[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Zablokowanie mechanizmu rozrządu po wymianie pask
Anonymous - 24-08-2008, 17:04
Podszedł. Dziękuję, Bartku! Corlone bangla jak dotąd.
londolut - 24-08-2008, 17:22
Bartek napisał/a: | Jakby podszedł z 2.4 gdi, to mam takowy..... |
gregorbu napisał/a: | Podszedł. | Cóż za kompatybilność silników
gregorbu napisał/a: | Corlone bangla jak dotąd. | No to piknie
Anonymous - 24-08-2008, 21:18
londolut napisał/a: | Cóż za kompatybilność silników | Niezupełnie. Rozstaw śrub ten sam, ale odsadzenie od bloku różne. Czujnik z GDi do 4G92 dało sie zaadoptować poprzez wymianę śrub mocujących na dłuższe oraz zastosowanie trzech podkładek pod czujnik. Czujnika z 4G92 do GDi zaadoptować się już niestety nie da.
londolut napisał/a: | No to piknie | Naprawdę baaaardzo się cieszę, że problem został wreszcie rozwiązany. Zaczęło się od błahostki w postaci zerwanych pinów mocujących, które unieruchomiły mi auto, a skończyło uszkodzeniem czujnika, które nastąpiło wskutek prawidłowego złożenia blaszki z pierścieniem i zębatką (Bartek stwierdził, że ktoś wcześniej wymieniał czujnik i dopasowywał blaszkę, odpowiednio ją odginając).
londolut - 24-08-2008, 23:01
Teraz to już tylko do czwartku Ja będę w piątek, muszę zlookać na żywo tą twoją lotkę
Bartek - 25-08-2008, 08:30
gregorbu napisał/a: | Czujnik z GDi do 4G92 |
4g64 GDi gwoli ścisłości
Matejko - 25-08-2008, 09:20
gregorbu napisał/a: | Zaczęło się od błahostki w postaci zerwanych pinów mocujących, które unieruchomiły mi auto, a skończyło uszkodzeniem czujnika, |
chyba do tematow o rozrzadzie trzeba dodac punkt - po zdjeciu oslon, a przed rozkrecaniem calego rozrzadu,
pkt 3/4. Zdemontuj czujnik halla
raz na tydzien mam kogos na pw. z pytaniem o to gdzie go kupic, bo przy wymianie uszkodzili
Anonymous - 25-08-2008, 09:41
Matejko napisał/a: | chyba do tematow o rozrzadzie trzeba dodac punkt - po zdjeciu oslon, a przed rozkrecaniem calego rozrzadu,
pkt 3/4. Zdemontuj czujnik halla |
Przeprowadzając wymianę rozrządu zgodnie z prawidłami sztuki, raczej trudno uszkodzić czujnik Halla. Ustawienie wału korbowego i wałka rozrządu na znacznikach umożliwia bezkolizyjne zdjęcie i włożenie zębatki wału korbowego wraz z blaszką bez zahaczenia o czujnik. Zasadniczo jedyne niebezpieczeństwo grozi czujnikowi ze strony uchwytu poduszki, mocowanego do bloku. Ten uchwyt to całkiem poroniony pomysł - trzeba go odkręcić, by wymienić napinacz i pasek, a wówczas jest niebezpieczeństwo, że spadnie na czujnik. Tu trzeba być ostrożnym.
W moim przypadku ktoś wcześniej coś kombinował z czujnikiem. Po założeniu nowej oryginalnej blaszki okazało się że obcierała o czujnik i uszkodziła hallotron.
|
|
|