Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jaki router???
arekp - 25-03-2008, 14:45
Derpin napisał/a: | likksys należy do grupy cisco systems a oni jeżeli firmują coś swoim logo nie mogą pozwolić sobie na kiche |
I w taki oto sposob markowe firmy spychaja co chca i komu chca wazne jest logo a nie jakosc
Anonymous - 25-03-2008, 16:10
Dziękuję Wam bardzo za pomoc
Ale myśląc przyszłościowo czy mógłbym tego linksysa "przerobić" do większej powierzchni (ok140m/kw) dokupując większą antenę bo te dwie jak rozumiem są wykręcane... Myślę o czymś co będę miał również na przyszłość.
[ Dodano: 25-03-2008, 16:17 ]
Rozmawiałem z kolesiem z kablówki i nie trzeba routera z modemem adsl
IGI czekam na wieści.........................
Anonymous - 25-03-2008, 16:25
dm17 napisał/a: | Ale myśląc przyszłościowo czy mógłbym tego linksysa "przerobić" do większej powierzchni (ok140m/kw) dokupując większą antenę bo te dwie jak rozumiem są wykręcane... |
tak obie anteny są wykręcane, tylko nie są to zwykłe anteny na złącze RSMA tylko potrzeba jeszcze do tego takiej przejściówki z RSMA na złącze linksysa żeby to wszystko mogło działać, ale dostanie tej przejścówki nie powinno być większym problemem.
arekp napisał/a: | Derpin napisał/a:
likksys należy do grupy cisco systems a oni jeżeli firmują coś swoim logo nie mogą pozwolić sobie na kiche
I w taki oto sposob markowe firmy spychaja co chca i komu chca wazne jest logo a nie jakosc |
Arku sprzedawałem linksys'y przez naprawde długi czas zarówno obok dlinków (którego notabene używam sam) jak i producentów no name'owych, i przez cały ten okres do sklepu wrócił tylko jeden linksys który okazało sie że był upalony przez kilenta, natomiast dlinków, planetów, czy innych dużo gorszych producentów sprzętu wracała całą masa. dlinki mają to do siebie że potrafią sie wieszać ale jak komuś nie przeszkadza to że raz na jakiś czas (~1 miesiąc) trzeba wyciągnąć wtyczke z gniazdka zasilajacego na kilka minut i podłaczyć ponownie to działamją z reguły dosyć dobrze, a oprócz tego mają dosyć intuicyjne menu konfiguracji, sam używam dlinka di-524 przez wielu jest to sprzęt znienawidzony ale wtedy gdy go kupowałem linksys wrt54gl kosztował w granicach 400 zł a za dlinka dałem 229... teraz gdy ceny poleciały w dół to zdecydowanie polecam linksysa bo po prostu warto.
Anonymous - 25-03-2008, 18:08
Patrze właśnie w necie i niektóre mają symbol Linksys WRT54GL-EU o co chodzi z tą końcówką EU
arekp - 25-03-2008, 20:18
Derpin napisał/a: | Arku sprzedawałem linksys'y (...) |
Sprzedawac a uzywac wielka roznica. Przerobilem kilka modeli we wlasnym domu, wiecej Linksysa nie kupie. Moj klient kiedys zachecony podobnymi slowami jak Twoje przez swojego dobrego kolege z firmy FEN kupil bramke PAP2 do VoIP ... uwierz, nie slyszales tak bluzgajacego na sprzet klienta Zwlaszcza od czasu kiedy zobaczyl u mnie w dzialaniu i mozliwosciach urzadzenie Fritz`a.
To ze 'nie wracaja' to jedno, to ze sa problematyczne w uzytkowaniu to drugie - glownie zasieg, mozliwosci konfiguracji etc.
Wiesz, klienci TP tez sa zadowoleni z modemow LiveBox - wroc, nie tyle sa zadowoleni co nie wracaja do sklepu z reklamacjami - i placa za ich uzywanie 10 zl miesiecznie. Wiekszosc z nich nie zawraca sobie glowy tym, ze mogliby miec cos lepszego za te pieniadze, nie modyfikuja domyslnej konfiguracji (dodam, ze malo bezpiecznej - WEP).
Tak samo jest z kazdym innym sprzetem, jedni wymagaja - dla przykladu ja - inni zadawalaja sie tym, ze w ogole dziala.
Dlink to porazka i nie rozumiem stwierdzenia 'jesli komus nie przeszkadza, ze musi raz na jakis czas wylaczyc sprzet'. Kupowanie g*wna, ktore z zalozenia trzeba restartowac zeby spelnialo swoja podstawowa funkcjonalnosc to NIEPOROZUMIENIE a nie niedogodnoc.
