[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
krzychu - 21-05-2008, 13:28
stanik - dokładnie są takie czujniki szczególnie w silnikach z Turbo wtedy elektronika zmniejsza doładowanie (co się może zdażyć nawet w polsce na stacji u zdzisia) A jak sie robi silnik na USA to nie chodzi o to żeby ciągle elektronika obcinała troche osiągów tylko ciągle pracował na to 100% które fabryka dała.
No a w USA mają tez pewnie dla takich aut wysokooktanową ale pewnie nie jest dostępna na każdej stacji (może ktoś tankował w USA i rozwieje jak to jest dokłądnie??) Bo jak kupujesz to masz podane w instrukcji do jakiego minimlanie paliwa jest przystosowany silnik i tam przeważnie jest 95-94 a jak masz silnik np. FSI zaleca się tankowanie tylko 98-99 jak sie zatankuje tam 95 spadek momentu jest rzędy do 10% (widziałęm wykresy mocy tych silników na różnych paliwach) i było porównywane też spalanie różnego paliwa vs cena tego paliwa i wychodziło to tak samo czyli tankujesz droższe ale pali mniej.
Krzychu
Juiceman - 21-05-2008, 14:45
Tankowalem i w sumie chyba 92 oktany? jakos tak - ale to bylo do cheviego cyrusa z '95 albo '96. Na drozsze odmiany w sumie nie patrzylem...
Anonymous - 26-05-2008, 17:07
W dzisiejszym AutoŚwiecie zdaje się jest artykuł o 1.8 CVT. Może coś ciekawego napisali?
saphire - 27-05-2008, 11:59
W AŚ i w Motorze napisali że ta skrzynia CVT to muł i można zapomnieć o tym by się szybko zbierała, że łopatki przy kierownicy tez nie pomagają, że silnik przy wdepnięciu wchodzi na obroty a skrzynia "nie nadąża" za tym i silnik wyje a auto "powoli" się zaczyna zbierać i że lepiej jednak wybrać manualną - czyli tak jak sądziłem że tak będzie z CVT jak i z tymi w skuterkach
krzychu - 27-05-2008, 12:19
No więc wydaje się ze ta skrzynia działa dobrze jedynie w dieslach gdzie silnik ma dużo mniejszy zakres obrotowy i moment nisko....
Krzychu
xor - 27-05-2008, 13:09
...i w jednej napisali w zaletach 'duża pojemność bagażnika',w drugiej w wadach 'mała pojemność bagażnika'...
tyle są warte 'testy' w gazetkach...
akbi - 27-05-2008, 13:14
xor napisał/a: | ...i w jednej napisali w zaletach 'duża pojemność bagażnika',w drugiej w wadach 'mała pojemność bagażnika'...
tyle są warte 'testy' w gazetkach... |
zapewne "zalety" opisywał jeden dziennikarz, a "wady" drugi dziennikarz.
...niestety takie 'kfiatki" zdarzają się dość często w tego typu czasopismach i nie tylko w motoryzacyjnej branży, ale w szczególności komputerowej.
Anonymous - 09-06-2008, 11:16
Auto juz w garazu. To taka owca w wilczej skorze z cvt. Lagodna spokojna i powolna niestety troche Rusza powolutku chocby nie wiem co, pozniej troche zwawiej miedzy 50 a 100 km/h i nawet lepiej niz myslalem do 140-150. To moj pierwszy automat i no coz - wygodniejsze to niz myslalem ze bedzie. Ale najlepsze sa te lopatki przy kiero. Przez pierwsze kilka dni nawet ich nie dotknalem ale jak juz sprobowalem nie che sie jezdzic inaczej. Zmiana biegu bez problemu przy wcisnietym gazie a reakcja natychmiastowa, bieg zmienia sie w mgnieniu oka i zamiast chwilowego spadku przyspieszenia jak na manualce czuje sie szarpniecie do przodu - jakby auto na ta sekunde dostalo dodatkowego kopa. Coz zadowolony jestem, moze nie jest tak szybki jak bylby na manualce ale wrazenia z jazdy uzywajac lopatek sa duzo lepsze niz myslalem.
Anonymous - 10-06-2008, 00:28
Pogratulowac! Wiele osob boi sie automatow (sam za nimi nie przepadalem) a teraz nie chce juz innej skrzyni
Nomanek42 - 09-04-2009, 12:02
Witam
Mam Sportback 1.8 z CVT. Na razie mam przejechanych 500km. Zużycie w granicach 13 l/100. Jestem przerazony. Ale może nauczyć sie jeździc. W miescie super wygoda. Manuale w korkach obracają drążkami a ja spoko...
Pozdrawiam
fargo - 09-04-2009, 13:09
saphire napisał/a: | W AŚ i w Motorze napisali że ta skrzynia CVT to muł i można zapomnieć o tym by się szybko zbierała, że łopatki przy kierownicy tez nie pomagają, że silnik przy wdepnięciu wchodzi na obroty a skrzynia "nie nadąża" za tym i silnik wyje a auto "powoli" się zaczyna zbierać i że lepiej jednak wybrać manualną - czyli tak jak sądziłem że tak będzie z CVT jak i z tymi w skuterkach |
To oni chyba testowali pralke Franie..... ale chyba do niej nie montowali CVT
Nie da sie prosto tego opisac....trzeba samemu sie przejechac i ocenic. Ja po 26 latach jazdy manualem przesiadlem sie na CVT i ..........nigdy wiecej manuala!!!
Pozdro
el_diablo - 10-04-2009, 07:21
Nomanek42 napisał/a: | Zużycie w granicach 13 l/100. Jestem przerazony |
W mieście na krótkich odcinkach faktycznie koło 13 wychodzi. Za to w trasie bez szaleństw spokojnie do 7,5 można zejść.
saphire - 10-04-2009, 07:35
Nomanek42 napisał/a: | Mam Sportback 1.8 z CVT. Na razie mam przejechanych 500km. Zużycie w granicach 13 l/100. Jestem przerazony. Ale może nauczyć sie jeździc. W miescie super wygoda. Manuale w korkach obracają drążkami a ja spoko... |
A co w tym dziwnego? Jak ciasne miasto i zakorkowane to tak będzie. Ja w Carismie na automacie tez na miescie u siebia mam 12-13
Bartek - 10-04-2009, 07:46
Nomanek42, nie wiesz jakbym się cieszył ze spalania 13/100 w Wawce..... Galant GDi w automacie prawie tyle średnio spalał..... teraz mam 17-19 - też oczywiście automat - manuala nie chcę
Karwoś - 12-04-2009, 22:31
Ja tez - automat jaki by nie był (chodzi o sprawny automat ) jest Zawsze (prawie) lepszy od manuala - A jak sie chce poszleć to w zapasie trzeba mieć EVO w garażu:). W polsce boją się ich troche - ale może jak się większość przekona to i wypadków bedzie mniej i słuczek na parkingach mniej - wszystkiego co złe bedzie mniej .
Mam nadzieje że nie bede zmuszony jeździć manualem - chyba że od czas udo czasu.
|
|
|