To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [KLIMATYZACJA] Brak zimnego powietrza

Anonymous - 22-08-2007, 22:48

ja uzywam 24/na dobe i nie mam problemow z gradlem, grunt to sie zachartowac :)
JCH - 23-08-2007, 08:33

arturro napisał/a:
grunt to sie zachartowac
A może zahartować? ;) :mrgreen:
Anonymous - 23-08-2007, 09:42

JCH napisał/a:
arturro napisał/a:
grunt to sie zachartowac

ja tam sie zahartowuje przez ch, a powaznie mea culpa
niestety czlowiek piszac tylko na klawiaturze cofa sie w rozwoju :oops:

Anonymous - 23-08-2007, 11:04

arturro napisał/a:
JCH napisał/a:
arturro napisał/a:
grunt to sie zachartowac

ja tam sie zahartowuje przez ch, a powaznie mea culpa
niestety czlowiek piszac tylko na klawiaturze cofa sie w rozwoju :oops:

to jest fakt, dlatego używam firefoxa, który ma standardowo wbudowaną kontrole pisowni :)

Anonymous - 24-08-2007, 15:24

Zanim pojedziesz na serwis klimy (i wydasz może majątek) możesz sam na parkingu spojrzeć, czy kabelki się od sprężarki nie odczepiły albo styki nie zaśniedziały. Ja po kupnie mojego miałem podobnie, przez 3 tygodnie jeździłem bez klimy bo stwierdziłem, że poczekam do wypłaty - sądziłem że to coś poważnego, aż któregoś dnia jeden mądry człowiek zajrzał i po 5 minutach było zrobione - właśnie kabelek od sprężarki był uwalony (ponoć to normalne w SS). Przy okazji okazało się, że czynnika było 1.4 kg i po naprawie kabelków sprężarka wariowała. Po zrobieniu całego procesu odsysania i napełniania klima chodzi jak złoto.
saphire - 24-08-2007, 16:59

Augur napisał/a:
Przy okazji okazało się, że czynnika było 1.4 kg...

Chyba 1400ml (aka cm³) bo to w jednostce objętości się podaje a nie w jednostce wagi.

Anonymous - 25-08-2007, 20:20

saphire napisał/a:
Augur napisał/a:
Przy okazji okazało się, że czynnika było 1.4 kg...

Chyba 1400ml (aka cm³) bo to w jednostce objętości się podaje a nie w jednostce wagi.

Na takiej zmyslnej maszynie co to robi odsysanie i napelnianie bylo podane w [kg] . Albo to jakies inne oznaczenie, ale ile razy bylem napelniac klime to obsluga poslugiwala sie wlasnie albo [g] albo [kg]. Uzupelniajac tez poprzedni post - mialem 1.4 a powinno byc ok. 0.73 .

saphire - 26-08-2007, 09:57

U mnie w objętości podają ale to pewnikiem od maszyny zależy.
Marcino - 26-08-2007, 10:25

A u ,mnie w galancie uckieło po 3 miesiacach. Jak napiełniali maszyna posprowadzeniu z niemiec poczekalem do wiosny i przy nabijaniu w maju powiedzileli mi ze nie przewiduja nieszczelności. Niesty pojechałem na ogledziny, i gościu od klimy oblukał z ultrafioletowa lampą i stwierdził:
1. chłodnica w bardzo kiepskim stanie
2. przewody od osuszacza pusczaja na złaczkacj - w mijscu stalowej przyłaczki co trzyma aluminiowa rurke,
3. osuszcz trzeba by wyminic
4, Nie ma sensu nabijac - zrobić i nabic i miec ok, lub wogule nie nabijać.
Sie wkurzyłem bo wzioł 150zł za nabicie 1raz, i nic nie mowił ze beda jakieś problemy..... a moze to same wyszły.
Co radzicie, jak to wszytko nalepiej wyminić? cześci uzywane, osuszacz nowy?
Pozdrawiam

saphire - 26-08-2007, 10:40

No a skąd miał wiedzieć że masz nieszczelności - mogły wyjść później - generalnie za usługę sprawdzenia szczelności tym świecącym płynem i z lampą to odrębnie kasują i osobno jest ona wykonywana i nie mieści się pod pojęciem nabicia klimy. Generalnie jak czynnika w ciągu roku od nabicia do nabicia ucieka z układu ponad 20% to wtedy dopiero można podejrzewać nieszczelność i wtedy się za to można brać.
smus - 06-06-2014, 10:23
Temat postu: [MSS 1.6] KLIMATYZACJA
Witam wszystkich. Nagle zauważyłem że przystała działać klima (manual). Ostatnio czynnik wymieniałem niecały rok temu, jeszcze dwa tygodnie temu było ok. Objawy: słychać przy włączeniu działanie przekaźników, tylko nie dmucha zimnem, i co najbardziej mnie niepokoi, zawsze po właczeniu klimy podnoszą się obroty silnika a teraz słychać że działa ale obroty nie wzrastają. Czy ktoś mi podpowie co jest grane ?

Edit bu MOD.
Scaliłem, proszę używać szukajki.

PanSascha - 06-06-2014, 19:03

Z klimą jest jak z kobietami, jak coś się popsuje pomocy szukaj tylko u specjalisty.
Ważne jest też żeby takiej kobiety zdenerwowanej do niczego nie zmuszać z klimą jest tak samo nie zmuszaj jej do pracy jak nie chce bo uszkodzisz kompresor jeśli nie masz czynnika.

djsmile - 07-06-2014, 11:32

A możecie podpowiedzieć ile czynnika wchodzi? posiadam MSS 2001 1,3. Widzę na gruponie że cena jaką podają jest na sprawdzenie szczelności i napełnienie czynnika 100gr. Średnia cena za tą usługę to 30-50zł. Wiem, że wejdzie więcej czynnika, pytanie ile?
PanSascha - 07-06-2014, 12:01

djsmile napisał/a:
A możecie podpowiedzieć ile czynnika wchodzi? posiadam MSS 2001 1,3. Widzę na gruponie że cena jaką podają jest na sprawdzenie szczelności i napełnienie czynnika 100gr. Średnia cena za tą usługę to 30-50zł. Wiem, że wejdzie więcej czynnika, pytanie ile?

Napewno wiecej raczej 500-700 gramów.

RaVciO - 07-06-2014, 12:38

Jeśli wybierasz się do Zielonej Góry, to ostatnio otworzył się warsztat, który za 99zł odgrzybia/ozonuje, wymienia olej i uzupełnia czynnik bez względu na to ile go brakuje ;-) Teraz masz S3 do ZG - 2h jazdy :-)