Dodajmy jeszcze do tego fakt, ze pracowales w sklepie a nie serwisie. Ciezko rozpatrywac w tym przypadku awaryjnosc sprzetu. Sklep w ktorym pracowales prowadzil serwis w innej lokalizacji jeszcze w czasach kiedy ja bawilem sie w sprzedaz detaliczna. Nie jest to wiec zaden argument, ktory by mnie przekonal do tego sprzetu bo nie widziales ilu ewentualnych klientow przychodzilo/dzwonilo z pytaniami.
Generalnie pozostanmy przy wyrazaniu wlasnych opinii, ja dlinka i linksysa nie polecam z uwagi na wlasne (uzytkowe) doswiadczenia. Polecam Planet jako urzadzenia, ktore u jednego z dostawcow sieci w Szczecine sie sprawdzaja super i do ktorych ja sie przekonalem kupujac kolejne sztuki polecone mi przez wspomnianego kolege (czyli znow uzytkowe a nie marketingowe argumenty).
Anonymous - 25-03-2008, 21:12
Arek fajnie że napisałeś swoje spostrzeżenia i doświadczenia - co do linksysa to miałeś złe doświadczenia z 1 urządzeniem które miałeś nieprzyjemność użytkować czy zdanie oparte jest na większej liczbie urządzeń - do czego zmierzam -sam wiesz że czasami zdarza się nawet w dobrych firmach że jakieś urządzenie jest do bani(bo to tylko urządzenie) co nie przesądza o całość "produktu"..
Ja muszę powiedzieć że rozmawiałem z kilkoma osobami(użytkownikami również) i wypowiadają się bardzo pozytywnie o tym modelu linksysa - że w domu spokojnie im łapie...
Jak pisałem wcześniej chcę poznać wszystkich opinie co się chcą wypowiedzieć na ten temat i posiadają jakąś wiedzę. Przyznam sie że przez 3 lata używałem będąc za granicą linksysa ale nie znam modelu to raz a dwa to był drewniany dom więc w polskich realiach (betonowych domów) użytkowanie może wyglądać z goła inaczej...
Pozdrawiam
Anonymous - 25-03-2008, 22:10
arekp napisał/a: | Moj klient kiedys zachecony podobnymi slowami jak Twoje przez swojego dobrego kolege z firmy FEN kupil bramke PAP2 do VoIP |
fen robi dobre wiatraczki pod marką pentagram i tanie routery adsl i to wszystko, no czasem uda im sie wypuścić jakąś w miare działającą obudowe na hdd 2,5" czy 3,5". dlatego tu zdziwiony nie jestem.
arekp napisał/a: | Zwlaszcza od czasu kiedy zobaczyl u mnie w dzialaniu i mozliwosciach urzadzenie Fritz`a. |
hmm przyznam szczerze że nie spotkałem sie z urządzeniami tej marki osobiście ale także słyszałem i czytałem bardzo przyjazne opinie na temat tej marki.
ale musisz pamiętać że linksys robi także świetne bramki voip które sam mogę polecić z ręką na sercu
arekp napisał/a: | Wiesz, klienci TP tez sa zadowoleni z modemow LiveBox - wroc, nie tyle sa zadowoleni co nie wracaja do sklepu z reklamacjami |
zadowoleni są Ci którzy nie wiedzą jakie g.wno maja w domu tu zgadzam sie całkowicie bo płacić za to jeszcze 10 zł miesięcznie to przesada, ale tepsa zawsze zdzierała
arekp napisał/a: | Dlink to porazka i nie rozumiem stwierdzenia 'jesli komus nie przeszkadza, ze musi raz na jakis czas wylaczyc sprzet'. Kupowanie g*wna, ktore z zalozenia trzeba restartowac zeby spelnialo swoja podstawowa funkcjonalnosc to NIEPOROZUMIENIE a nie niedogodnoc. |
tutaj sie nie zgodze proste porównanie kupując fiata nie ma co liczyć na wygodę jak w Mitsubishi
arekp napisał/a: | Dodajmy jeszcze do tego fakt, ze pracowales w sklepie a nie serwisie. Ciezko rozpatrywac w tym przypadku awaryjnosc sprzetu. Sklep w ktorym pracowales prowadzil serwis w innej lokalizacji jeszcze w czasach kiedy ja bawilem sie w sprzedaz detaliczna. Nie jest to wiec zaden argument, ktory by mnie przekonal do tego sprzetu bo nie widziales ilu ewentualnych klientow przychodzilo/dzwonilo z pytaniami. |
99% klientów tego sklepu przychodziło/dzwoniło i pewnie dalej przychodzi czy dzwoni na skargi i zażalenia właśnie do sklepu a nie serwisu. niestety ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem na ten temat nie bede dyskutował dlaczego tak jest czy było bo to już nie moja sprawa, (jeżeli chcesz przyczyny podam Ci na PW) ale naprawdę ludzie wolą uderzyć tam gdzie coś kupili a nie na jakiś serwis gdzie mogą pokrzyczeć na nic winnego gościa który może tylko przyjąć sprzęt.
