Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wymiana świec
kielurkk - 04-01-2009, 12:00
A ja wymontowałem sobie dwie rurki od pompy i wtrysków 1 i 2-go i bez większego problemu dało się to zrobić
1grzecho napisał/a: | Jk dotąd udało mi się wymienić samodzielnie świece nr 4, do niej miałem najlepszy dostęp |
z trzeciego cylindra też świecę wymienisz bez problemu, dopiero na 1 i 2 zaczyna się akrobatyka
GCT - 28-01-2009, 17:19 Temat postu: Ja wymienialem sam pod blokiem 1.9 TD 98 r zajelo mi to 2 godz . Odbrecalem kluczami nasadowymi i normalnymi. 2 swiece mi sie rozwalily ale jakos udalo sie wykrecic. Jeden klucz nasadowy musialem boshem zeszlofowac bo nie dalo sie podejsc pod ta przy pompie wtryskowej. Odradzam odkrecanie pompy.
1grzecho - 28-01-2009, 20:22
sprubuje też pokombinować z tymi kluczami ale dopiero jak wiosna przyjdzie bo silniczek chodzi jak marzenie po wymianie tej jednej świecy. no ale wymienić trzeba bo kupiłem i tak 4 sztuki
grzesiopol - 28-01-2009, 22:26
1grzecho napisał/a: |
jak go powyginać?
no i czy ta wymiana jest mozliwa bez specjalistycznych narzędzi?
a właśnie.. są typowe klucze do wymianyswiec żarowych w carismie?
Jk dotąd udało mi się wymienić samodzielnie świece nr 4, do niej miałem najlepszy dostęp , pozostałe czekają na wymiane |
Trzeba trochę pokombinować i za każdym podgięciem przypasować do świec. Ja robiłem to w ten sposób, aby wyszło takie rozciągnięte "S". Zaraz za oczkiem wygiąłem raz, kawałek prosty i wygięcie w drugim kierunku. Nie wiem, czy są jakieś specjalistyczne narzędzia, ale to moje pomogło jeszcze raz. Jeszcze w grudniu wymieniałem świece po raz kolejny. No i tulejki przy dźwigni biegów (wybieraku) też po raz kolejny.
Rozmawiałem z klientem ze sklepu z częściami do Mitsu i on potwierdził to co ja już doznałem na własnej skórze, silnik F8QT - ten typ tak ma, i to w Carismie i chyba Space Star (ale tam jest chyba inny typ silnika). Te dwie rzeczy czyli świece i tulejki trzeba często wymieniać.
GCT - 29-01-2009, 09:57
potwiedzam , ja swiece wymienialem 18 tys km temu i juz tak za bardzo nie grzeja , kupilem swiece bosha 40 zl / szt, tylejki wybieraka po 10 tys km sie zuzyly. Kiedys na alegro widzialem metalowe tulejki ale teraz jak chcialem kupic to juz nie ma Ale metalowa napewno dluzej wytrzyma niz plastikowa rzepa
pan_michal - 14-10-2015, 21:28
Temat już dawno był, ale WRACAM Z NIM bo dalej mam temat świec..
Panowie, jaki może być powód palenia się świec (przeważnie dwóch sądząc po tym jak zapala przy aktualnych temperaturach) praktycznie co sezon?
Praktycznie co roku muszę zmieniać świece. Problem z zasilaniem? kablem? Świece to skomplikowane się nie wydają...
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Michał
1grzecho - 15-10-2015, 19:20
ja również swieczki wymieniam praktycznie co roku.
nie wiem gdzie lezy przyczyna
|
|
|