Space Star Ogólne - [MSS GDI] Rozrząd.
Anonymous - 27-02-2008, 15:42
Napinacz hydrauliczny i pompa wody zalecane jest wymieniac co druga wymiana rozrzadu.Moze to i duze koszta ale czlowiek jest spokojniejszy.Ostatnio moj znajomy chcial zaoszczedzic na pompie wody,mechanik powiedzial ze jeszcze jest dobra i nie trzeba wymieniac, po przejechaniu ok. 500km walnela pompa,a za tym juz cala reszta.I tak wlasnie wygladaja oszczednosci!!!!!
Anonymous - 18-03-2008, 18:08
Dziś wymieniałem rozrząd w swoim Miśku, przebieg 93 tys. Wymiany dokonałem w ASO. Części oryginalne (pasek, uszczelniasz wału korbowego, uszczelniacz wałka rozrządu) wyniosły mnie 425 zł a robocizna niestety nieco więcej bo aż 512. Pozostałe części zostały sprawdzone i nie było potrzeby ich wymiany. (Przy okazji były sprawdzane też paski od klimy itd)
Anonymous - 22-03-2008, 13:59
koszt części jestem w stanie jeszcze przeżyć, bo wiem że oryginalne, ale robocizna to prawdziwe zdzierstwo
czuk1 - 08-01-2009, 19:16
Ja też m-c temu wymieniałem rozrząd . Po zdjęciu rozrządu mechanik zdiagnozował ,ze pompy wody jest w dobrym stanie .
Potwierdzam opinię, jak jeden z naszych kolegów : "niczego nie wymienia się z góry bo nie ma to sensu".
cns80 - 08-01-2009, 22:02
czuk1 napisał/a: | e pompy wody jest w dobrym stanie | Tylko że po zluzowaniu starego paska i naprężeniu nowego pompa może zacząć cieknąć nawet po 1 tyś km. I znowu trzeba zapłacić za robociznę Może lepiej wydać te 100 zł niż jeszcze raz 500 ?
dayanek - 19-01-2009, 10:42
Witam,
mój space star (1.3) ma najechane 153 tys. km. I zastanawiam się, jak podejść do drugiej wymiany rozrządu. Starszycie tu ceną około 1500 zł i to nie w serwisie? No i przede wszystkim, czy macie doświadczenie gdzie w Szczecinie można to bezpiecznie zrobić?
pozdrawiam
przerażony
--
dayanek
cns80 - 19-01-2009, 11:06
dayanek napisał/a: | Starszycie tu ceną około 1500 zł i to nie w serwisie? | TO dotyczyło silników DiD i GDi Nie masz się co bać, bo twój silnik to zwykłe 4G13 czyli rozrząd nie powinien być wiele droższy niż w Colcie. Najlepiej kup oryginalne części np od Japaneze i poczytaj w swoim regionie (dział: Zachodniopomorskie) gdzie koledzy polecają serwisować.
Anonymous - 21-01-2009, 16:46
do 1.3 koszt niewielki za rozrząd,jak potrzebujesz pisz na 3825090 sie dogadamy;)Pzdr
Gabriel68 - 21-01-2009, 22:40
dayanek napisał/a: | Witam,
mój space star (1.3) ma najechane 153 tys. km. I zastanawiam się, jak podejść do drugiej wymiany rozrządu. Starszycie tu ceną około 1500 zł i to nie w serwisie? No i przede wszystkim, czy macie doświadczenie gdzie w Szczecinie można to bezpiecznie zrobić?
pozdrawiam
przerażony
--
dayanek |
Dayanek a kiedy miałeś robione pierwszy raz? Teoretycznie rozrząd wymieniamy co 90 tysięcy zgodnie z serwisówką, więc jeśli trzymałeś się tej rozpiski to masz jeszcze trochę czasu.
rozpiska czynności serwisowych do 150 kilo
serwisówka z rozrządem made in ICH
cyklista - 22-01-2009, 16:15
A czy on nie napisał właśnie
"Witam,
mój space star (1.3) ma najechane 153 tys. km" ?
więc nie rozumiem tego postu powyżej.
Gabriel68 - 22-01-2009, 21:30
Cyklista chodziło mi o to, że rozrząd serwisuje się co 90 tysięcy, a 90 i 90 to 180 tysięcy. Pierwszy link pokazuje tylko, że do 150 tysięcy nie jest przewidywana wymiana rozrządu, w drugim linku widać wpis co 90 tysięcy przy rozrządzie. Co oczywiście nie znaczy, że Dayanek nie ma zamiaru wymienić sobie np wcześniej właśnie przy 150 tysiącach (może ma kaprys może poprzednio wymieniał wcześniej) Twoje niezrozumienie wyszło z niefortunnego wstawienia i nazwania przezemnie linku (ale to tylko link), co można było zrozumieć jako kontynuacje zdania. Sorry i przedytuje.
Swoją drogą ciekawe dlaczego ten serwis podaje czynności do 150 tysięcy tylko, dalej miśki już nie jeżdżą czy jak ? Pesymiści jacyś
Zwierzu - 24-01-2009, 12:34
W wszoku jestem jak widze odpowiedzi w stylu pompy nie trzeba bo jest ok....
Dlatego od jednych warto kupic auto a od innych nie. A jak chce ktos oszczedzac na rozrzadzie to moze czas na rower?
jarek - 24-01-2009, 23:56
Zwierzu napisał/a: | W wszoku jestem jak widze odpowiedzi w stylu pompy nie trzeba bo jest ok....
Dlatego od jednych warto kupic auto a od innych nie. A jak chce ktos oszczedzac na rozrzadzie to moze czas na rower? |
W anglii całość wymienia się co drógi raz,rozmawiałem kiedyś z mechanikami (ASO) i dziwią się że w polsce jest inaczej,oni nie mieli nigdy reklamacji.Twierdzą że wszystko jest idealnie wyliczone.W swoim miałem wymieniony tylko pasek i jestem pewien że cała reszta wytrzyma.Może angielskie serwisy są o niebo lepsze niż polskie???
Anonymous - 25-01-2009, 06:25
Również i w kraju w ASO RM Filipowicz gdy pytałem o wymianę po 90km, gdy w odpowiedzi nie usłyszałem nic o wymianie pompy mając na uwadze sugestie na forum jak również to co mówili znajomi przy innych samochodach zapytałem czy nie należy wymieniać również pompy powiedziano mi że niema najmniejszej potrzeby wymianę przeprowadza się co drugi raz, a pompa bez problemów wytrzymuje.
Zwierzu - 25-01-2009, 11:20
A jak producent zaleca?
|
|
|