[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] terkocze w Coltolocie -zagadka rozwiązana
londolut - 26-05-2008, 10:20
SlaVkoEg napisał/a: | O ktore lozysko Ci chodzilo? oporowe czy w piascie ? | Jak zablokowało koła to raczej w piaście.
PiotrekSL4 - 26-05-2008, 17:52
Panowie nie chodzi mi o zawieszenie. Po zlaniu oleju i rozpołowieniu skrzyni okazało sie że latają w niej kulki które są kwadratowe. Ja nawet nie wiem z czego dokładnie one były bo w środku była dosłownie miazga.
londolut - 26-05-2008, 18:24
PiotrekSL4 napisał/a: | latają w niej kulki które są kwadratowe | dałeś do pieca
W przypadku Alexandra nie powinna to być skrzynia choć Hugo gadał, że sprzęgło do wymiany
PiotrekSL4 - 26-05-2008, 21:56
londolut napisał/a: | :badgrin: dałeś do pieca |
Nie no tu pojechałeś mi po całości.
po prostu z kulki zrobiły się sześciany.
Anonymous - 26-05-2008, 22:47
londolut napisał/a: | SlaVkoEg napisał/a:
O ktore lozysko Ci chodzilo? oporowe czy w piascie ?
Jak zablokowało koła to raczej w piaście. |
No niby tak ale chyba przynzasz ze ciezko bylo wpasc na to o co chodzilo a zwlaszcza komus kto nie ma o tym zielonego pojecia
Anonymous - 26-05-2008, 23:17
SlaVkoEg napisał/a: |
zwlaszcza komus kto nie ma o tym zielonego pojecia |
jeżeli chodziło o mnie to masz racje;) bo nawet bym nie podejrzewał, że w skrzyni są jakieś kulki
najgorsze, że dalej nie wiem co to jest, chociaż tyle, że sesja to dużo nie jeżdżę ale zdecydowanie po "sekcji" będę musiał poszukać magika który sprawdzi wasze hipotezy, chyba, że będziecie mieli jeszcze jakieś to chętnie się zapoznam:)
josie - 27-05-2008, 12:06
Mi się jeszcze przypomniało - posprawdzaj dokręcenie wszystkich poduszek silnika i skrzyni. Kiedyś kumpel w SpaceStarze po wymianie sprzęgła zapomniał jednej dokręcić i tam przy ruszaniu słychać było "pyk".
Anonymous - 27-05-2008, 12:28
pewnie to straszna ignorancja, ale jak wyglądają te poduszki? gdzie one są?
josie - 27-05-2008, 15:37
Alexander napisał/a: | jak wyglądają te poduszki? gdzie one są? |
Poduszka to element gumowy amortyzujący mocowanie silnika lub skrzyni do nadwozia.
Takie łapy mocujące są: przy rozrządzie u góry, z przodu na dole między skrzynią a belką pod silnikiem, z tyłu na dole między belką i już nie pamiętam ale najprawdopodobniej silnikiem i na górze 4-ta trzyma skrzynię (pod puszką filtra powietrza mniej więcej)
Anonymous - 03-07-2008, 15:03
no więc zagadka się wyjasniła:)
Ten dźwięk to rozpórka przednich amorów uderzająca w silnik. Mechanik najlepiej mi to pokazał jak na ręcznym próbował ruszyć, wtedy silnik się powiedzmy, że wygina ( o czym nie wiedziałem bom laik) i stuka. ot co:)
PS
dzisiaj rano aku nie zakręcił, jak go tylko odpaliłem (niestety musiałem na pych, mam nadzieję, że od jednego razu nić się nie stanie??) to już wszystko ładnie. Ale jak postoi to pierwszy obrót ma taki bardzo leniwy. bylem od razu u elektryka i zmierzył jakimś urządzeniem, że napięcie ok polecił tylko przeciścić/ odkamienić klemy - co też zaraz zrobi. Czy myślicie że to pomoże?
edit
czy jak odłaczę jedną klemę( bo jedna ma ten biały nalot) to też mi się zresetuje komputer i będe musiał uczyc go obrotów, czy to nie jest konieczne, albo zrobi się samoistnie w trakcie jazdy?
Hugo - 03-07-2008, 16:48
Alexander napisał/a: | Ten dźwięk to rozpórka przednich amorów uderzająca w silnik | Nigdy bym nie pomyślał. Nie skojarzyłem, że ten dźwięk pojawiał się po montażu rozpórki. Najważniejsze, że doszedłeś co to. Alexander napisał/a: | dzisiaj rano aku nie zakręcił | Akumulator ma kilka miesięcy. Jak go kupowałem to miał 95% sprawności, więc nie wiem co z nim się może dziać. Alexander napisał/a: | niestety musiałem na pych, mam nadzieję, że od jednego razu nić się nie stanie?? | Nie. Alexander napisał/a: | Czy myślicie że to pomoże? | Raczej tak, bo patrz wyżej. Alexander napisał/a: | czy jak odłaczę jedną klemę( bo jedna ma ten biały nalot) to też mi się zresetuje komputer | Tak. Alexander napisał/a: | i będe musiał uczyc go obrotów | Nieraz odłączałem klemy i nigdy nie uczyłem go z tego powodu obrotów. Nauczył się podczas jazdy i nigdy nawet nie przygasał.
Anonymous - 03-07-2008, 16:49
ok dzięki, to idę bez obaw czyścić:)
Maciejos - 25-02-2010, 19:08
Cytat: |
Poduszka to element gumowy amortyzujący mocowanie silnika lub skrzyni do nadwozia.
Takie łapy mocujące są: przy rozrządzie u góry, z przodu na dole między skrzynią a belką pod silnikiem, z tyłu na dole między belką i już nie pamiętam ale najprawdopodobniej silnikiem i na górze 4-ta trzyma skrzynię (pod puszką filtra powietrza mniej więcej) |
Podepnę się pod temat terkotania w Colcie - chcę kupić i wymienić poduszki silnika (...i skrzyni ??)
Te poniżej powinny być dobre, ale nie wiem ile mam ich kupić ?? Czy 4. sztuki na pewno wystarczą ??? Muszę znać dokładną ilość - z góry dziękuje za odpowiedź.
http://www.moto.allegro.p...v_1_6_glxi.html
harpagan - 26-02-2010, 08:16
Maciej Cieśnik napisał/a: | Czy 4. sztuki na pewno wystarczą ??? Muszę znać dokładną ilość - z góry dziękuje za odpowiedź. |
Jeśli chcesz wymienić komplet to faktycznie cztery.
Tylko pamietaj ze kazda jest inna
Maciejos - 26-02-2010, 18:13
harpagan napisał/a: |
Jeśli chcesz wymienić komplet to faktycznie cztery.
Tylko pamietaj ze kazda jest inna |
Generalnie zrobiło mi się ostatnio strasznie głośno w "kabinie".
Poza tym strasznie trzęsie całą budą , gdy samochód stoi na włączonym silniku (np. na światłach) - i tak sobie kombinowałem, że to może wina wyrobionych poduszek silnika.
Zacząłem trochę szperać po forum i znalazłem właśnie ten temat...no i teraz "zabiłeś" mnie tą wiadomością (tzn. o tym, że każda poduszka jest inna).
Czy to oznaczą, że silnik podtrzymuje tylko jedna poduszka ?? (...i czy ta z ww. aukcji Allegro by pasowała ?), a żeby wyciszyć samochód trzeba również kupić inne poduszki ???
Co miałeś na myśli pisząc komplet poduszek - jesteś w stanie wskazać mi właściwą(e) aukcję(e) na Allegro ???
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
|
|
|