Carisma - Ogólne - problem
Anonymous - 22-01-2010, 14:32
w tym modelu silnika o ile mi wiadomo pompa jest w zbiorniku, być może ona się zapycha parafiną. A może łapie powietrze?
fus8 - 22-01-2010, 14:44
popieram kolege wyżej ..musiało sie nieco glicerynki zrobić w twym zbiorniku paliwa..
spróbuj wstawić auto na dzień / dwa do ogrzewanego garażu jak masz taką możliwość wtedy zobaczysz jak sie zachowuje po tym zabiegu. Pamietaj że dodatki np. depresator do oleju naped, dodaje sie przed tankowaniem autka..
Jak juz masz kisiel w baku to depresator nic nieda .. powiem Ci ogrzej autko w garazu i może dolej paliwka 95 do oleju i niech to przepali moze sie uda .
[ Dodano: 22-01-2010, 14:55 ]
pod fotelem z tyłu masz dojscie do baku .. odkrecasz taką duża nakretke i wszystko delikatnie do góry.. pamietaj o króćcach zasilanie powrót ..kostkach elektrycznych pływaka.. Pompa wtryskowa jest z przodu pod maską .. Sprawdź zasilanie od filtra paliwowego do zbiornika (przeczyść bo tu zawsze sie zbiera brud-- dmuchnij przy okazji w ten węzyk powietrzem i niech druga osoba sprawdzi czy jest reakcja w zbiorniku)
wisnia88 - 22-01-2010, 18:06
witam, mam podobny program, ostatnio zabraklo mi paliwa i nie moglem odpalic samochodu, wymeczylem akumulator i do pracy z buta poszedlem, stal tak jeden dzien i przed chwila zalalego mu 5L i kolega podjechal mnie odpalac ale nic to nie dalo, robilem przewy 5 minutowe, krecil krecil, przestawal i nic. Podłączyłem go i sie ładuje, czy to wina AKU czy czegos innego?
Anonymous - 22-01-2010, 20:39
do wisnia88 :ajak wlałeś paliwo to odpowietrzyłeś układ. Pod skrzynką bezpieczników jest filtr paliwa a na nim ręczna pompa. Patrząc z góry po lewej stronie jest mała plastikowa śrubka należy ją poluzować i pompować do czasu aż będzie leciało paliwo bez powietrza, wtedy dokręć śrubkę i uruchom samochód.
[ Dodano: 22-01-2010, 20:43 ]
podjechałem do mechanika i poradziłmi dolać do zbiornika trochę benzyny tak jak radził kolega fus8, jutro muszę pojechać w trasę to sprawdzę czy to coś da. Odezwę się jutro.
KarolG - 22-01-2010, 21:11
Nie mozna doprowadzic do tego ze w baku nic nie zostaje!
Po pierwsze mogla się spalić pompka paliwa a po drugie na dnie zbiornika zawsze pozostaje najwiekszy brud z naszych polskich paliw wiec moglo sie cos zapchac i problem ale raczej stawiał bym na spaloną pompke (tym bardziej jesli kreciles dluzej rozrusznikiem jak zbiornik byl pusty)
pawelsonx - 22-01-2010, 22:28
heros2 napisał/a: | w tym modelu silnika o ile mi wiadomo pompa jest w zbiorniku, być może ona się zapycha parafiną. A może łapie powietrze? | w td pompa jest z filtrem pod bezpiecznikami
TESTER - 22-01-2010, 22:42
Jak to wyżej ocenili fachowo koledzy "masz budyń" w zbiorniku, przy niskiej temperaturze z ON wytrąca się parafina i zatyka przewody, pompę i filtr. Jedynym rozwiązaniem jest postawić pojazd na noc lub dzień w ciepłym garażu a jak się rozpuści dolać czystej nafty (a zimą producent powinien lać do disla uszlachetniacze by paliwo pyło tzw. zimowe). Nie lej przypadkiem denaturatu bo ten nie rozpuszcza parafiny i nie miesza się z ropą. Pozdrawiam życząc powodzenia w zmaganiach z zimą........!
wisnia88 - 22-01-2010, 23:44
jak moge samemu zdiagnozowac czy to pompa? czyzby wlasnie przez probe recznego pompowania ? samochod faktycznie zachowuje sie jakby nie dostawal paliwa. przy uruchamianiu slychac te cykanie (pompowanie) ktore podobno wlasnie wytwarza pompa paliwa, moze jednak jeszcze pompa zyje.. bede probowal recznie i moze filtr wymienie, jak myslicie?
KarolG - 23-01-2010, 00:35
kolega heros2 jak zauważyłem ma diesla a Ty benzynę więc nie wiem czy Ci dobrze podpowiedział bo chyba w benzyniakach nie ma ręcznej pompki (chociaż moge sie mylić bo nigdy nie uzywałem bo nie bylo mi to potrzebne).
Filtr nie zaszkodzi wymienic, ja jednak obstawiam pompke paliwa, miałem tak kiedys w audi 80 - pompka chodzila (wydawała odglos) a nie działała. Ja u siebie mam wtrysk wielopunktowy to odkęcił bym jeden przewód na pompie wtryskowej i sprawdził czy wydostaje sie tamtedy paliwo (robilem tak w audi - jak pompka była dobra to po włączeniu zapłonu odkęciłem jeden przewód i wyleciało paliwo pod duzym ciśnieniem). Jak jest w GDI nie mam pojęcia.. u mnie pompa wtryskowa jest po lewej stronie jak patrzymy pod maskę w GDI nie wiem jak to jest skonstruowane ale napewno w niedługim czasie znajdą się tacy co Ci powiedzą. W końcu po to jest to forum zeby sobie pomagać
Jaro1974 - 23-01-2010, 00:37
Cykanie które słyszysz to jest zaworek na pompie wtryskowej który działa podczas grzania świec żarowych. Jak masz możliwość to wstaw auto do garażu najlepiej ciepłego tak jak mówią moi przedmówcy i przed wyjazdem z niego dolej do zbiornika środek do oleju napędowego który ułatwia rozruch w zimie. Ja osobiście polecam środek firmy STP - Firma sprawdzona a leje się tego na zbiornik całą buteleczkę. Powodzenia.