arekp napisał/a: | Generalnie pozostanmy przy wyrazaniu wlasnych opinii, ja dlinka i linksysa nie polecam z uwagi na wlasne (uzytkowe) doswiadczenia. Polecam Planet jako urzadzenia, ktore u jednego z dostawcow sieci w Szczecine sie sprawdzaja super i do ktorych ja sie przekonalem kupujac kolejne sztuki polecone mi przez wspomnianego kolege (czyli znow uzytkowe a nie marketingowe argumenty). |
nie mówie że planety są złe swego czasu był to sprzęt naprawdę pierwsza klasa ale gdy zaczął zbyt często wracać to wycofaliśmy sie ze sprzedaży, nie wiem dlaczego jego awaryjność nagle tak się zwiększyła może feralna lina modelu ? ja słyszałem coś o przejęciu tej firmy przez kogoś innego i podobno wtedy wszystko sie zepsuło - zaznaczam że mogły to być tylko spekulacje.
co do linksys'a sprzedałem - pewnie setki tych urządzeń,
skonfigurowałem - dziesiątki,
zapomniałem że istnieją o wszystkich które przewineły sie przez moje ręce, bo nie przypominją o sobie wadliwym działaniem.
a pamiętam i chwale bo sprzęt bezproblemowy.
ps. pragnę zazanczyć że nie jestem przedstawicielem żadnej z ww firm nie pracuje i nie pracowałem dla nich, chwale tylko sprzęt który używałem i sprawdziłem na polu bitwy
aha i dobre dlinki istnieją tylko nie kosztują 100 zł
Anonymous - 25-03-2008, 22:22
A ja mam DLinka DI624 i zasuwa jak złoto
Anonymous - 25-03-2008, 22:23
Linksys i D-link w segmencie dla domowych użytkowników to porażka. Mówiąc to mam na uwadze własne doświadczenia i innych znajomych administratorów. Nie ma co się wywnętrzniać, ale w tym przypadku niezawodność ma ogromne znaczenie. Co prawda w każdym segmencie dla produktów sieciowych znajdzie się czarna owca, ba, statystycznie rzecz biorąc każdy produkuje wadliwe sztuki gdziekowliek i nic na to nie poradzi (SixSigma prawdę ci powie). Niestety u Linksysa i D-linka zdarza się to częściej niż u innych producentów, wnioskuję z doświadczenia. Biorę też pod uwagę fakt, że w tym segmencie d-link i linksys ma większość rynku.
Osobiście w tym segmencie polecam, jak już pisałem wcześniej, Draytka. Może być też Planet. Draytek 2900VG i 2910VG to zajefajne produkty dla małej sieci. Używane z gwarancją można często znaleźć na Allegro w cenie do 450 PLN. Można też wziąć niższy model rezygnując z funkcjonalności, ale nie masz co się łudzić, że za cenę poniżej 200 PLN możesz liczyć na święty spokój, no chyba że akurat trafiłeś. Poczytaj sobie opinie na forum firmy na temat konkretnych modelów. Routery Planet też warto zgłębić. Z moich obliczeń wynika, że rzadziej trafiam na lewe szuki.
Pozdrawiam
arekp - 25-03-2008, 22:33
Michał, w domu mialem 3 rozne routerki (switch+wifi) marki Linksys, dwa ostatnie to wrt-54gt oraz jeszcze jeden, taki w postaci kwadratowej kostki.
Dominik, FEN to firma bedaca przedstawicielem Linksys w Polsce. Wiekszosc sprzedawanych Linksysow w Polsce przechodzi przez ich lapki.
Bramki VoIP Linksysa jak juz pisalem to tez temat drazliwy - choc nie dla mnie, a jedynie dla jednego z moich klientow. ale dla przykladu ich perelka PAP(2) to badziewie Szczegolow nie znam, bo slyszalem jedynie niezbyt przyzwoite slowa w komentarzu.
I tu chcialbym uzupelnic swoja wypowiedz o cos mysle bardzo waznego przy okazji tej dyskusji:
Ja nie mowie ze Linksys/Dlink nie dziala, psuje sie czy ktos oszukuje sprzedajac ten sprzet. Ja mowie, ze w tej klasie cenowej sa lepsi/mniej problematyczni/bardziej przeze mnie lubiani producenci. W gronie tym znajduja sie na przyklad Planet (routery, access pointy) czy Ovislink (tu konkretnie jeden model z modemem ADSL - na ta chwile).
