To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

JCH - 16-10-2007, 08:43

To ja jako laik mam pytanie....
Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to :?:

Anonymous - 16-10-2007, 12:40

JCH napisał/a:
To ja jako laik mam pytanie....
Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to :?:
Laik nie wie gdzie jest gwiazdozbiór bliźniąt i że w ogóle taki jest :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
saphire - 16-10-2007, 12:50

Oczywiście wiecie że nowa wersja Google Earth obsługuje także niebo? Wszystkie ,,gwiazdki'' i inne takie tam widoczne z ziemi + księżyc i fotki jego powierzchni także z misji Apollo no i to co im NASA przekazała :-)
maxwell61 - 16-10-2007, 16:04

krzys78 spokojnie nic od razu :D ...poczytasz...kilka razy śmigniemy w plener poszukasz swoim lewym okiem dominującym...oblecisz telep ze 100 razy i się nauczysz :mrgreen: ...póki co to zamawiaj dobre sprzecicho do focenia bo sam jestem ciekawy jak to bedzie wygladac...
JCH napisał/a:
Rano, przed wschodem słońca, "COŚ" świeci bardzo jasnym światłem w gwiazdozbiorze Bliźniąt. Co to
to MARS który świci takim lekko pomarańczowym światłem...jednakże musze wiedzieć dokłądną godzinę, bo możesz mylić z WENUS i SATURNEM w gwiazdozbiorze lwa... podaj godzine a bedzie odpowiedz :D
dm17 napisał/a:
Laik nie wie gdzie jest gwiazdozbiór bliźniąt i że w ogóle taki jest
Majkel ale JCH, może kiedyś był żeglarzem i zna się na gwiazdozbiorach :mrgreen:
saphire, takich stron z fotkami i mapami nieba jest mnóstwo, ale powiem szczerze nigdy nie korzystałem z tej opcji w tym programie...

Anonymous - 16-10-2007, 18:34

No ale sam napisał że jako laik zadaje pytanie :wink:
maxwell61 - 16-10-2007, 18:51

dm17, wiesz czasami laik posiada minimum wiedzy :D

tutaj jest opis gemini http://pl.wikipedia.org/w...azdozbi%C3%B3r)
właśnie MARS w blizniakach mnie zmylił i w 1. chwili trakotowałem Go jako gwiazdę i nie zgadzała mi się ilość gwiazd w gwiazdozbiorze, a co za tym idzie znalezienie gromady M35 no i...jej nie znalazłem :twisted: ...ale co tam, inne rzeczy były lepsze...póki co na 110 obiektów messiera (wszystkie galaktyki i gromady znalezione przez Pana Messiera w XVIII w http://pl.wikipedia.org/w...all.750pix.jpg) może znalazłem 30..wiec jeszcze dużo szukania przede mna :finga: ...pozdrawiam

JCH - 16-10-2007, 18:58

maxwell61 napisał/a:
to MARS który świci takim lekko pomarańczowym światłem...jednakże musze wiedzieć dokłądną godzinę, bo możesz mylić z WENUS i SATURNEM w gwiazdozbiorze lwa... podaj godzine a bedzie odpowiedz :D
MARS, jak piszesz, świeci bardziej "kolorowo" - tak czytałem, słyszałem. Spodziewałem się, że może to być, któraś z dużych planet (Jowisz, Saturn) bo wielkość jest naprawdę duża a światło bardzo białe (jak z soczewki ;) ).
Dokładna godzina - proszę bardzo 6:30 wychodzę z lasu i idę dokładnie na wschód, na horyzoncie jest już poświata świtu (oczywista oczywistość) a TOTO świeci bardzo wysoko - jakieś 40-50° nad horyzontem. I wydaje mi się, że nie mylę tego z Lwem, bo nie wiem gdzie jest gwiazdozbiór Lwa. Bliźnięta znam (no teraz to je każdy zna ;) ) bo są bardzo charakterystyczne (Kastor i Poluks). TOTO świeci właśnie koło tej dolnej gwiazdy.
Jutro być może ostatnia okazja aby pooglądać bo od czwartku zmiana pogody :(

maxwell61 - 16-10-2007, 19:13

JCH, powiem tak...MARS o 6:30 jest na południowym niebie na 65* (dość wysoko), natomiast WENUS (bardzo jasna na wschodnim niebie na 25* a nad nią SATURN trochę żółtawy na 29* - 2 planety są w gwiazd. LWA)...WENUS jest w sumie najjaśniejszą gwiazdą na niebie o tej porze... i nie sposób jej nie zauważyć... a z tym oglądanie to jeszcze długą będą na niebie wiec jeszcze będziesz miał okzaję je zobaczyć :D ...jak masz jakąś lornetkę to popatrz na nie a przy WENUS powinienieś zobaczyć fazę (częściowe oświetlenie planety - niczym księżyc wI kwadrze)...pozdrawiam
saphire - 16-10-2007, 20:20

