[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A] Przegląd , końcówka drążka i zbieżność.
Anonymous - 23-11-2007, 11:04
akbi napisał/a: | romek555 napisał/a: | nie wiem skąd koledzy mają takie teorie, że nie da się w home-garażu ustawić zbieżności |
noo .. ja też uważam, że się da to ustawić w garażu za pomocą sznurka ...tylko wówczas czasem potrafią występować skutki uboczne typu podsterowność, nadsterowność (zwłaszcza na śliskiej nawierzchni)...w zależności od ustawienia tej "zbieżności"
To jest Wasze/Nasze bezpieczeństwo ... lepiej jechać na "komputer" i wydać te 40/60zł |
+1 Tu sie zgodze. Lepiej pojechac i zaplacic a jak ustawiasz kola na rozbieznosc to ustawiasz to zle. Ale to jest twoja sprawa. Przy rozbieznosci w przdnim napedzie gdzie jest negatywy kat nachylenia kol, mozesz sie spodziewac bardzo kiepskiej sterownosci i scierania opon na wewnwtrzach, ale to twoja sprawa.
akbi - 23-11-2007, 11:43
Spoko allias, akurat tu romek555 ma rację. Przy ustawianiu zbieżność jest dopuszczalna minimalna rozbieżność ... wszystko wg konkretnych parametrów podanych przez producenta dla danego modelu auta
Anonymous - 23-11-2007, 13:30
Macie racje chlopaki, lepiej wydac 50zl i nie miec pozniej problemow. Mam jeszcze jedno pytanie i moze odbiegam troche od tematu ale dotyczy zbieznosci. Czy zle ustawiona zbieznosc ma wplyw na nierownomierne scieranie sie tylnych opon??
Hugo - 23-11-2007, 13:44
SlaVkoEg napisał/a: | Czy zle ustawiona zbieznosc ma wplyw na nierownomierne scieranie sie tylnych opon?? | Oczywiście, że tak. Bo w Colcie CAO ustawia się osobno zbieżność kół tylnych, gdyż jest to zawieszenie wielowahaczowe typu multi-link.
Anonymous - 23-11-2007, 14:34
ok dzieki bo wlasnie z tylu cos mi nierowno sie wycieraja Tak myslalem ze zbieznosc ma na to wplyw ale niezaszkodzilo sie upewnic.
akbi - 23-11-2007, 15:01
SlaVkoEg, najlepiej w takim przypadku wybierz się na sprawdzenie pełnej geometrii ... co prawda to 2 razy wyższe koszty (w Gdańsku ok 120zł) ale raz na jakiś czas warto
Hugo - 23-11-2007, 20:47
akbi napisał/a: | najlepiej w takim przypadku wybierz się na sprawdzenie pełnej geometrii | Nawet jak będzie nie taka jak ma być to mu jej nie ustawią, prawda?
akbi - 24-11-2007, 12:32
Hugo napisał/a: | akbi napisał/a: | najlepiej w takim przypadku wybierz się na sprawdzenie pełnej geometrii | Nawet jak będzie nie taka jak ma być to mu jej nie ustawią, prawda? |
co masz na mysli, bo nie bardzo rozumiem
Hugo - 24-11-2007, 12:51
Nie wiem jak z tyłu, ale z przodu kątów nie da się wyregulować.
Anonymous - 24-11-2007, 13:59
Czyli nic mi z tym nie zrobia??
romek555 - 24-11-2007, 23:36
co do słuszności jazdy na stację i ustawianie na przyżądach, to nie mam wątpliwości, że są lepsze od garażowych sposobów, pod warunkiem, że ustawiający sprawdzi czy nie ma gdzieś luzów, itp.
tyle tylko, że pytanie dotyczyło możliwości ustawienia (sprawdzenia) zbieżności garażowym sposobem - no i nadal uważam, że się da, ale że lepiej jest to zrobić profesjonalnym sprzętem to nie mam wątpliwości, pod warunkiem, że obsługujący dorówna profesją sprzętowi
życzę bezpiecznej drogi i stabilnego toru jazdy
Anonymous - 25-11-2007, 13:35
romek555 napisał/a: | nadal uważam, że się da |
Wszystko sie da zrobic
Anonymous - 25-11-2007, 20:31
Wszystko sie da... kwestia czy warto? Jesli placisz duze pieniadze za opony co maja wytrzymac duzo kilometrow to warto zrobic dobrze, ale to kazdy wedle wlasnych opinii.
Jesli chodzi o katy... Jesli amortyzator jest mocowany za pomoca dwoch srub do "spindle" (sorki ale nie pamietam polskiego odpowiednika - pomocy ) to wtedy zawsze jest mozliwosc regulowania katu pochylenia... i niepowinien byc wiekszy niz -0.5 st Mniejszy kat powoduje wieksza szanse scierania sie opon i tym samym gorsza przyczepnosc. Jesli ktos ustawia negatywne katy pochylenia gdzie teoretycznie wieksza czesc wewnatrz opon styka sie z droga to bez sensu jest ustawianie rozbieznosc bo tym samym powiekszasz scieranie wewnatrznej czesci opon.
Jesli natomiast ustawisz na zbiezny kat (np 1/8 cala roznicy pomiedzy tylem a przodem opony) to kompensujesz negatywny kat i powodujesz ze opony scieraja sie rownomiernie a co za tym idzie masz lepsza przyczepnosc i trakcje rowniez na zakretach...
Anonymous - 25-11-2007, 22:17
allias napisał/a: | Wszystko sie da... kwestia czy warto? |
No i wlasnie o to chodzi
Hugo - 26-11-2007, 10:48
allias napisał/a: | Jesli amortyzator jest mocowany za pomoca dwoch srub do "spindle" (sorki ale nie pamietam polskiego odpowiednika - pomocy ) to wtedy zawsze jest mozliwosc regulowania katu pochylenia | Tak jest w Colcie i niestety nie ma regulacji. Chyba, że rozpiłujesz otwory.
|
|
|