To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wymiana świec

kielurkk - 04-01-2009, 12:00

A ja wymontowałem sobie dwie rurki od pompy i wtrysków 1 i 2-go i bez większego problemu dało się to zrobić :)
1grzecho napisał/a:
Jk dotąd udało mi się wymienić samodzielnie świece nr 4, do niej miałem najlepszy dostęp :lol:

z trzeciego cylindra też świecę wymienisz bez problemu, dopiero na 1 i 2 zaczyna się akrobatyka :D

GCT - 28-01-2009, 17:19
Temat postu: Ja wymienialem sam pod blokiem 1.9 TD 98 r
zajelo mi to 2 godz . Odbrecalem kluczami nasadowymi i normalnymi. 2 swiece mi sie rozwalily ale jakos udalo sie wykrecic. Jeden klucz nasadowy musialem boshem zeszlofowac bo nie dalo sie podejsc pod ta przy pompie wtryskowej. Odradzam odkrecanie pompy.
1grzecho - 28-01-2009, 20:22

sprubuje też pokombinować z tymi kluczami ale dopiero jak wiosna przyjdzie :mrgreen: bo silniczek chodzi jak marzenie po wymianie tej jednej świecy. no ale wymienić trzeba bo kupiłem i tak 4 sztuki
grzesiopol - 28-01-2009, 22:26

1grzecho napisał/a:

jak go powyginać?
no i czy ta wymiana jest mozliwa bez specjalistycznych narzędzi?
a właśnie.. są typowe klucze do wymianyswiec żarowych w carismie?
Jk dotąd udało mi się wymienić samodzielnie świece nr 4, do niej miałem najlepszy dostęp :lol: , pozostałe czekają na wymiane :cry:

Trzeba trochę pokombinować i za każdym podgięciem przypasować do świec. Ja robiłem to w ten sposób, aby wyszło takie rozciągnięte "S". Zaraz za oczkiem wygiąłem raz, kawałek prosty i wygięcie w drugim kierunku. Nie wiem, czy są jakieś specjalistyczne narzędzia, ale to moje pomogło jeszcze raz. Jeszcze w grudniu wymieniałem świece po raz kolejny. No i tulejki przy dźwigni biegów (wybieraku) też po raz kolejny.
Rozmawiałem z klientem ze sklepu z częściami do Mitsu i on potwierdził to co ja już doznałem na własnej skórze, silnik F8QT - ten typ tak ma, i to w Carismie i chyba Space Star (ale tam jest chyba inny typ silnika). Te dwie rzeczy czyli świece i tulejki trzeba często wymieniać.

GCT - 29-01-2009, 09:57

potwiedzam , ja swiece wymienialem 18 tys km temu i juz tak za bardzo nie grzeja , kupilem swiece bosha 40 zl / szt, tylejki wybieraka po 10 tys km sie zuzyly. Kiedys na alegro widzialem metalowe tulejki ale teraz jak chcialem kupic to juz nie ma :D Ale metalowa napewno dluzej wytrzyma niz plastikowa rzepa
pan_michal - 14-10-2015, 21:28

Temat już dawno był, ale WRACAM Z NIM bo dalej mam temat świec.. :)
Panowie, jaki może być powód palenia się świec (przeważnie dwóch sądząc po tym jak zapala przy aktualnych temperaturach) praktycznie co sezon?
Praktycznie co roku muszę zmieniać świece. Problem z zasilaniem? kablem? Świece to skomplikowane się nie wydają...

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Michał

1grzecho - 15-10-2015, 19:20

ja również swieczki wymieniam praktycznie co roku.
nie wiem gdzie lezy przyczyna