, wiec no comments. |
Ja tylko przedstawilem swoje przemyslenia - nie chcialem sie spierac itp.
Kiedys myslalem, ze najwazniejsze bym ja dobrze widzial droge - teraz mysle tez o tej drugiej stronie...
Anonymous - 23-07-2007, 12:03
Krzyzak napisał/a: | teraz mysle tez o tej drugiej stronie... |
...ja tez i wierz mi, ze widze dobrze dokad dochodzi snop swiatla i z moich obserwacji wynika, ze maxymalnie (przy jakis podbiciach) do poziomu rejestracji innych uzytkownikow, wiec nie rozumiem w czym sa gorsze biorac pod uwage fakt, ze nawet najlepsze zyro dzialaja co 1-2sek., a nie mowie o tych co tylko robia korekte przy wlaczaniu swiatel i na tym koncza swoja prace.
Anonymous - 18-08-2007, 14:56
troche zescie panowie tu namieszali mi glowie wiec jakies takie krotkie podsumowanie by sie przydalo jakbym sobie chcial fundnac takie xenony to :
wystarczy ze kupie i zmienie zarowki?
jaki to mniej wiecej jest koszt do Gala (tu gdzies widzialem ze 400zl tak?)?
jak ze sprawa legalnosci tzn czy musze miec system samopoziomujacy jesli chcialbym montowac xenony? btw jak to sprawdzic czy mam takie cos ?
Anonymous - 18-08-2007, 20:18
Ad.1 Nie calkiem, bo w naszym przypadku (EA) wystepuje taki pierscien-cokol, ktory spelnia funkcje dystansu, w ktory wklada sie zarowke i pozwala on na utrzymanie jej za pomoca tego drucika. Palnika raczej w ten dystans nie wlozymy, wiec trzeba cos poMcGyverzyc (ja np. nakleilem kawalek poxiliny o odpowiedniej wysykosci z tylu palnika i to chyba najprostszy sposob). W kazdym razie trzyma sie jak na tym pierscieniu i w niczym nie przeszkadza. Reszta to juz z gorki.
Ad. 2 Ceny na allegro wahaja sie w granicy 400PLN za komplet H7.
Ad. 3 Oficjalnie i formalnie - tak. Powinien byc system samopoziomujacy (zyro) oraz spryskiwacze. Jesli masz standardowe lampy, to zyro nie masz (tzn. masz ale ale co najwyzej reczny , tzw. organoleptyczny elektryczny korektor wysokosci swiecenia lamp ), a jesli masz przytwierdzone do zderzaka przed lampami 2 takie czarne sikawki to masz spryskiwacze. Czyli w EA mozesz miec conajwyzej 1 z wymaganych systemow. Reszta jest opisana w postach powyzej.
Anonymous - 19-08-2007, 00:18
dzieki za info. czyli sprawa nie wyglada tak bajecznie ;/ pomijajac fakt ze tanie nie sa. a skoro masz xenonki teraz to jak jedziesz na przeglad to jest opcja zeby "na chwile" zmienic na normalne zarowki zeby nie bylo problemu? a co do zyro to jesli jest reczny to wystarczy(z punktu widzenia panow z suszarkami)?
piotras - 19-08-2007, 01:22
W/g mnie z punktu widzenia panów z suszarkami to choćbyś miał poziomowanie i spryskiwacze to i tak jak bedą chieli to sie przyczepią ponieważ galant nigdy nie miał fabrycznych reflektorów xenonowych a co za tym idzie wszelka rzeźba sprawia że taka lampa nie ma homologacji. Takie jest moje zdanie - być może się mylę. Dodatkowo pomysl o takiej sprawie. Jedziesz sobie drogą z pierszeństwem, i dostajesz strzała od gościa z podporządkowanej. Przyjezdzają miski ale gość jest bystry i mówi że coś nie tak miałes ze światłami bo go oślepiłeś i Cię nie widział. Miśki sprawdzają i faktycznie - bingo !! masz oświetlenie nie zgodne z przepisami i dopuszczeniem do ruchu. Gościu bierze sobie biegłego, zakłada Ci sprawe, ty ja przegrywasz, ubezpieczenie nie wypłaca odszkodowania i wszystko pokrywasz z własnej skarbonki. Sytuacja całkowicie wymyslona ale czy tak nie mogło by być ?? Może niech się wypowiedzą Ci którzy lepiej znają się na prawie.
Swoją drogą dla mnie jest to paranoja że nie można dokonywać takiej przeróbki legalnie. Ostatnio sprawdzałem efekt oślepiania przez xenony w samochodach z oryginalną instalacją jak i w przerabianych i stwierdziłem że przy prawidłowo ustawionych światłach nawet patrząc się w lampe samochodu nadjezdzającego z przeciwnej strony nic mnie nie oślepiało. Wiadomo że jak lampy są źle ustawione to nawet zwykła H4 oślepi ale jeżeli wszystko jest ok to nie ma problemu a przy tych naszych zapyziałych i dziurawych drogach jednak na xenonie w nocy dużo lepiej widać.
Anonymous - 19-08-2007, 12:44
to mysle ze jednak sie skusze mozna ta taki bajer ale to dopiero jak zrobie sobie przeglad bo sie zbliza po malu
Anonymous - 19-08-2007, 14:33
Piotras nawet fajnie to ujal, bo tak to mniej-wiecej wyglada. Ja tylko dodam, ze ten "reczny zyro" to napisalem w zartach i generalnie jest to tylko elektryczne sterowanie lamp, a zyro ma troche inne zadanie. Faktem jest, ze niektorzy producenci robia zyro, ktore w zasadzie prawie niczym sie nie rozni od tej regulacji, ale jedno nie wiedziec czemu do zyra sie zalicza, a drugie juz nie.
Zamienic na czas przegladu palniki na zarowki to 5 min roboty.
|
|
|