Do marek cieszacych sie moim uznaniem mozna dolozyc Pentagrama i ich karty sieciowe PCI czy Edimax z karta PCI WI-FI.
I faktem jest, ze mozna sie czepic mnie jedynie za to, ze od dluzszego czasu kupuje po prostu konkretne produkty tych producentow, ktore w moich zastosowaniach sprawily sie idealnie i bezproblemowo a klienci ciesa sie brakiem awaryjnosci. Dodajmy tez to, ze sprzet ktory instaluje klientom w 90% zabezpieczony jest conajmniej listwami przeciwprzepieciowymi i filtrujacymi, czesto UPSami - gdzie w przypadku tych drugich sprzet ma pewne i stabilne zasilanie co moze wplywac na jego niezawodnosc.
Anonymous - 25-03-2008, 22:50
arekp napisał/a: | Dominik, FEN to firma bedaca przedstawicielem Linksys w Polsce. Wiekszosc sprzedawanych Linksysow w Polsce przechodzi przez ich lapki. |
przecież ich chyba nie wyciągają z folii i specjalnie nie psują ? tak jak pisałem fen ma w swojej ofercie i sprzęt dobry markowy i badziewie, w końcu jest tylko dystrybutorem
arekp napisał/a: | Do marek cieszacych sie moim uznaniem mozna dolozyc Pentagrama i ich karty sieciowe PCI czy Edimax z karta PCI WI-FI. |
zgadzam sie w ogóle to edimax majstruje chyba coś z planetem czy na jego bazie ?
arekp napisał/a: | mozna sie czepic mnie jedynie za to, ze od dluzszego czasu kupuje po prostu konkretne produkty tych producentow, |
Ty przekonałeś sie do jednego producenta ja do innego przecież sie za to na siebie nie po obrażamy
arekp napisał/a: | Dodajmy tez to, ze sprzet ktory instaluje klientom w 90% zabezpieczony jest conajmniej listwami przeciwprzepieciowymi i filtrujacymi, czesto UPSami - gdzie w przypadku tych drugich sprzet ma pewne i stabilne zasilanie co moze wplywac na jego niezawodnosc. |
a ja wpinam prosto w sieć i potem sie kliencie martw a tak szczerze to informuje, że trzeba kupić listwe albo jakiegoś upsa ale każdy i tak na to zlewa.... bo oni nie rozumieją słowa przepięcie i tego że ich też może to spotkać ...
Anonymous - 25-03-2008, 23:47
Derpin napisał/a: | a ja wpinam prosto w sieć i potem sie kliencie martw a tak szczerze to informuje, że trzeba kupić listwe albo jakiegoś upsa ale każdy i tak na to zlewa.... bo oni nie rozumieją słowa przepięcie i tego że ich też może to spotkać ... |
Pociągnę dalej ten temat - mówicie o zwykłej listwie "podłużnej"
arekp - 25-03-2008, 23:58
dm17 napisał/a: | Pociągnę dalej ten temat - mówicie o zwykłej listwie "podłużnej" |
Pod okresleniem 'listwa' kryja sie dwa produkty: listwa filtrujaca zaklocenia lub listwa przeciwprzepieciowa. Obecnie chyba nie ma juz w sprzedazy samych listw filtrujacych, ale warto sprawdzic na opakowaniu - w sumie wczesniej pisalem zeby sugerowac sie bezpiecznikami, ale zaraz ktos mi wyszuka jakis pseudofunkcjonalny produkt i bedzie, ze mowie nieprawde
Przy zakupie nowej listwy warto zainteresowac sie dodatkami typu odpowiedzialnosc producenta listwy za sprzet. Przykladowo firma Ever od dosc dawna z listwa sprzedaje ubezpieczenie sprzetu - w zaleznosci od wersji listwy sa rozne kwoty ubezpieczenia. Gwarancje na listwe dostajemy na 5 lat, a na pierwszy rok od zakupu listwy mamy ubezpieczenie sprzetu
EDIT: drobna zmiana zeznan
Anonymous - 26-03-2008, 05:02
arekp napisał/a: | EDIT: drobna zmiana zeznan |
potwierdzam zeznania dodam jeszcze od siebie, że polecam też listwy firmy Lestar tylko ten producent chyba nie daje gwarancji na spalony sprzęt...
saphire - 26-03-2008, 08:45
Nie na darmo w "środowisku" obiegowa nazwą na Linksysa jest LINKSYF
|
|
|