Mnie się widzi że to oko lwa. Syriusz?
maxwell61 - 16-10-2007, 20:40

niestety ale nie...SYRIUSZ stanowi można tak powiedzieć przednią część korpusu WEILKIEGO PSA i leży na południowym niebie na wysokości 25*...jest rzeczywiście jasny ale jest nisko...a ICH pisze że jest to wysoko wiec musi to być MARS z tym że jest na południowym niebie nie na wschodzie...a SURIUSZ pieknie się prezentuje w teleskopie, a jest gwiazdą podwójna, czyli widzimy ją gołym okiem jako jedną a w telpei widzimy dwa skłądniki (mniejszy jest białym karłem)...pozdrawiam

p.s. są różne schematy gwiazdozbiorów i w niektóych rzeczywiście może stanowić głowe psa... :finga:

[ Dodano: 16-10-2007, 20:54 ]
JCH napisał/a:
6:30 wychodzę z lasu
wilkołak???? :D JOWISZA zobaczysz nisko na niebie południowo-zachodnim w godz. 19-20 jako najjaśniejsza gwiazda...jest bardzo nisko nad horyzontem...3m się :D aha i jeszcze jedno MARS świci ale na prawo od KASTORA

[ Dodano: 16-10-2007, 22:07 ]
aby była sprawa jasna...poniżej zamieszczam niebo o 6:30 z tym co widać i mo.że bedzi ci lepiej określić JCH, co to jest... :D

JCH - 16-10-2007, 23:10

saphire napisał/a:
Mnie się widzi że to oko lwa. Syriusz
Syriusz jest dokładnie na przedłużeniu pasa Oriona, tak? Tylko nie pamiętam w którą stronę.

[ Dodano: 16-10-2007, 23:20 ]
maxwell61 napisał/a:
aby była sprawa jasna...poniżej zamieszczam niebo o 6:30 z tym co widać i mo.że bedzi ci lepiej określić JCH, co to jest...
No to jesteśmy w domu....
Chodzi o WENUS. Źle zidentyfikowałem Bliźnięta :( Pomyliłem je (z tego co widzę z Twojego zdjęcia) z Regulusem i Saturnem, którego wziąłem za jedną z gwiazd Bliźniąt.
Dzięki za to zdjęcie - dużo wyjaśnia.

Anonymous - 17-10-2007, 14:10

Dla mnie to zdjęcie ja mapa pijanego do domu :P :P
maxwell61 - 17-10-2007, 14:43

dm17 napisał/a:
Dla mnie to zdjęcie ja mapa pijanego do domu

dm17, hehe kupuj szmatke i bedziesz wycierał mi monitor!!! :D

JCH, rzeczywiście WENUS daje po gałach rano :shock: ... ma jasność -4,4 mag. (czyli tylko księżyc -12 mag i słońce -26 mag. są jaśniejsze)... ale czasami można zauważyć "spadającą gwiazdę" - meteor i jeśli ten meteor świci bardzo jasno przezkilka sekund a czasami wydaj dzwiek zwany jest bolidem...wówczas wypełnia się specjalny formularz i się śle chyba do USA i tam badają trasy przelotu asteroidów i coś tam z tym działają :D
jeśli astronom chce coś określić to musi mieć godzinę, stronę świata, wysokość podaną bo inaczej to tak jak JCH, można zgadywać :D ...pozdrawiam

[ Dodano: 17-10-2007, 14:44 ]
JCH napisał/a:
Syriusz jest dokładnie na przedłużeniu pasa Oriona, tak? Tylko nie pamiętam w którą stronę.
w lewo w dół jak widac na fotce...3 gwiazdy w ORIONIE i poniżej SYRIUSZ 8)

[ Dodano: 22-10-2007, 20:58 ]

WITAM PONOWNIE... aby troche odskoczyć od spraw codziennych, można rzec przyziemnych jakimi są wybory :D wklejam fotkę dzisiejszego księzyca...z pewnością niektórzy chcięli by tam wysłac niektórych liderów ugrupowań...niestety jeszcze nie teraz :mrgreen:
na fotce widać patrząc na plamy od góry: 1. MORZE ŻYZNOŚCI (WIELKOPOLSKA :D )
2. poniżej ww. morza MORZE SPOKOJU (SZCZECIN :D ) 3. na lewo od ww. morza MORZE PRZESILEŃ (WARSZAWA) 4. trzecie od góry MORZE JASNOŚCI (CZĘSTOCHOWA :mrgreen: ) 5. najniżej i największe MORZE DESZCZÓW (REDA - pozdrowienia dla DM17 :badgrin: )
ponadto widać 2 takie jasne dziurki - KRATERY, ten niżej KOPERNIK, ten u góry po prawej TYCHO...pozdrawiam wszystkich astromitsumaniaków
fotka nie jest szałowa, bo tylko robiona projekcją okularową przez sony-ericssona k510i :-X

Anonymous - 22-10-2007, 22:02

Damian SUPER FOTKA i że z telefonu taka wyszła................
Respect dla Ciebie za to :prayer: :prayer:
No i mam swoje miejsce na księżycu :shock: :shock: :shock: :shock: mam nadzieje ze tam jakies fajne mieszkanki brunetki są :P :P :P

SUPER :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

krzys78 - 22-10-2007, 22:07

Takie zdjęcie z telefonu? No nieźle :rolleyes: Ciekawe jak zdjęcie będzie wyglądało z "prawdziwego" aparatu :D
No niestety muszę trochę poczekać, bo okazało się,że muszę kupić dwa elementy,by móc podłączyć aparat do teleskopu :( Ale jak tylko kupię wtedy nie omieszkam podłączyć i cyknąć kilka zdjęć:)