Ale to co ja tu napisałem tyczy diesla a w benzynie pompka znajduje się raczej w zbiorniku. Chyba że w GDI są dwie pompki. Jedna wstępnego ciśnienia a druga wysokiego. Wstępnego znajdowałaby się w zbiorniku a wysokiego gdzieś pod autem . Ale nie znam budowy instalacji paliwowej w GDI więc jak mówię źle to mnie poprawcie.
P.S. Ja mam tak w seacie i właśnie jestem na etapie oczekiwania na pompki ( obie) bo padły.
robertdg - 23-01-2010, 01:06
KarolG, W audiku pewnie miałeś pompe mechaniczną na wielopunkcie i ona znajdywała się pod maską, w Carismie jest pompka wstępnego podawania paliwa, która znajduje się w zbiorniku paliwa, po przekreceniu paliwa powinna buczeć przez chwile dopoki czujnik cisnienia nie wykryje odpowiedniej wartosci i powinien automatycznie ja wylaczyc.
Kolejna sprawa Jaro1974 napisał/a: | Chyba że w GDI są dwie pompki. Jedna wstępnego ciśnienia a druga wysokiego. Wstępnego znajdowałaby się w zbiorniku a wysokiego gdzieś pod autem . | Jak napisałem wyzej, wstępna jest w zbiorniku, a WC(wysokiego cisnienia) pod maską z prawej strony auta (od strony pasażera)
wisnia88, jazda na rezerwie jest niewskazana, gdyż pompa wstepnego podawania jest chłodzona paliwem, sprawdz czy po przekreceniu paliwa z okolic tylnego siedzenia bedzie wydobywac sie buczenie, ewentualnie podnies dolna czesc tylnej kanapy, pod nia jest wneka a pod wneka/kapslem jest pompa paliwowa wstepnego podawania, jezeli odrazu po przekreceniu kluczyka w pozycie zaplonu, tzn, kiedy zapalaja sie kontrolki nie bedzie wydawac dzwieku to prawdopodobnie sie zatarla, mozesz ja zawsze jeszcze sprawdzic podpinajac do niej obce zródło zasilania, jeżeli nie bedzie działać jest do wymiany, w przeciwnym wypadku jeżeli będzie działać spróbuj odpalić z innego kluczyka, może immobilajzer sie wajchnął - tymbardziej jest to mozliwe w momencie kiedy akumulator jest bliski wyczerpaniu, wtedy ECU dostaje mnóstwo sygnałów od innych czujnikow elektronicznych o sporym spadku napięcia.
KarolG - 23-01-2010, 01:18
robertdg, W audi pompka wstępnego podawania paliwa było pod autem obok tylnego koła a pompę wtryskową miałem elektroniczną nie mechaniczną z którą miałem same kłopoty ale mniejsz z tym.
Poczekajmy aż wisnia88, sprawdzi pompkę wstępnego bo tak to tylko wróżenie.
pawelsonx - 23-01-2010, 09:19
ale bajzel się zrobił w wątku raz pytania o td potem o gdi niedługo ktoś podczepi się z di-d oraz z instalacjami gazowymi.
wisnia88 - 23-01-2010, 15:03
moge zalozyc nowy temat, ale ten nazywa sie "problem" i ja tez mam problem, prawie taki sam tylko ze zamiast disla mam benze
a wiec, chyba to pompa..;/ rozebralem tylna kanape, odkrecilem klapke i widze pompe, w momencie przekrecenia kluczyka na zaplon slychac jedynie cykanie ktore bylo zawsze, a tam totalnie nic.. samochod kreci ale tylko sie krztusi i nic wiecej, zostaje mi tylko zamowic na allegro np. [link] a i samemu powiniennem ja wymienic bez problemow jak sadze, filtr tez tylko nie wiem gdzie go znajde ktos podpowie? chyba ze jeszcze ostatecznie odlacze pompe i ja sprawdze z innego zasilania, ale np jakiego? i jak ja wymontowac, zeby tam nic nie popsuc i co z wezykami paliwa? plywak ktory jest połączony z pompa dziala niezaleznie? czy tylko kiedy pompa jest sprawna? bo stan paliwa pokazuje..
Jaro1974 - 23-01-2010, 18:25
Wskaźnik paliwa działa niezależnie. Jeszcze możesz zrobić taki manewr: mianowicie ominąć całkowicie pompkę wstępnego ciśnienia i podłączyć wężyk do króćca znajdującego się między tą pompką a wyjściem ze zbiornika w wtedy będzie ci tylko podawała pompa wysokiego ciśnienia. Sprawdzone . Ale takie rozwiązanie jest na krótką metę np: w trasie jakby ci padła i chciałbyś dojechać do jakiegoś warsztatu. Dlatego na krótką metę bo wtedy pompa wysokiego ciśnienia jest bardziej obciążona niż w przypadku poprawnie działającej instalacji.
|
|
|