[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania
Anonymous - 05-05-2008, 23:34
moze byc tez rolka napinajaca padnieta, obciazenie przy skrecaniu kierownicy przenosi wieksza sile na rolke i moze lozysko, miejmy nadzieje bo taniej niz pompa.
pompec - 05-05-2008, 23:45
PLPynton napisał/a: | moze byc tez rolka napinajaca padnieta, obciazenie przy skrecaniu kierownicy przenosi wieksza sile na rolke i moze lozysko, miejmy nadzieje bo taniej niz pompa. |
ale tak jak pisałem wcześniej... wydaje mi się, że to jednak nie pompa... może ja normalny (dla 4G63) odgłos poczytuje jako niepożaądane dźwięki... generalnie lubię się czepiać... zapytam przy następnej wizycie u mechanika...
Anonymous - 05-05-2008, 23:48
no pisze ze nie pompa, rolka napinajaca pasek
pompec - 05-05-2008, 23:55
PLPynton napisał/a: | rolka napinajaca pasek |
to znaczy nic związanego z pompą... po głębszym przysłuchaniu się zauważyłem, że ten odgłos od pompy jest inny niż ten który mnie intryguje (i akceptowalnie cichy)... a rolki napinającej bym nie podejrzewał bo to... nie wiem jak to opisać... poprostu słychać, że to rolka może jakoś nagram ten odgłos i wrzucę tu... to się będzie można wypowiedzieć... lokalizacja dźwięku umiejscawia się mniej więcej pod kolektorem wydechowym...
Anonymous - 06-05-2008, 00:19
Cytat: | to chyba cene podales za sama pompe wspomagania teraz dobra i pewna za te pieniadze z monatarzem i wymiana oleju to chyba trudno by bylo. |
Tak tak sama pompa, ale z wymianą to jakieś 100 zł więcej
Anonymous - 06-05-2008, 06:20
Nie wiem czy to może coś pomoże, u mnie od czasu zalozenia sekwencji, w dolocie twozy sie rezonans przy 1000 obr/min (dzwiek przypominajacy granie na butelce).
Bury - 25-05-2008, 17:19
Ile tego Dexrona III wchodzi w układ wspomagania do EA2A??
Anonymous - 25-05-2008, 20:22
Cytat: | Ile tego Dexrona III wchodzi w układ wspomagania do EA2A?? |
0,9 litra
Bury - 25-05-2008, 20:47
uuuu
Tak jak patrzyłem na te rurki co lecą od zbiorniczka,zbiorniczek i pompe to myslalem,że wiecej.
Wiec se wymienie pewnie i ja.
Tomek - 15-06-2010, 11:00
przeglądnąłem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Problem wygląda tak: do wczoraj wieczór było okej
dzis rano zapaliłem auto, silnik chodził jak traktor, a jeszcze głośniej przy ruszaniu kierownicą
ujechałem 50 metrów, zatrzymałem się, podniosłem maskę i okazuje się, że hałas dochodził z okolic rozrządu/pasków
po chwili było już lepiej, przejechałem z 3-5 km, problem ustał, w trakcie jazdy wszystko okej
na parkingu poruszałem kierownicą, w pozycji maksymalnie skręconej słychać stukot jakby na drążkach, czy przekładni (a nigdy tego nie analizowałem, więc nie wiem czy tak powinno być)
Wtedy sprawdziłem płyn od wspomagania i okazuje się, że jest mniej niż minimum, ale troche powyżej rurek.
I teraz domyśliłem się, że płyn gdzieś spierniczył i ten hałas rano to była pompa, która chodziła na sucho
Chciałem tam coś dolać, pojechałem do IC, zapytuje o płyn do wspomagania.
Pytanie: jaki kolos??
Ja: Niebieski (nie wiem skąd znałem taką właśnie odpowiedź)
No i zaczyna się problem, bo mają tylko żółty i czerwony, a ponoć się nie mieszają.
Po powrocie do domu zerknąłem do zbiorniczka i płyn jest taki jakby pomarańczowy, choć mało go widzę.
I teraz co dolać, żeby nie "polepszyć" i aby pompa mi nie padła.
[ Dodano: 15-06-2010, 11:51 ]
skonsultowałem to z p. Leszkiem i dolałem Mobil ATF
jak wyszedłem z domu (stał z 20 minut) to była już plama pod autem
dolałem jakieś 200 ml i będę obserwował
w każdym razie gdzieś jest dziura
robertdg - 15-06-2010, 12:28
tomek84 napisał/a: | w każdym razie gdzieś jest dziura | pod zderzakiem, dorobienie nowej chlodniczki oleju wspomagania ~80zł, wymiana na kanale bez ściągania zderzaka
Tomek - 15-06-2010, 12:50
robertdg napisał/a: | tomek84 napisał/a: | w każdym razie gdzieś jest dziura | pod zderzakiem, dorobienie nowej chlodniczki oleju wspomagania ~80zł, wymiana na kanale bez ściągania zderzaka |
na 99% masz racje
prześledziłem sobie gdzie idą rurki od zbiorniczka wyrównawczego i czy nie ma wycieków
to co mogłem zobaczyć od góry to wszystko jest suche
więc pewnie gdzieś tam pod zderzakiem
robertdg - 15-06-2010, 12:55
tomek84, dokładniej w linii chłodnic rureczki są chycone stalową obejmą (rurki sa alumuniowe ) no i pmiedzy nimi powstaje tlenek korozji i aluminum tego nie wytrzymuje, w tamtym miejscu masz sito, radze nie kombinowac z naciaganiem gumowych przewodów bo napewno ich braknie, radze dorobić nową chlodniczke, ewentualnie pospawać starą.
P.S. podstaw biała kartke na ziemi pod zderzakiem, w pionie od prawego reflektora, na lini dolnej reflektor atrapa, kartka za chwile zrobi sie czerwona po odpaleniu
Tomek - 15-06-2010, 13:44
Cytat: | P.S. podstaw biała kartke na ziemi pod zderzakiem, w pionie od prawego reflektora, na lini dolnej reflektor atrapa, kartka za chwile zrobi sie czerwona po odpaleniu |
zrobiłem test i niestety (stety) żadnej plamy, ani najmniejszej, jak na złość
ale wcześniej ciekło dokładnie tak jak mówiłeś z tego miejsca
poczekam do rana i zobaczymy, czy płynu ubędzie
robertdg - 15-06-2010, 14:15
tomek84, powtórz test przy maks skręconych kołach przez około 3-5s - cisnienie w układzie rośnie przekraczając kilkukrotnie wartość nominalną.
|
|
|