Off Topic - ASTROMANIAK
JCH - 16-10-2007, 08:43
To ja jako laik mam pytanie....
Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to
Anonymous - 16-10-2007, 12:40
JCH napisał/a: | To ja jako laik mam pytanie....
Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to | Laik nie wie gdzie jest gwiazdozbiór bliźniąt i że w ogóle taki jest
saphire - 16-10-2007, 12:50
Oczywiście wiecie że nowa wersja Google Earth obsługuje także niebo? Wszystkie ,,gwiazdki'' i inne takie tam widoczne z ziemi + księżyc i fotki jego powierzchni także z misji Apollo no i to co im NASA przekazała
maxwell61 - 16-10-2007, 16:04
krzys78 spokojnie nic od razu ...poczytasz...kilka razy śmigniemy w plener poszukasz swoim lewym okiem dominującym...oblecisz telep ze 100 razy i się nauczysz ...póki co to zamawiaj dobre sprzecicho do focenia bo sam jestem ciekawy jak to bedzie wygladac...
JCH napisał/a: | Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to | to MARS który świci takim lekko pomarańczowym światłem...jednakże musze wiedzieć dokłądną godzinę, bo możesz mylić z WENUS i SATURNEM w gwiazdozbiorze lwa... podaj godzine a bedzie odpowiedz
dm17 napisał/a: | Laik nie wie gdzie jest gwiazdozbiór bliźniąt i że w ogóle taki jest | Majkel ale JCH, może kiedyś był żeglarzem i zna się na gwiazdozbiorach
saphire, takich stron z fotkami i mapami nieba jest mnóstwo, ale powiem szczerze nigdy nie korzystałem z tej opcji w tym programie...
Anonymous - 16-10-2007, 18:34
No ale sam napisał że jako laik zadaje pytanie
maxwell61 - 16-10-2007, 18:51
dm17, wiesz czasami laik posiada minimum wiedzy
tutaj jest opis gemini http://pl.wikipedia.org/w...azdozbi%C3%B3r)
właśnie MARS w blizniakach mnie zmylił i w 1. chwili trakotowałem Go jako gwiazdę i nie zgadzała mi się ilość gwiazd w gwiazdozbiorze, a co za tym idzie znalezienie gromady M35 no i...jej nie znalazłem ...ale co tam, inne rzeczy były lepsze...póki co na 110 obiektów messiera (wszystkie galaktyki i gromady znalezione przez Pana Messiera w XVIII w http://pl.wikipedia.org/w...all.750pix.jpg) może znalazłem 30..wiec jeszcze dużo szukania przede mna ...pozdrawiam
JCH - 16-10-2007, 18:58
maxwell61 napisał/a: | to MARS który świci takim lekko pomarańczowym światłem...jednakże musze wiedzieć dokłądną godzinę, bo możesz mylić z WENUS i SATURNEM w gwiazdozbiorze lwa... podaj godzine a bedzie odpowiedz | MARS, jak piszesz, świeci bardziej "kolorowo" - tak czytałem, słyszałem. Spodziewałem się, że może to być, któraś z dużych planet (Jowisz, Saturn) bo wielkość jest naprawdę duża a światło bardzo białe (jak z soczewki ).
Dokładna godzina - proszę bardzo 6:30 wychodzę z lasu i idę dokładnie na wschód, na horyzoncie jest już poświata świtu (oczywista oczywistość) a TOTO świeci bardzo wysoko - jakieś 40-50° nad horyzontem. I wydaje mi się, że nie mylę tego z Lwem, bo nie wiem gdzie jest gwiazdozbiór Lwa. Bliźnięta znam (no teraz to je każdy zna ) bo są bardzo charakterystyczne (Kastor i Poluks). TOTO świeci właśnie koło tej dolnej gwiazdy.
Jutro być może ostatnia okazja aby pooglądać bo od czwartku zmiana pogody
maxwell61 - 16-10-2007, 19:13
JCH, powiem tak...MARS o 6:30 jest na południowym niebie na 65* (dość wysoko), natomiast WENUS (bardzo jasna na wschodnim niebie na 25* a nad nią SATURN trochę żółtawy na 29* - 2 planety są w gwiazd. LWA)...WENUS jest w sumie najjaśniejszą gwiazdą na niebie o tej porze... i nie sposób jej nie zauważyć... a z tym oglądanie to jeszcze długą będą na niebie wiec jeszcze będziesz miał okzaję je zobaczyć ...jak masz jakąś lornetkę to popatrz na nie a przy WENUS powinienieś zobaczyć fazę (częściowe oświetlenie planety - niczym księżyc wI kwadrze)...pozdrawiam
saphire - 16-10-2007, 20:20
Mnie się widzi że to oko lwa. Syriusz?
maxwell61 - 16-10-2007, 20:40
niestety ale nie...SYRIUSZ stanowi można tak powiedzieć przednią część korpusu WEILKIEGO PSA i leży na południowym niebie na wysokości 25*...jest rzeczywiście jasny ale jest nisko...a ICH pisze że jest to wysoko wiec musi to być MARS z tym że jest na południowym niebie nie na wschodzie...a SURIUSZ pieknie się prezentuje w teleskopie, a jest gwiazdą podwójna, czyli widzimy ją gołym okiem jako jedną a w telpei widzimy dwa skłądniki (mniejszy jest białym karłem)...pozdrawiam
p.s. są różne schematy gwiazdozbiorów i w niektóych rzeczywiście może stanowić głowe psa...
