To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] wymiana sprzęgła

Anonymous - 02-03-2008, 22:16

no chcieli 300 zł juz troche poodkrecałem i olej ze skrzyni tez spuscilem ale zoorientowałem sie dzis ze odkecałem sama skrzynie a nie tam gdzie jest sprzeglo przy silniku i tereraz musze wszystki sru spowrotem powkrecac a na wydatke 300 zł mnie nie stac
josie - 02-03-2008, 23:01

Chłopie... Naprawdę posłuchaj Bartka...
Poodkręcałeś śruby jakbyś chciał rozpoławiać skrzynię, jeśli się nie rozszczelniła to masz farta...
Jeśli już naprawdę nie masz wyjścia to ściągnij manuala z działu downloads - będą tam rysunki i szkice co i jak.
Rozrusznika nie masz przy rozrządzie - on przylega do skrzyni i obraca koło zamachowe z którym współpracuje też tarcza sprzęgła.
Może znajdź kogoś na forum z Wa-wy kto podjedzie i chociaż powie Ci co po kolei i gdzie odkręcać

Anonymous - 02-03-2008, 23:31

thx chłopaki nasczescie nie rozpołowiłem jescze skrzyni tylko lekka dziurkja jest wiec jutro wszysko skrecam do kupy i koleka z colt maniaków mi pomoze to zrobic:)
josie - 02-03-2008, 23:57

gienek napisał/a:
nasczescie nie rozpołowiłem jescze skrzyni tylko lekka dziurkja jest wiec jutro wszysko skrecam do kupy

No to się módl żeby nie ciekło po skręceniu bo skrzynia składana jest na silikon

Anonymous - 04-03-2008, 14:07

zmontowałme to do kupy jest ok:) nic nie naruszone
Bartek - 04-03-2008, 16:36

dalej twierdzisz, że rozrusznik masz przy rozrządzie ;) ?
Anonymous - 04-03-2008, 22:02

tak przegladalem schemat i w schemacie faktycznie jest rosrusznik przy skrzyni biegów ale u mnie on jest przy rozżadzie
Hugo - 04-03-2008, 23:26

gienek napisał/a:
tak przegladalem schemat i w schemacie faktycznie jest rosrusznik przy skrzyni biegów ale u mnie on jest przy rozżadzie
gienek Ty jednak sam nie wymieniałeś tej tarczy. Nie kłam. Najlepiej wstaw fotkę zamontowanego rozrusznika.
Anonymous - 05-03-2008, 09:47

chcialem wymienic ale nie udało sie i pomoze mi kolega trawor z forum nigdzie nie napisałem ze udalo mi sie wymienic:P a fotke moge zamiesciic nie ma sprawy
londolut - 05-03-2008, 11:40

gienek napisał/a:
w schemacie faktycznie jest rosrusznik przy skrzyni biegów ale u mnie on jest przy rozżadzie
A może tutaj kolega myli rozrusznik z alternatorem? Alternator jest blisko rozrządu przecierz.
Anonymous - 05-03-2008, 12:32

raczej nie ale zrobie fotke :)

[ Dodano: 05-03-2008, 21:14 ]
jak mysliscie ile mozna pojedzdzic a wymianie samej tarczy bez docisku i lozyska??

Anonymous - 05-03-2008, 22:24

Nikt nie mówił że musisz wymienić docisk :P no chyba że jest kiepski,a łożysko podobnie jak szumi to się wymienia a jak nie to zależy od ciebie co z tym zrobisz.
Anonymous - 05-03-2008, 22:45

no łozysko nie szumi nie słysze tez zadnych metalicznych dzwieków. a jak docisk jest walniety to ile moge pojedzdzic wymieniajac sama tarcze bedzie sie dalej slizgalo?/
Bartek - 05-03-2008, 22:58

Nie wymienienie docisku i łożyska razem z tarczą, to jest proszenie się o demontaż skrzyni za chwilę jeszcze raz...... szanse że pojeździ toto trochę dłużej niż pół roku są znikome, chyba że będzie głównie stało.....

Jeżeli docisk jest przypalony, to bezwzględnie należy go splanować, podobnie jak koło zamachowe..... i jak w przypadku koła planowanie się opłaca (10% wartości nowego) tak w przypadku docisku absolutnie nie (80% wartości nowego i nie dostaniesz minuty gwarancji, że będzie OK)

Anonymous - 05-03-2008, 23:09

Prosze cię 8) chłopak chce pojeździć a pozatym nie sztuka wszystko wymianić :)
Naj lepiej aby to zobaczył ktoś kto się na tym zna i wtedy się wypowiedział a nie że ledwo wiedzie na kanał i juz najlepiej aby miał nowe części.