To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] Nie odpala, nie ma iskry?

Anonymous - 18-02-2008, 16:48

dzis cos pokombinowalem iskra wrucila tam gdzie jej miejsce:) na kazdej swiecy jest iskra zapłon dobrze ustawiony ecu nie ma na 100% sprawdzilem tak jak mówiliscie czyli podsumowanie iskra jest wacha jest dostaje sie do swiec pasek rozżadu ok ale nie zapla cos po trochu zaczyna łapac ale nie chce załapc a moze to lipna benzyna jest?? tankowalem go na stacjii shell albo orlen nie pamietam dokładnie . i jescze mi sie wydaje ze iskra moze byc troche za mała
lipa40 - 18-02-2008, 17:07

gienek napisał/a:
kabel od kondensatora uwalił sie
Co z kondensatorem :?: naprawiłeś / wymieniłeś :?: ( kondensator wzmacnia iskrę )
Anonymous - 18-02-2008, 18:00

nie poprostu nie ma kondenstaora w kazdym razie nie wiem gdzie taki kupic i ile to moze kosztowac ale mówili mi ze bez kondenstora tez powinno dawac rade
josie - 18-02-2008, 19:01

lipa40 napisał/a:
kondensator wzmacnia iskrę

A skąd takie rzeczy Ci się wzięły?? :shock:
Kondensator niweluje zakłócenia od układu zapłonowego i nic więcej.
Jest jeszcze pewnie tranzystor mocy (J121) /w 1,5 na kolektorze ssącym za pokrywą zaworów przykręcony z góry do blachy, wtyczka 3pin/ - jak jest z nim coś nie bardzo to i iskra będzie słaba

Hugo - 18-02-2008, 19:26

gienek napisał/a:
poprostu nie ma kondenstaora w kazdym razie nie wiem gdzie taki kupic i ile to moze kosztowac
Od malucha pasuje i kosztuje kilka złotych.
Anonymous - 18-02-2008, 20:17

mam dosc juz nie wiem co jest nie tak :twisted: niby wszystko ok a nie działa

[ Dodano: 18-02-2008, 23:33 ]
dzis byłem w warsztatcie i powiedzieli mi ze moze to byc przez zbyt bogata mieszanke co o tym myslicie i czego to moze byc wina

Anonymous - 19-02-2008, 00:18

sprawdź przewody i świece i niech wyregulują ci mieszankę w tym warsztacie.
Anonymous - 20-02-2008, 14:08

gaznik jest ok tylko ida tam dwa przewody (elektryczne kabelki) i ponoc to moze miec wpływ(niby odciecie wachy czy dyszy) i nikt nie wie od czego te kable moze ktos tu wie?? jak prubuje odpalic to mi strzela z gaznika mieszanka ?? co o tym myslicie / podsumuje jeszcze raz iskra jest na kazdej swiecy swiece sa mokre po tym jak pokrece chwile czyli wacha dostaje sie a nie zapala

[ Dodano: 21-02-2008, 19:51 ]
ludzie pomocyyy nie wiem co robic?? / nie wiem czy to dobry pomysł ale nie wie ktos ile moze kosztowac kompletny silnik zeby tylko włzyc i jezdzic bo mam dosc juz takiej zabawy i przepychania tego samochodu po mechnikach

[ Dodano: 22-02-2008, 23:07 ]
dzis udało mi sie go odpalic mainowicie smniejszyłem troszke przerwe w świecach i wypaliłem je ale pojawił sie kolejny problem samochud ospala tylko z pychu a swiece po wyjeciu sa całe czarne bardzo skopcone czego to moze byc wina ( jakby co to rozrusznik kręci)

wojmi1 - 27-02-2008, 13:56

gienek, sprawdz cewke a dokladniej czy po przekreceniu kluczyka masz napiecie na cewce to jest uklad gaznikowy sprawdz czy kable ktore ida na aparat zaplonowy sa cale czy niema jakiegis przerwy
na kablach- sprawdz ustawienie zaplonu czyli ustaw silnik na punkty . Sprawdz przewod w/n miedzy cewka a rozdzielaczem - sprawdz rezystor ceramiczny na cewce czy przewodzi - takie biale