[ Dodano: 16-10-2007, 20:54 ]
JCH napisał/a: | 6:30 wychodzę z lasu | wilkołak???? JOWISZA zobaczysz nisko na niebie południowo-zachodnim w godz. 19-20 jako najjaśniejsza gwiazda...jest bardzo nisko nad horyzontem...3m się aha i jeszcze jedno MARS świci ale na prawo od KASTORA
[ Dodano: 16-10-2007, 22:07 ]
aby była sprawa jasna...poniżej zamieszczam niebo o 6:30 z tym co widać i mo.że bedzi ci lepiej określić JCH, co to jest...
JCH - 16-10-2007, 23:10
saphire napisał/a: | Mnie się widzi że to oko lwa. Syriusz | Syriusz jest dokładnie na przedłużeniu pasa Oriona, tak? Tylko nie pamiętam w którą stronę.
[ Dodano: 16-10-2007, 23:20 ]
maxwell61 napisał/a: | aby była sprawa jasna...poniżej zamieszczam niebo o 6:30 z tym co widać i mo.że bedzi ci lepiej określić JCH, co to jest... | No to jesteśmy w domu....
Chodzi o WENUS. Źle zidentyfikowałem Bliźnięta Pomyliłem je (z tego co widzę z Twojego zdjęcia) z Regulusem i Saturnem, którego wziąłem za jedną z gwiazd Bliźniąt.
Dzięki za to zdjęcie - dużo wyjaśnia.
Anonymous - 17-10-2007, 14:10
Dla mnie to zdjęcie ja mapa pijanego do domu
maxwell61 - 17-10-2007, 14:43
dm17 napisał/a: | Dla mnie to zdjęcie ja mapa pijanego do domu |
dm17, hehe kupuj szmatke i bedziesz wycierał mi monitor!!!
JCH, rzeczywiście WENUS daje po gałach rano ... ma jasność -4,4 mag. (czyli tylko księżyc -12 mag i słońce -26 mag. są jaśniejsze)... ale czasami można zauważyć "spadającą gwiazdę" - meteor i jeśli ten meteor świci bardzo jasno przezkilka sekund a czasami wydaj dzwiek zwany jest bolidem...wówczas wypełnia się specjalny formularz i się śle chyba do USA i tam badają trasy przelotu asteroidów i coś tam z tym działają
jeśli astronom chce coś określić to musi mieć godzinę, stronę świata, wysokość podaną bo inaczej to tak jak JCH, można zgadywać ...pozdrawiam
[ Dodano: 17-10-2007, 14:44 ]
JCH napisał/a: | Syriusz jest dokładnie na przedłużeniu pasa Oriona, tak? Tylko nie pamiętam w którą stronę. | w lewo w dół jak widac na fotce...3 gwiazdy w ORIONIE i poniżej SYRIUSZ
[ Dodano: 22-10-2007, 20:58 ]
WITAM PONOWNIE... aby troche odskoczyć od spraw codziennych, można rzec przyziemnych jakimi są wybory wklejam fotkę dzisiejszego księzyca...z pewnością niektórzy chcięli by tam wysłac niektórych liderów ugrupowań...niestety jeszcze nie teraz
na fotce widać patrząc na plamy od góry: 1. MORZE ŻYZNOŚCI (WIELKOPOLSKA )
2. poniżej ww. morza MORZE SPOKOJU (SZCZECIN ) 3. na lewo od ww. morza MORZE PRZESILEŃ (WARSZAWA) 4. trzecie od góry MORZE JASNOŚCI (CZĘSTOCHOWA ) 5. najniżej i największe MORZE DESZCZÓW (REDA - pozdrowienia dla DM17 :badgrin: )
ponadto widać 2 takie jasne dziurki - KRATERY, ten niżej KOPERNIK, ten u góry po prawej TYCHO...pozdrawiam wszystkich astromitsumaniaków
fotka nie jest szałowa, bo tylko robiona projekcją okularową przez sony-ericssona k510i
Anonymous - 22-10-2007, 22:02
Damian SUPER FOTKA i że z telefonu taka wyszła................
Respect dla Ciebie za to
No i mam swoje miejsce na księżycu mam nadzieje ze tam jakies fajne mieszkanki brunetki są
SUPER
krzys78 - 22-10-2007, 22:07
Takie zdjęcie z telefonu? No nieźle Ciekawe jak zdjęcie będzie wyglądało z "prawdziwego" aparatu
No niestety muszę trochę poczekać, bo okazało się,że muszę kupić dwa elementy,by móc podłączyć aparat do teleskopu Ale jak tylko kupię wtedy nie omieszkam podłączyć i cyknąć kilka zdjęć:)
|
|
|