Carisma - Techniczne - termostat
Krzyzak - 24-08-2008, 14:55
Matejko napisał/a: | tez bym chcial to wiedziec |
sterowany przez ECU - zaleznie od odczytu z czujnika temp. silnika (ktory jak wiemy lubi sobie padac - sprawdz jego opor na zimno i goraco)
w drugiej wersji wlaczany jest przez czujnik w chlodnicy - spojrz, czy masz takie cos w chlodnice wkrecone
Matejko - 24-08-2008, 15:50
Krzyzak napisał/a: | sprawdz jego opor na zimno i goraco)
|
a jak sprawdzic i gdzie go znajde? czy to nie jest to co zaznaczylem przy termostacie na fotce ponizej??
a chlodnice musze obejrzec
tdi1982 - 24-08-2008, 16:51
To co masz na zdjęciu to czujnik od wskazówki.Drugi od ECU czujnik jest wkręcony w blok lub głowice nie pamiętam już.Mam ten sam problem wymieniłem termostat choć od razu twierdziłem że to nie to,czujnik ten w bloku od ECU którego szukasz oraz korek.Ci co piszą że wiatraki im się nie załączają mają niesamowite wersje-nie słyszałem jeszcze o tym że jeśli na dworze jest 20st.C i stoi się w korkach lub na światłach nie włączał się wiatrak JEST TO NIEMOŻLIWE.Zróbcie sobie test po dłużej jeździe nie gaście auta niech sobie chodzi na wolnych obrotach,wyjdzie z auta i słuchajcie a usłyszycie prace wentylatora.NIE PISZCIE głupot!!!.Po wymianie tych części o których pisałem problem jest cały czas.Jedyne co przychodzi do głowy to tylko to że wiatrak ma 2 biegi-1 wolniejszy do chłodzenia żeby nie było zbyt wysokiej tem.-2 włączają się dwa wiatraki od chłodzenia oraz od klimy żeby nie zagotować samochodu.U nas porostu nie ma 1 wolnego biegu!!!.Dodam tylko że wszystkie części kupiłem oryginalne termostat 70zł czujnik 70zł.Jeśli był by to termostat to tem. rosłaby nawet w czasie jazdy a u mnie tak nie ma-rośnie tylko po zatrzymaniu i nie od razu trzeba chwile postać.Obstawiam wentylator.Najlepiej sprawdzić u któregoś z kolegów ze super chłodzeniem gdzie nie włącza się wentylator czy właśnie nie chodzi na wolnym biegu i tylko jeden tam gdzie są 2 czyli w modelu z klimą.Istnieje również możliwość że czujni na zdjęciu powyżej mojego postu jest za bardzo dokładny i oszukuje mimo że wszystko jest ok.-po prostu zawyża tem.
Anonymous - 24-08-2008, 18:57
Krzyzak napisał/a: | ...czujnika temp. silnika ...
|
możesz napisać gdzie go szukać?
tdi1982 - 24-08-2008, 19:55
Jest wkręcony w blok lub głowice od strony skrzyni biegów.
[ Dodano: 24-08-2008, 22:33 ]
Dla niedowiarków http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
[ Dodano: 24-08-2008, 22:40 ]
Jeszcze to znalazłem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25427 Był jeszcze fajny temat wysoka tem w korku ale nie mogę go znaleźć.
Krzyzak - 25-08-2008, 22:20
fonckii napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | ...czujnika temp. silnika ...
|
możesz napisać gdzie go szukać? |
najczesciej wkrecony w okolice obudowy termostatu, gdzies przy glowicy - idz w strone glowicy zaczynajac od gornego weza chlodnicy i powinienes znalezc
[ Dodano: 25-08-2008, 21:22 ]
Matejko, omomierz na zakresie 20 kOm i badasz go na zimno i goraco
zaznaczyles czujnik na deske, ten do ECU jest gdzies obok i ma 2 styki!!!
Matejko - 25-08-2008, 22:53
Krzyzak napisał/a: | ten do ECU jest gdzies obok i ma 2 styki!!! |
zlokalizujemy na zlocie
Anonymous - 25-08-2008, 22:58
Kiedy i gdzie zlot ?
wichura1 - 25-08-2008, 23:06
Matejko napisał/a: | nie wiem, ale w jaki sposob termostat ma sterowac wiatrakiem jaktam zadne przewody do niego nie dochodza ??
otwiera sie przy 82+-1,5stopnia |
Termostat służy do sterowania małym i dużym obiegiem płynu chłodzącego. Wentylator ma swój czujnik. Do sterowania wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej jest prawdopodobnie 3 czujnik podłączony gdzieś w układzie. Czujnik włącza wentylator wtedy, gdy chłodnica pomimo otwarcia termostatem dużego obiegu, nie jest w stanie odprowadzić ciepła. Dzieje się to najczęściej kiedy stoimy w korku i z chłodnica nie jest opływana przez powietrze wpychane przez atrapę. Dajcie spokój nie powinniście słyszeć wentylatora w Carismie, ja go nie słyszę w słabo wygłuszonym Lancerze CB0. Wskazówka ma po rozgrzaniu silnika stać na środku skali, bez wachania, niezależnie od tego czy lato, czy zima. To co zaznaczyłeś na zdjęciu może sterować wentylatorem, jak i wskaźnikiem na desce.
