[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] woda kapie z rury i kopci niebieskim dymem POMOCY
Hugo - 16-04-2008, 10:21
zak963 napisał/a: | wypaliła się uszczelka przez niezmieniany płyn do chłodnicy okło 2lat | Nie przez to.
Anonymous - 16-04-2008, 11:32
wlasnie dokonalismy z kumplem odkrycia.Przy wlaczonym silniku sciagalismy kolejno przewody ze swiec.Na pierwszych trzech przy sciaganiu spadaly obroty,a na ostatniej swiecy jak sciagnelismy to nie bylo zadnej róznicy.Ta wlasnie swieca miala czarna elektrode,ale sucha.Pierwsze trzy chyba byly ok bo mialy kolor kawy z mlekiem.Ta ostatnia swieca jest dobra bo sprawdzalismy.Czyli jaki z tego wniosek?czyzby ten jeden przewód byl felerny???czy moze to byc wina czego innego?
londolut - 16-04-2008, 11:38
vippo, zmiana kabli i świec to podstawowa czynność tak jak wymiana wszystkich filtrów i oleju w silniku (mam nadzieję, że zmienione ). Świece i kable to wydatek około 150PLN. 50PLN świece NGK lub Denso i kable około 100PLN. Wyczyść jeszcze kopułkę i palec jeśli tego nie zrobiłeś.
Anonymous - 16-04-2008, 11:47
no tak,ale widze ze swiece sa nowiutkie NGK,a co do kabli to nie wygladaja na nowe,aczkolwiek oryginalne tez nie sa..a tą kopulke to trzeba chyba rozkrecic bo widze ze sa dwie srubki
londolut - 16-04-2008, 11:54
vippo napisał/a: | widze ze swiece sa nowiutkie NGK | Zapytaj gościa, od którego kupowałeś wozidełko, kiedy je wymienił - jeśli masz do niego kontakt ofkozz
vippo napisał/a: | co do kabli to nie wygladaja na nowe,aczkolwiek oryginalne tez nie sa | Zainwestuj w Colta a odpłaci ci się bezawaryjnością
vippo napisał/a: | kopulke to trzeba chyba rozkrecic bo widze ze sa dwie srubki | Dokładnie, zapamiętaj kolejność kabli lub zrób fotkę. Jak pomieszasz kable to silnik będzie nierówno pracował lub w ogóle nie odpali.
Anonymous - 16-04-2008, 13:35
no tak ale zastanawiam sie czy moze to nie jest wina kopulki..ale tak czy tak to kable jak napisales londolut trzeba wymienic.W sumie to nie majatek..
Hugo - 16-04-2008, 16:25
vippo napisał/a: | Ta wlasnie swieca miala czarna elektrode,ale sucha | Może wtryskiwacz nie podaje paliwa.
Tak czy inaczej najpierw wyczyść tą chole... kopułkę i palec (ile razy można pisać), bo nie ponisiesz kosztów, jeśli to nie pomoże to zmień świece i kable WN. Jak nie będzie poprawy to będziemy myśleć dalej.
wichura1 - 16-04-2008, 22:34
Robson86 napisał/a: | .......jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych. Jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra.
Pozdroo |
Błąd, przerabiałem ten temat. Przy zużytych uszczelniaczach samochód dymił lekko gdy stał długo na wolnych obrotach, śmierdziało olejem (np: w korku) i przy każdym ruszaniu w korku kłąb niebieskiego dymu. Natomiast ani dymka przy hamowaniu silnikiem. Uszkodzone uszczelniacze przepuszczają tylko na wolnych obrotach, olej sączy się po szyjce zaworu do komory spalania. Przy wysokich obrotach olej jest wypychany z powrotem do góry do klawiatury.
Anonymous - 17-04-2008, 14:38
silnik który kupiłem był z rozbitego samochodu nieodpalanego przez 2 lata (płyn do chłodnic niezmieniany zbyt długo nabiera właściwości żrących trochę jak kwas ,tak mi mechanik powiedział) niewymieniłem tej uszczelki odrazu i jeżdziłem jakieś 2 miesiące aż sie wypaliła jak ją znajde w garażu to wrzuce żeby nie być gołosłownym
[ Dodano: 17-04-2008, 16:00 ]
http://www.wrzuta.pl/user...pe=i#user_image tu są fotki wypalonej uszczelki jak by ktoś nie dowierzał nikomu nie życze takiej usterki(kosztowna i kłopotliwa)
Anonymous - 17-04-2008, 23:48
No tak,jutro bede mial przewod to sobie sprawdze czy bedzie chodzil tak jak sie nalezy oby...a jak to nic nie da to w koncu zajme sie ta kopułka ..a jak dalej nic to bede musial nadal korzystac z Waszej pomocy..
[ Dodano: 21-04-2008, 19:11 ]
A powiedzcie mi w jakiej kolejnosci powinny byc zalozone przewody na swiece?najlepiej jekby ktos umiescil fotke..jest przypuszczenie ze mam pomylona kolejnosc..
Anonymous - 29-04-2008, 12:39
vippo napisał/a: | A powiedzcie mi w jakiej kolejnosci powinny byc zalozone przewody na swiece? |
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=23498 w tym poscie jest opisane co i jak
londolut - 29-04-2008, 14:46
vippo napisał/a: | No tak,jutro bede mial przewod to sobie sprawdze czy bedzie chodzil tak jak sie nalezy oby...a jak to nic nie da to w koncu zajme sie ta kopułka | Przy jednej robocie wymień kable, kopułkę i palec, to raptem 50zł więcej a masz pewność, że cały zestaw nie będzie przyczyną usterek. Pisałem ci o tym na gg, ale jesteś uparty
|
|
|