[97-04]Galant EAxA/W - Podgrzewane fotele
piotrkor1 - 28-02-2011, 20:34
Kamil_Ziomek napisał/a: | To by się zgadzało że nie chce palić. Niestety ja na immobilizerach się nie znam |
Może padł też przy okazji 15A ten w żółtej ramce.On też chyba jest od immobilizera?
Lecę zobaczyć bo tego nie sprawdzałem!
Sprawdzone całe ten w komorze silnika i w kabinie.
Brakuje mi już pomysłów.
Kamil_Ziomek - 28-02-2011, 20:44
Najlepiej sprawdź wszystkie bezpieczniki. może jakiś od komputera jest padnięty albo czegoś co odpowiada za prace silnika. Ewentualnie spróbuj wymrógać błędy może coś przy tym zwarciu poleciało ale nie powinno
piotrkor1 - 28-02-2011, 20:56
Kamil_Ziomek napisał/a: | Najlepiej sprawdź wszystkie bezpieczniki |
Sprawdzone,całe.Po podłączeniu pinów do kostki(które nie bardzo pasowały,wziąłem od kostki do radia a nie wiedziałem że są w gratisie przy kostce, która wisiała luzem tylko je trzeba rozpakować).Podłączyłem je do innej kostki z dwoma kabelkami czerwonym i czerwono srebrnym.Po przekręceniu stacyjki zero reakcji.Wcześniej usłyszałem takie pyknięcie to pewnie wtedy spalił się bezpiecznik.
Owczar - 01-03-2011, 14:43
piotrkor1 napisał/a: | Podłączyłem je do innej kostki z dwoma kabelkami czerwonym i czerwono srebrnym. |
Tak się kończy zabawa w elektryka. Podejrzewam, że mogłeś uwalić ECU. Bezpiecznik się spalił, ale możliwe, że ECU zdążyło się uszkodzić.
piotrkor1 - 01-03-2011, 16:41
Owczar napisał/a: | piotrkor1 napisał/a: | Podłączyłem je do innej kostki z dwoma kabelkami czerwonym i czerwono srebrnym. |
Tak się kończy zabawa w elektryka. Podejrzewam, że mogłeś uwalić ECU. Bezpiecznik się spalił, ale możliwe, że ECU zdążyło się uszkodzić. |
Wracam właśnie od elektryka powiedział że bezpieczniki i przekaźniki sprawne,pompa paliwa pracuje,iskra jest tylko że wtryski nie podają paliwa?Błędów nie wymrógał bo nie ma takiego sprzętu jutro podobno podjedzie do niego kolega i sprawdzi.
Chyba będę musiał poszukać tego ECU.Jakiego szukać?
Owczar - 01-03-2011, 16:47
piotrkor1, błędy możesz wymrugać sam.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
piotrkor1 napisał/a: | pompa paliwa pracuje,iskra jest tylko że wtryski nie podają paliwa? |
Czyli coś tam ECU działa.
ECU musisz szukać od GDi z rocznika 99-01. Musi mieć taki sam numer jak Twój. Ale będziesz musiał wymienić także kluczyki lub zaprogramować immo w serwisie z Twoimi kluczykami. Narazie posprawdzaj co i jak.
piotrkor1 - 01-03-2011, 16:52
Owczar napisał/a: | GDi z rocznika 99-01 |
Dlaczego od GDi skoro ja mam Galanta 2,0 16V 136KM?
Owczar - 01-03-2011, 16:58
piotrkor1 napisał/a: | Dlaczego od GDi skoro ja mam Galanta 2,0 16V 136KM? |
Sorki, tak tak. Nie wiem dlaczego myślałem, że masz GDi. W każdym razie numer ECU musi się zgadzać. Jak coś mogę Ci sprawdzić po VIN jaki masz u siebie.
piotrkor1 - 01-03-2011, 17:04
Owczar napisał/a: | Jak coś mogę Ci sprawdzić po VIN jaki masz u siebie. |
Mój vin to:
JMBSNEA2AXZ000697
dzięki
Owczar - 01-03-2011, 17:15
piotrkor1, sprawdzę ten numer dopiero koło 23 jak będę w domu.
Detali.ru zwraca 2 numery.
Czy po przekręceniu stacyjki zapalają się normalnie kontrolki?
Warto sprawdzić czy ECU jest zasilane. Rozpiskę masz w service manualu> Fuel> 13A-67.
piotrkor1 - 01-03-2011, 17:20
Owczar napisał/a: | Czy po przekręceniu stacyjki zapalają się normalnie kontrolki? |
Tak kontrolki zapalają się i gasną tak jak powinny.
[ Dodano: 01-03-2011, 18:02 ]
Owczar napisał/a: | Warto sprawdzić czy ECU jest zasilane. Rozpiskę masz w service manualu> Fuel> 13A-67. |
Chyba tego nie zrobię bo już dosyć narozrabiałem.Poza tym napisane jest wytłuszczonym drukiem.Cytuję:
Caution
Short-circuiting the positive(+) probe between a connector terminal and earth could damage the vehicle wiring, the sensor, engine-ECU or all of them.
Be careful to prewent this!
Co to znaczy??
robertdg - 01-03-2011, 18:16
piotrkor1, w skrócie, zwarcie może uszkodzic instalacje, jej elementy, komputer, albo wszystko naraz Także mozna sobie narobić sporego bigosu
piotrkor1 - 01-03-2011, 18:35
robertdg napisał/a: | piotrkor1, w skrócie, zwarcie może uszkodzic instalacje, jej elementy, komputer, albo wszystko naraz Także mozna sobie narobić sporego bigosu |
Po tym wydarzeniu odeszła mi ochota na jakiekolwiek grzebanie przy instalacji elektrycznej.
"Polak mądry po szkodzie" a podłączenie tej instalacji do ele.podgrzewanych siedzeń wydawało się w miarę proste.
Ile może kosztować zaprogramowanie immobilazera w serwisie?
Owczar - 01-03-2011, 23:54
ECU: MD362348
piotrkor1 - 04-03-2011, 20:09
Dzisiaj z rana kolega zaciągnął mnie do 2 elektryka.Pierwszy stwierdził to co napisałem wyżej.
Drugi natomiast poinformował mnie, że ecu sprawne,kupiłem już wcześniej inne po atrakcyjnej cenie dzięki informacji kolegi Droper.Podobno cały dzień od 9.30 do 18.00 moje auto było na topie.Stwierdzono brak masy na wtryskach,dlatego się nie otwierają i nie podają paliwa.Pan elektryk po moim telefonie stwierdził i tu uwaga cytuję,że jeżeli powiem prawdę to ułatwi sprawę.Nadmieniam,że wcześniej informowałem co i jak sknociłem.Śmieszne ale prawdziwe,zaproponowałem, że jutro podjadę i pokażę gdzie się podpiąłem i przywiozę schematy elektryczne.
Błędów nie wymrógałem bo po podłączeniu 1 i 4 pinu w złączu OBDII i przekręceniu stacyjki nic się nie działo?Co o tym wszystkim myśleć?
|
|
|