Matejko w A4 wentylator jest napędzany paskiem, ale nie działa cały czas. Czujnik po wzroście temperatury włącza sprzęgło magnetyczne które dociąga wentylator do koła napędzanego przez pasek. To stary patent, mój stary miał go już w Dacii 1310P, i Peugeocie 305
Edit: Ustaliliśmy z Matejką, że czujnik przy termostacie, steruje wskaźnikiem temperatury w liczniku.
tdi1982 - 26-08-2008, 11:56
Odkryliście Amerykę brawo!!!!!.
[ Dodano: 26-08-2008, 12:06 ]
Oni nie słyszą wentylatora bo mają super bryki i nigdy nawet jak jest 40st.C wiatrak im nie chodzi mimo to wskazówka jest zawsze przed połową.Słyszeć wiatrak a widzieć czy działa to jest ogromna różnica.W Cari są 2 czujniki jeden ten co na zdjęciu od wskazówki a drugi widać też go na zdjęciu jest głębiej schowany na 2 piny i to on daje sygnał do ECU.Nie ma trzeciego a na pewno nie w chłodnicy.Moim zdaniem nie działa 1 bieg wentylatora.Tu prośba żeby ktoś po dłużej jeździe nie wyłączał silnika tylko wyszedł z auta otworzył maskę i zobaczył który wiatrak chodzi czy jeden czy dwa jeśli auto ma klimę.Jeśli chodzi tylko jeden (cały czas mowa o autku z klimą ) a drugi stoi to jest ta przyczyna-natomiast jeśli chodzą dwa to już sam nie wiem.
wichura1 - 26-08-2008, 13:59
Jakoś nie doczytałem twojej opowieści o wentylatorze. A co do Matejki o ile wiem jego Carisma nie ma klimy.
Anonymous - 26-08-2008, 15:12
tdi1982 napisał/a: | Tu prośba żeby ktoś po dłużej jeździe nie wyłączał silnika tylko wyszedł z auta otworzył maskę i zobaczył który wiatrak chodzi czy jeden czy dwa jeśli auto ma klimę.Jeśli chodzi tylko jeden (cały czas mowa o autku z klimą ) a drugi stoi to jest ta przyczyna-natomiast jeśli chodzą dwa to już sam nie wiem. | Zrobiłem tak dzisiaj i chodzą 2 wiatraki.
Natomiast mi chodzą te dwa wiatraki a temperatura rośnie jak stoje a jak juz jade to spada nie wiem o co tu chodzi.
Matejko - 26-08-2008, 16:16
wichura1 napisał/a: | A co do Matejki o ile wiem jego Carisma nie ma klimy. |
a mam
ale wlacza sie jeden wentylator, dwa na raz dzialaja tylko kiedy jest wlaczona klima,
tdi1982 napisał/a: | Moim zdaniem nie działa 1 bieg wentylatora |
moze dlatego nie dziala bo jest tylko jeden bieg ??
tdi1982 napisał/a: | Oni nie słyszą wentylatora bo mają super bryki i nigdy nawet jak jest 40st.C wiatrak im nie chodzi mimo to wskazówka jest zawsze przed połową. |
daje sobie lape obciac ze nie chodzi, wlacza sie w momencie kiedy po jezdzie sie zatrzymamy np na czerwonym i chwile stoimi - wtedy wiatrak momentalnie sie wlacza, u mnie jest ten bol ze wlacza sie za pozno
Szyninho4 napisał/a: | Natomiast mi chodzą te dwa wiatraki a temperatura rośnie jak stoje |
w momencie kiedy mi najdzie na 3/4 i wlacze klime to temperatura momentalnie spada do polowy skali
Anonymous - 26-08-2008, 17:25
Matejko napisał/a: | w momencie kiedy mi najdzie na 3/4 i wlacze klime to temperatura momentalnie spada do polowy skali |
a to jest normalne? ja nigdy tak nie robilem...a mi nawet przy wylaczonej klimie chodza dwa wiatraki
saphire - 27-08-2008, 08:30
A u mnie chodzi jeden wiatrak i to tylko jak się klima włącza chyba że ostro w gary dawałem przy solidnym upale to wtedy czasem się włączą dwa wiatraki - wygląda mi na to że gdy chodzi klima to jej cykliczne włączanie wiatraka wystarcza do chłodzenia obiegu nawet na postoju.
|
|
|